Aperitive

Chifteluţe cu broccoli la cuptor
Chifteluţele cu broccoli  sunt ideale pentru copiii  cărora nu le place această legumă.  Gustul  broccoli-ului  nu se simte absolut deloc  în compoziţie iar mămicile vor fi foarte fericite că micuţii lor au savurat fără să ştie această legumă  sănătoasă şi hrănitoare. Caşcavalul folosit de mine în compoziţia chiftelelor  se poate înlocui foarte uşor cu brânza preferată sau mozzarella.
 Ingrediente:
1 bucată broccoli – 500 gr
2 mâini caşcaval ras
2 ouă mari sau 3 medii
2 linguri pesmet
1 legătură mărar
2-3 căţei de usturoi
sare
Mod de preparare:
 
Se desfac bucheţelele de broccoli , se spală şi se toacă mărunt cu cuţitul sau la robotul de bucătărie (cum am făcut eu) apoi se amestecă împreună cu usturoiul pisat, ouăle, mărarul tocat mărunt şi pesmetul.
Se potriveşte gustul de sare, se formează chifteluţele (de orice mărime doreşte fiecare) şi  se aşază  în tava unsă cu ulei şi tapetată cu făină sau hârtie de copt.
 Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade (foc potrivit) şi se lasă  15-20 minute sau  până ce chiftelele se rumenesc  pe o parte apoi se întorc şi pe cealaltă parte.
Se servesc atât reci cât şi calde!
Spor la bucătărit!
Plăcintă cu spanac şi brânză
Vă propun o reţetă de  plăcintă, care,  este cum nu se poate mai potrivită pentru acest sezon! Aceasta  se poate servi atât ca aperitiv cât şi ca fel principal deoarece este foarte săţioasă. Chiar dacă nu vă place foarte mult spanacul, trebuie să o încercaţi şi cu siguranţă nu o să regretaţi!
 Ingrediente:
-pentru blat
1 ou
100 gr smântână acră (2 linguri cu vârf)
100 gr unt
12 linguri făină
1 praf de sare
-pentru umplutură
500 -600 gr spanac proaspăt (atât au rămas după ce am curăţat un kg de spanac) sau 1 kg spanac congelat
1 legăură ceapă verde
2-3 căţei de usturoi
100 gr smântână (2 linguri cu vârf)
500 gr brânză telemea (vacă,oaie)
200 gr brânză de vaci
4 ouă
2 linguri gris (opţional)
un praf de nucşoară
sare
piper
 
-pentru finisat
2 ouă
Mod de preparare:
Se prepară aluatul amestecând oul cu smântâna, făina, untul topit şi un praf de sare. Se face o bilă, se acoperă cu folie de plastic şi se lasă în frigider timp de o oră.
Se toacă ceapa verde şi usturoiul şi se călesc într-o  lingură de ulei pentru 2-3 minute apoi se adaugă frunzele de spanac spălate şi tocate mărunt ( eu le rup). Se acoperă vasul cu un capac şi se lasă frunzele de spanac să se înmoaie (5 minute). Nu se adaugă nici un pic de apă deoarece spanacul îşi lasă destulă zeamă. Se pune spanacul într-o sită pentru a se scurge surplusul de apă şi se lasă să se răcească.Cele 4 ouă bătute se amestecă împreună cu smântâna, telemeaua  sfărâmată şi  brânza de vaci, se adaugă spanacul răcit şi se condimentează după gust cu sare, piper şi nucşoară.
Se împarte aluatul în 2 părţi egale şi se întind 2 foi mari. Cu una dintre foi se îmbracă forma unsă cu ulei şi tapetată cu făină sau hârtie de copt. Pe cât se poate foaia trebuie să îmbrace şi pereţii formei. Se pune peste foaie amestecul de brânză cu spanac iar deasupra se acoperă cu cea de-a doua foaie.
Se bat cele 2 ouă rămase şi se toarnă peste plăcintă.
Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade (foc potrivit) pentru 40 de minute sau până se rumeneşte frumos deasupra.

