Salate si sosuri

Salată cu broccoli, usturoi şi maioneză din nuci kaju
Broccoli este un aliment extrem de sănătos. Această legumă conţine cantitaţi uriaşe de vitamina C şi de asemenea vitamina K ce este necesară pentru o bună circulaţie sanguină.  Am citit că 100 de grame de broccoli conţin  150% din necesarul zilnic de vitamina C.
Sfatul oricărui nutriţionist este să consumăm cu regularitate această legumă, mai ales în stare proaspătă.
Garantez că această salată o să vă placă la nebunie şi  nu o să vă opriţi la a o prepara doar o singură dată!
Ingrediente pentru 4 porţii:
 
1 bucată broccoli – 500 gr
1 legătură usturoi verde sau 2-3 caţei
1 legătură mărar
sare
piper
-pentru maioneză:
100 gr nuci caju
2 linguriţe muştar Dijon
1 vârf de linguriţă turmeric
zeamă de lămâie după gust
sare
piper
Mod de preparare:
 
Pentru prepararea maionezei se pun nucile caju într-un castron acoperite de apă şi se lasă peste noapte să se înmoaie. A doua zi se scurg nucile de apă şi se pun în blender împreună cu celelalte ingrediente adăugând apă cât să omogenizeze compoziţia.
Se spală bucheţelele de brocolli şi se toacă mărunt cu cuţitul sau la robotul de bucătărie. La fel se procedează cu usturoiul şi mărarul. Se adaugă maioneză, se potriveşte gustul de sare şi piper şi gata salata.
Se serveşte cu roşii tocate mărunt sau cum doreşte fiecare!














Spor la bucătărit!
Maioneză cu nuci kaju
Maioneza cu nuci caju este la fel de sănătoasă ca şi cea din conopidă. În compoziţia acesteia nu se adaugă ouă sau ulei şi este ideală  atât pentru cei ce ţin post cât şi pentru cei ce sunt la dietă.
Nucile caju  au un conţinut de grăsimi mai mic decât majoritatea fructelor oleaginoase iar aceste grăsimi sunt foarte sănătoase.
Turmericul care se adaugă pentru a colora maioneza este un condiment originar din India.
Acesta  creşte capacitatea ficatului de a elimina toxinele, are proprietăţi antibiotice, antivirale, calmează tusea, durerea în gât şi  foarte multe alte proprietăţi.
Ingrediente:
 
100 gr nuci caju
1 lingură muştar Dijon
1 vârf linguriţă turmeric
zeamă de lămâie
sare
miere (opţional)
 Mod de preparare:
Se pun nucile caju într-un castron acoperite de apă şi se lasă peste noapte. A doua zi se scurg de apă şi se pun în blender împreună cu muştarul, un vârf de linguriţă cu  turmeric, o lingură de zeamă de lămâie (sau după gust), sare şi apă (mai întâi 3-4 linguri apoi mai adăugaţi pentru a obţine consistenţa dorită).
Dacă doriţi puteţi adăuga şi puţină miere!
Se serveşte în salată, pe o bucată de friptură sau  la sandwich-ul preferat!
Spor la bucătărit!
Salată cu leurdă şi ouă de prepeliţă

Leurda este considerată, din punc de vedere terapeutic, mai puternică decât usturoiul, care şi acesta, la rândul său este unul dintre cele mai apreciate medicamente din lume. Leurda are efecte terapeutice mai puternice decât usturoiul deoarece aceasta creşte liberă, neinfluenţată de mâna omului.
Salata de leurdă este tolerată de ficat şi este recomandat a fi consumată dimineaţa pe stomacul gol fără a mai consuma alte alimente înainte.

Ingrediente:
3 legături leurdă
6-8 ridichi
1 legătură ceapă verde
6-8 ouă de prepeliţă
-dressing-ul  (sosul)
1 lingură ulei
1 lingură zeamă de lămâie
1 linguriţă muştar de Dijon
sare
piper


Mod de preparare:
 
Se spală leurda şi se rupe fâşii, ridichile se taie felii subţiri iar ceapa verde se toacă mărunt. Ouăle de prepeliţă se fierb în apă cu un praf de  sare 3-4 minute (de când a început apa să fiarbă) apoi se curăţă de coajă şi se taie pe jumătate. Sosul pentru salată se prepară amestecând muştarul cu uleiul apoi cu zeama de lămâie, sare şi piper după gust.
Se amestecă leurda cu ceapa, ridichile şi ouăle de prepeliţă apoi se adaugă deasupra salatei şi sosul.
Noi am servit salata ca atare, fără pâine sau altceva pe lângă ea.
O salată super, super gustoasă!
Poftă bună!
Salată de boeuf cu maioneză din conopidă

Trebuie să recunoaştem că majoritatea dintre noi preparăm această salată (cu carne) foarte rar: de sărbători, atunci când avem o masă festivă sau avem invitaţi  la masă  o rudă sau prieten apropiat din străinătate.
Dacă preparaţi maioneză din conopidă pentru salata de boeuf, această salată poate fi consumată cu succes şi în timpul postului, iar dacă îi adăugaţi şi carne o puteţi prepara în afara zilele de post  ori de câte ori aveţi poftă, fără a avea nici un fel de probleme de sănătate.

Ingrediente:
 
1 kg cartofi
3 morcovi
1 ţelină
4 castraveţi în saramură
2-3 gogoşari în oţet
200 gr mazăre
maioneză din conopidă
sare
piper
muştar


Mod de preparare:
 
Se spală cartofii şi se pun la fiert într-un vas cu apă.Morcovii şi ţelina se curăţă de coajă şi se pun la fiert în alt vas cu apă. Mazărea dacă este din conservă  doar se spală şi se scurge de apă iar dacă este congelată se fierbe sau se pune la cuptorul cu microunde 3-4 minute şi este gata.
După ce au fiert, cartofii se curăţă de coajă şi se taie cubuleţe mici.La fel se procedează şi cu morcovii, ţelina, castraveţii şi gogoşarii.
Maioneza din conopidă se prepară foarte uşor iar reţeta  o  găsiţi într-una din postările mele anterioare.
Se pun toate ingredientele într-un castron încăpător, se adaugă maioneză, muştar dulce(doar  dacă mai este necesar, deoarece  are maioneza)sare şi piper după gust.
Dacă nu ţineţi post puteţi adăuga în salată  şi carne de pui, curcan sau  vită.
Se aranjează  salata pe platou, se ornează şi se serveşte cu mare drag