Pentru ca să fiţi siguri că foaia de jos nu se înmoaie puteţi adăuga în compoziţia de brânză cu spanac şi 2 linguri de griş. Acesta absoarbe umezeala din amestec (apa de la brânză sau spanac).
Plăcinta se poate servi atât caldă cât şi rece!


Spor la bucătărit!
Drob din legume cu ouă de prepeliţă
Drobul  este nelipsit de la masa de Paşte şi fiecare are reţeta proprie de preparare.Eu obişnuiesc să fac drob şi fără o ocazie specială iar de cele mai multe ori folosesc doar  legume.Este o idee excelentă pentru un aperitiv pe care să îl ai la îndemână in frigider şi să-l serveşti  la micul dejun sau la cină.
De obicei  prepar drobul în forma de chec dar, de această dată am încercat cu formele de brioşe şi foi de plăcintă.Ideea este de la mama mea care, ca şi mine este pasionată de gătit şi tot timpul încearcă reţete noi. Gustând acest drob la ea,  am hotărât că trebuie neapărat să încerc şi eu.
A ieşit nemaipomenit!

Ingrediente pentru 10 brioşe:
 
500gr ciuperci champignon
2 ardei capia
1 morcov mediu
1  legătură ceapă verde
1 legătură usturoi verde
1 legătură pătrunjel
1 legătură mărar
2 ouă de găină
12 ouă de prepeliţă
2 linguri pesmet
2 foi de plăcintă
1 mână caşcaval ras
sare
piper

Mod de preparare:
 
Ciupercile se spală, se taie bucăţele şi se pun la călit cu o lingură de ulei pentru 3-4 minute.După ce ţi-am lăsat zeama, se pun la scurs într-o sită.Morcovul se dă pe răzătoarea mică iar ceapa, usturoiul, ardeiul şi verdeaţa se toacă mărunt sau se pun în robotul de bucătărie.După ce se răcesc ciupercile, se toacă şi acestea mărunt şi se scurg între palme de surplusul de apă.Toate ingredientele se amestecă împreună cu ouăle de găină, pesmetul, sare şi piper după gust.
Ouăle de prepeliţă se fierb 4-5 minute apoi se pun sub jetul de apă rece şi se curăţă de coajă.
Foile de plăcintă se taie pătrate şi se pun câte două în formele de brioşe unse cu ulei apoi se umple forma pe jumătate cu legume, se pune un ou de prepeliţă şi se acoperă din nou cu legume.

Se pune tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 40-50 minute.După ce se scot din cuptor se presară caşscavalul ras şi pătrunjel  tocat.
Se servesc atât calde cât şi reci!


















Spor la bucătărit!
Brioşe cu legume
Brioşele mele nu dau greş niciodată! Orice ingrediente aş folosi la prepararea lor, dispar din farfurie rapid, apoi sunt întrebată ce combinaţii  de ingrediente urmează să mai folosesc. :)
 Ingrediente:
2 ouă
½ cană ulei
½ cană lapte
10-11 linguri făină cu vârf
1 praf de copt
1 ardei capia
150 gr mazăre
150 gr porumb
1 legătură ceapă verde
1 legătură mărar
sare

Mod de preparare:
 
Într-un castron se amestecă ouăle cu uleiul şi un praf de sare, se adaugă laptele apoi făina şi praful de copt.În aluatul obţinut se adaugă ardeiul capia, mărarul şi ceapa verde tocate mărunt apoi mazărea şi porumbul decongelate.Eu pun mazărea şi porumbul congelate pe o farfurie şi le bag la cuptorul cu microunde pentru 2 minute apoi prepar cu ele ce mi-am propus.
Se unge tava de brioşe cu ulei folosind o pensulă, se pun hârtiile de brioşe iar în ficare hârtie se pun câte 2 linguri pline cu amestecul rezultat.Eu am pus deasupra brioţelor mici bucăţele de ardei să se vadă frumos!
Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade (foc potrivit) pentru 30 minute sau până ce brioşele se rumenesc.

Se servesc calde sau reci cu legumele preferate!





















Spor la bucătărit!
Budincă de morcovi
 Am găsit de mult această reţetă printr-o revistă ( nici nu mai ştiu care ) şi zilele trecute mi-am amintt de ea.Nu mai ştiu dacă acolo erau aceleaşi cantităţi sau dacă am omis din ingrediente, ceea ce pot să vă spun este că budinca a ieţit delicioasă.Are un gust dulceag combinat cu cel de nucşoară şi cu cel al piperului.Minunată budinca mea !

Ingrediente pentru 3 budinci în vase de ceramică mici şi rotunde:
400 gr morcovi ( 4 morcovi medii )
1 ţelină medie
2 ouă
1 ceapă  albă
4 linguri smântână  pentru gătit
1-2 linguri  unt
1 legatură pătrunjel
nucşoară
sare
piper
pesmet pentru tapetat castronaşele
 

Mod de preparare
 
Se spală morcovii şi ţelina, se curăţă de coajă şi se dau pe răzătoarea mare.Ceapa se curătă şi ea  de coajă, se toacă mărunt şi se căleşte cu o lingură de unt pentru 2 minute apoi se adaugă morcovii şi ţelina care se mai lasă încă 2 minute.Se toarnă în amestecul din cratiţă jumătate de pahar de apă , sare şi piper apoi se pune capacul  şi se lasă pe foc până se evaporă apa iar rădăcinoasele devin moi.Se lasă morcovii să se racească. Ouăle se bat într- un castron cu smântâna  şi pătrunjelul tocat,un pref de nucşoară, sare şi piper apoi se adaugă morcovii răciţi.
Se ung formele cu unt şi se tapetează cu pesmet, se toarnă compoziţia în ele apoi se pun pe o tavă care se  introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 35- 40 minute sau până  se rumeneste deasupra.
Se scoate budinca din cuptor şi se serveşte călduţă!



Poftă  bună!
Ştrudele cu carne de pui şi legume
Gustul acestor ştrudele  făcute în casă nu se compară sub nici o formă cu cele pe care le găsim în comerţ.Se prepară foarte uşor, sunt fragede şi cel mai important este că ştim ce ingrediente folosim.

 Ingrediente pentru 8 ştrudele:

3 foi de plăcintă
2 pulpe pui
2 morcovi
2 ardei sau gogoşari
1 ceapă medie sau 1 fir de praz
2  ouă
1 legătură mărar
ghimbir-1 cm(opţional)
1 lingură pesmet
1 cană supă de pui
100 gr caşcaval
busuioc
sare
piper

Mod de preparare:
 
Se fierb pulpele de pui, se curăţă carnea de pe oase  şi se toacă mărunt. Se păstreazaă o cană din supa rămasă. Într-o tigaie se căleşte ceapa (prazul)  tocată mărunt timp de 3-4 minute cu o lingură de ulei apoi se adaugă ardeii tocaţi şi ei, ghimbirul şi morcovii daţi pe răzătoarea mică, câteva frunze de busuioc tocate şi se mai lasă 5 minute până se înmoaie legumele.Peste legume se pune o cană din supa in care au fiert pulpele,se potriveşte gustul de sare şi piper apoi se lasă pe foc până se absoarbe toată zeama.Se lasă legumele să se răcească, se pun într-un vas şi se amestecă cu o lingură de pesmet, un ou, o legătură de mărar tocat şi carnea.
Se unge o foaie de plăcintă cu ulei sau unt topit,se pune peste ea cea de-a doua foaie care deasemenea se unge apoi se pune şi cea de-a treia foaie, se decupează pătrate care se umplu cu compoziţia  de legume şi carne, se îndoaie marginile apoi se rulează formând ştrudele.

Se amestecă un ou cu caşcavalul ras pe răzătoarea mare,  se ung ştrudelele,  se aşează în tava unsă cu ulei şi tapetată cu făină sau hârtie de copt şi se pun în cuptorul preîncălzit la 180 de grade până se rumenesc ( 30 min).
Ştrudelele sunt delicioase atât calde cât şi reci!


Poftă bună!
Ruladă cu carne şi legume
Avantajul acestei rulade este că se poate păstra în frigider chiar şi cîteva zile iar dacă doriţi să o serviţi caldă se poate încălzi repede la cuptorul cu microunde.Rulada este o gustare săţioasă  iar pentru pachetul de la serviciu  sau şcoală este soluţia salvatoare.

 Ingrediente:

1 foaie aluat de foietaj
500 gr carne tocată ( porc si vită)
100-150 gr caşcaval sau mozzarella
1 fir de praz sau 2 cepe medii
1 gogoşar sau ardei
1 morcov mare
2 căţei de usturoi
1 bucăţică ghimbir ( 1-2 cm)
3-4 roşii sau o cutie de roşii în bulion
1 ou
sare
piper
busuioc


Mod de preparare:
Încep prin a menţiona ca se poate folosi orice fel de carne tocată: pui, porc, vită, curcan . Eu întotdeauna toc  acasă carnea, niciodată nu cumpăr carne gata tocată, e mai sănătos şi mai sigur.
Carnea se spală şi se toacă, legumele se spală şi ele, morcovul şi ghimbirul se dau pe răzătoarea mică iar prazul,usturoiul,  gogoşarul sau ardeiul şi roşiile se toacă mărunt.
Într-o tigaie cu 2 linguri de ulei se călesc  prazul şi usturoiul pentru  3-4 minute, se adaugă morcovul , ghimbirul,  gogoşarul şi se lasă pe foc încă 5 minute după care se pune  carnea amestecând pentru ca aceasta să se desfacă. În amestecul de carne şi legume se pune o cană cu apă apoi  roşiile, sare,piper , busuioc după gust şi se lasă să fiarbă  la foc potrivit pană scade toată apa.După ce se opreşte focul se adaugă peste carne  caşcavalul ras amestecând bine apoi  compoziţia obţinută  se întinde pe foaia de aluat. Se rulează foaia, se unge cu ou apoi se taie felii potrivite care se pun în tava unsă cu ulei şi tapetată cu făină sau hârtie de copt şi se introduc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade până se rumenesc frumos ( 35-40 minute).
 Feliile de ruladă se pot servi atât calde cât şi reci!

Poftă bună!


 
 
Brioşe cu dovlecei şi brânză dulce           
 

Băieţelului meu îi plac foarte mult chifteluţele din dovlecei , fie ele dulci sau sărate.De fiecare dată încerc să mai adaug  reţetelor un ingredient nou pentru ca rezultatul să fie unul şi mai apetisant.
Niciodată nu prăjesc chifteluţele în ulei ( nu sunt sănătoase, mai ales pentru copii), ci le coc la cuptor şi vă asigur că sunt mult mai gustoase decât cele prăjite.
În acest weekend  m-am gândit să încerc o nouă variantă şi să le pregătesc sub formă de brioşe adăugând ş brânză dulce. Micuţul meu a fost foarte încântat de rezultat şi le-a dat brioşelor mele nota 10 spunându-mi că de acum înainte numai aşa să-i prepar chifteluţele de dovlecei.

Ingrediente pentru 28 de brioşe:

800 gr dovlecei (3 dovlecei medii)
400 gr brânză dulce
2 ouă
1 cană zahăr
5-6 linguri iaurt
2 pliculeţe zahăr vanilat
2/3 cană ulei
1 praf de copt
10 linguri cu vârf de făină
2 linguri griş
Mod de preparare:
Se spală dovleceii şi se dau pe răzătoarea mare cu tot pe coajă. Într-un castron se amestecă ouăle cu zahărul tos  şi zahărul vanilat, se adaugă uleiul apoi brânza dulce, iaurtul, praful de copt şi dovleceii storşi de zeamă . La sfărşit se pun  grişul şi  făina treptat omogenizând compoziţia.Se unge tava de brioşe cu ulei, se tapetează cu făina apoi se umplu formele de brioşe cu aluat.Se pune tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 30 de minute sau până ce brioşele devin aurii.Se scoate tava din cuptor, se răstoarnă brioşele, se lasă să se răcească şi se servesc.
 
Am încercat să pun brioşele în hârtie de copt şi apoi în formele din tavă dar după ce le-am scos din cuptor nu am mai putut să dezlipesc hârtia deoarece compoziţia este totuşi moale şi se lua hârtia cu tot cu cocă, de aceea am ales varianta cu tava unsă cu ulei şi tapetă cu făină.
Vă doresc  spor la bucătărit!

 
 Prăjitură sărată cu legume

 Această prăjitură este un aperitiv gustos, săţios, uşor de preparat şi la îndemâna oricui!

 Ingrediente: 
2 -3 dovlecei (500 gr)
1 morcov
2 ardei capia
1 legatură de mărar
3 ouă
200 gr de brânză (oaie, capră, vacă )
2 linguriţe praf de copt
7 linguri cu vârf de făină
5 căţei de usturoi
1 bucăţică de ghimbir ( 1-2 cm)
sare
piper

 
Mod de preparare:

Dovleceii se spală şi se rad cu tot cu coajă pe răzătoarea mare,  se presară cu puţină sare pentru a-şi mai lăsa din zeamă apoi se storc în palme şi se pun într-un castron unde se mai adaugă ardeii şi mărarul tocate mărunt, usturoiul pisat, ghimbirul şi morcovul rase şi ele.
În amestecul de legume se încorporează ouăle şi brânza rasă apoi se adaugă praful de copt, făina, sare şi piper după gust.Compoziţia rezultată se pune în tava unsă cu ulei şi tapetată cu pesmet apoi se introduce în  cuptorul preîncălzit la 180 de grade ( foc potrivit) pentru 35- 40 minute sau până prăjitura devine aurie.

Se poate servi atât caldă cât şi rece!


Poftă bună!
 Pancakes cu zucchini şi brânză de capră
 













 Servite la micul dejun sau ca şi o gustare, alături de o salată sau sosul preferat , aceste pancakes vor face deliciul întregii familii. Aluatul îl puteţi pregăti de seara iar dimineaţa doar coaceţi clătitele. Uşor de preparat şi de întreaga familie savurat! J

Ingrediente pentru 10 pancakes:
1 zucchini mediu
100 gr brânză  de capră
1 ou
4 linguri cu vârf de făină
1 cană lapte
1 linguriţă praf de copt
2 fire ceapă verde
2 căţei de usturoi
1 legătură mărar
sare
piper
 
Mod de preparare:
Dovlecelul se dă pe răzătoare cu tot cu coajă, se stoarce în palme apoi se amestecă  într-un castron cu brânza rasă, usturoiul pisat,  ceapa şi mărarul tocate mărunt, oul, laptele,praful de copt şi la sfârşit făina.Se omogenizează compoziţia, se adaugă sare şi piper după gust apoi se lasă să se odihnească 30 minute.În tigaia încinsă şi unsă cu puţin ulei  se pune  o lingură plină din  aluatul pregătit şi se lasă până face mici găurele deasupra apoi se întoarce pe partea cealaltă pentru încă un minut.
Se servesc cu roşii, sos pesto sau chiar şi simple!















Poftă bună!

 Bruschete cu mozzarella şi roşii
Un aperitiv  sănătos, potrivit pentru zilele călduroase şi nu numai!

Ingrediente:

100 gr mozzarella
2 roşii
3-4 căţei de usturoi
8 felii de pâine
1 lingură ulei de măsline
3-4 frunze de busuioc
 Mod de preparare:
 
Cu o formă rotundă ( sau orice altă formă preferaţi) se  decupează  felii de pâine, înlăturând astfel coaja, apoi se prăjesc într-o tigaie antiaderentă, se coc la cuptor sau pe grătar.Feliile prăjite se ung cu usturoi pisat amestecat cu ulei de măsline.Se feliază roşiile, se scoate miezul şi se taie cubuleţe mici împreună cu mozzarella , se pun într-un bol,se potriveşte gustul de sare şi piper  apoi se presară busuioc tocat mărunt. Cu amestecul obţinut se acoperă feliile de păine prăjite şi unse cu usturoi iar aperitivele sunt gata pentru a fi savurate.
Poftă bună!

Sărăţele cu caşcaval

Un aperitiv potrivit pentru orice eveniment: petrecere în familie, o întâlnire cu prietenii sau masa de sărbători. Sunt uşor de preparat şi nu aveţi nevoie de prea multe ingrediente.

 Ingrediente pentru 40 de sărăţele:
250 gr margarină (un pachet)
300 gr caşcaval
14 linguri cu vârf de făină
2 gălbenuşuri 
sare
mac, chimen, susan

Mod de preparare:
Se scoate margarina din frigider şi se lasă să se înmoaie apoi se pune într-un castron , se adaugă caşcavalul ras pe răzătoarea mică şi făina(nu toată o dată). Se frământă compoziţia cu mâinile până se încorporează toate ingredientele şi se leagă bine.Se obţine un aluat fraged pe care il lăsăm o oră la frigider să se odihnească.


Pe masa  de lucru  se întinde  o foaie care se decupează  în diferite forme (bastonaşe, steluţe, floricele ).Se ung sărăţelele cu albuş de ou,  se presară chimen, mac sau susan, se aşează  în tava unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie de copt şi se pun în cuptorul preîncălzit la 180 de grade (foc potrivit) pentru 20-25 minute sau până devin aurii.
Se servesc reci!















Spor la bucătărit!

Crochete de pui la cuptor-Crispy Strips
Aceste crochete înlocuiesc  bucăţile de pui crocant pe care le întâlnim la orice fast food ( crispy strips) şi sunt mult mai sănătoase putând fi consumate şi de cei mici fără nici o problemă.
 
 Ingrediente:
-pentru crochete
1 piept de pui
2 ouă
200 gr fulgi de porumb
2-3 linguri făină
½ linguriţă boia de ardei dulce sau iute
½  linguriţă praf de usturoi
sare
piper
1 cană lapte
 
 -pentru sos
200 gr smântână
2 linguriţe muştar dulce
3 căţei de usturoi
sare
piper
mărar tocat


Mod de preparare:
 
Se taie pieptul de pui fâşii şi se pun într-un castron cu lapte pentru o oră să se frăgezească.

Într-un alt castron se amestecă făina cu boia,sare, piper şi praf de usturoi iar separat  se bat cele 2 ouă cu un praf de sare. Fulgii de porumb se strivesc într-un şerveţel şi se pun pe o farfurie apoi  ne apucăm să preparăm crochetele. Se tăvălesc făşiile de pui prin făină apoi prin ou şi la sfârşit prin fulgii de porumb.
 



Se pun în  tava unsă cu ulei şi  tapetată cu hârtie de copt, se bagă în cuptorul preîncălzit la 180 de grade până se rumenesc pe partea de jos (20-30 min) apoi se întorc si pe partea cealaltă.

Se servesc cu orice sos doriţi!
Eu am preparat un sos din 2 linguriţe muştar, 2oo gr smântână,sare,piper , mărar şi 3 căţei de usturoi pisaţi.

Poftă bună!


                      Gogoşele cu pastă de brânză

În luna martie avem două evenimente importante în familie: ziua tatălui meu şi a surorii mele mai mici .
Astfel,  am hotărât să organizăm două mese festive în două sâmbete diferite.
Meniul a fost unul diversificat şi .....mult.

Ingrediente  gogoşele:

150 ml ulei
300 ml apă
300 g făină
6 ouă
sare

Ingrediente pastă de brânză:

700 g brânză de vaci
200 g brânză de oaie
1 legătură ceapă verde
1 ardei capia roşu

Mod de preparare:

 Pentru prepararea gogoşelelor am pus la fiert  apa,  uleiul şi un praf de sare. Când au început  să fiarbă am stins  focul şi am pus  toată făina odată amestecând bine.Am lăsat  să se răcească,  nu de tot şi am adăugat  ouăle câte unul amestecând bine după fiecare. Coca obţinută nu trebuie să fie nici prea moale şi nici prea tare, să curgă încet din lingură.

 Am pus în  tavă  gogoşele cu pos-ul  şi le-am copt 15-20 minute la 180 de grade(până au devenit aurii).

 
Din această compoziţie mi-au ieşit 60 de gogoşele.Dacă doriţi mai puţine se pot folosi cantităţile pe jumătate.
Cantitatea de apă si făină trebuie să fie dublă faţă de cea de ulei.
După ce am terminat cu gogoşelele am trecut la pasta de brânză.
Am tocat pe rand ceapa şi ardeiul  la  aparatul de mărunţit, brânza de oaie am dat-o pe răzătoarea mare,  am mărunţit-o  şi în aparat ,  apoi am amestecat-o cu branza de vaci.




În jumătate din pasta de brânză am adăugat  ardeiul mărunţit iar în cealaltă jumătate  ceapa verde.


 Următorul pas a fost să tai  capacul gogoşelelor şi să le umplu cu crema de brânză. După ce am terminat cu toate, am presărat pe deasupra lor boia dulce. Astfel am obţinut aceste minunate gogoşele!             
Trebuie neapărat să  le încercaţi şi voi!
Succes!





                                                          Chifteluţe cu susan la cuptor

 
Chifteluţele sunt aperitivul nelipsit de la orice masă festivă şi nu numai.Acum ceva timp am decis să încerc şi varianta la cuptor pentru că este mult mai sănătoasă , mai ales pentru copii.
Rezultatul a fost unul mulţumitor iar  de atunci numai aşa fac chifteluţele.


Ingrediente:

500 gr carne tocată ( eu am avut porc şi vită)
1 legătură ceapă verde
1 ardei capia roşu
1 morcov
2 ouă
2-3 căţei de usturoi
1 legătură de pătrunjel
mărar ( eu am avut congelat )
sare
piper
susan

Mod de preparare:
Se toacă legumele şi  carnea ,apoi se pun într-un castron unde se adaugă cele 2 ouă, sare şi piper după gust.
Din compoziţia rezultată se fac  biluţele   care se  rostogolesc  prin susan. Mie mi-au ieşit 40 de chifteluţe.
Se pun în tava tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei şi făină  şi se bagă la cuptorul preîncălzit la 18o de grade pentru 40 minute(20 minute pe o parte şi 20 minute pe cealaltă parte).


Încercaţi-le şi voi!




                     File de cod pane cu fulgi de porumb

Pentru că astăzi se mănăncă peşte am pregătit file de cod pane iar când am prăjit peştele  în loc de pesmet am folosit fulgi de porumb.A ieşit minunat! S-a mâncat tot!
 
Ingrediente:
6oo gr file de cod
150 gr fulgi de porumb ( o pungă)
2 ouă
făină
sare
piper
ulei (pentru prăjit peştele)


 Mod de preparare:
 
Se fărâmiţează fulgii de porumb într-un şerveţel apoi se spală peştele, se taie bucăţele şi se tamponează cu un şerveţel  fiecare bucăţică  pentru a absoarbe apa de pe el.



 Se pregătesc 3 castronele: într-unul  se  pune făină  cu un  pic de sare şi un praf de piper,în altul se   pun cele 2 ouă care se bat  iar în al treilea se  pun  fulgi de porumb. Nu puneţi toţi fulgii de porumb odată pentru că se vor umezi şi nu se mai lipesc de peşte.
Se pune pe foc o  tigaie cu ulei  să se încingă şi ne pregătim de prăjit peştele. Se tăvălesc bucăţelele de peşte prin făină apoi prin ou iar la  sfârşit prin fulgii de porumb şi se pun în uleiul încins.Se ţin pe foc şi pe o parte şi pe cealaltă până devin aurii. Se scot din tigaie şi se pun pe un serveţel ca să mai absoarbă uleiul din ele.



 Peştele este crocant şi delicios! Se serveşte cu lămâie şi o salată de orice fel!



Poftă bună!

                                     Chifle cu măsline, şuncă şi caşcaval

Cu siguranţă vă veţi impresiona musafirii cu aceste chifle ,copilul va fi super încântat iar dimineaţa în drum  spre locul de muncă pot înlocui cu succes  covrigii de la colţ.
 
Ingrediente:
250 gr făină
½ cubuleţ  drojdie(12,5 gr)
½  cană apă
50 gr măsline
50 gr şuncă
100 gr caşcaval
un ou
un praf de sare
½ linguriţă zahăr

 
Mod  de preparare:
Se pune drojdia să se dizolve  în jumătate de cană de apă în care mai adăugăm un praf de sare şi zahărul,măslinele şi şunca se taie cubuleţe mici iar caşcavalul se dă pe răzătoarea mică.
Se pun într-un bol făina,măslinele,şunca şi jumătate din cantitatea de caşcaval , se adaugă apa cu drojdia si se amestecă bine cu mâna.Dacă vi se pare ca a ieşit coca prea tare să nu mai adăugaţi apă că este foarte bine aşa. Se acoperă castronul cu o cârpă şi se lasă la dospit 3o minute.

 După ce a crescut un pic coca se formează chiflele şi se pun în tava unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie de copt.Mie mi-au ieşit 10 chifle.Caşcavalul care a rămas se amestecă cu un ou şi se ung chiflele(eu am presărat pe unele chimen iar pe altele mac).Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 35 minute sau pană se rumenesc un pic chiflele.

Se pot servi ca aperitiv  sau  în loc de pâine la masă!

Poftă bună!

                                  Crochete de dovlecei cu brânză la cuptor

Un aperitiv răcoros care se potriveşte de minune cu sosul tzatzichi!

 Ingrediente:
3 dovlecei medii
200 gr brânză de vaci
100 gr brânză de capră (oaie,vacă)
2 ouă
1 legătură mărar
1 legătură ceapă verde
7-8 linguri  pesmet


Mod de preparare:

Se curăţă dovleceii de coajă,se dau pe răzătoarea mare şi se storc de apă (între palme) apoi se pun într-un castron.Peste dovlecei se adaugă  brânza de vaci, brânza de capră pisată cu furculiţa sau rasă, cele 2 ouă,ceapa şi mărarul tocate mărunt ,sare, piper şi 6 linguri de pesmet.


Cu mâinile umede se formează crochetele care se tăvălesc prin pesmet şi se pun în tava unsă cu ulei. Se coc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade până se rumenesc pe partea de jos apoi se întorc pe cealaltă parte.

Se servesc atât reci cât şi calde, simple sau cu sosul preferat!

Poftă bună!

                             Brioşe cu măsline, ardei şi ceapă
 


Am preparat astăzi aceste brioşe pufoase şi savuroase care pot fi servite la micul dejun sau ca o gustare.
 
Ingrediente:
2 ouă
1 cană lapte
¾ cană ulei
16 linguri cu vârf de făină
1 linguriţă zahăr
2 linguriţe praf de copt
100 gr măsline
2 ardei capia
frunze de ceapă verde
un praf de sare

Mod de preparare:
 
Într-un castron se pun ouăle,  zahărul,  praful de sare, uleiul şi se amestecă până se omogenizează compoziţia. Se adaugă laptele, praful de copt  şi făina treptat apoi maslinele,ardeiul şi frunzele de ceapă tocate mărunt.
Se unge o tavă de brioşe cu ulei, se pun hârtiile de brioşe care se umplu până sus cu amestecul. Se introduc în  cuptorul preîncălzit la 180 de grade până se rumenesc deasupra.

Se servesc cu mare drag familiei şi prietenilor!

Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu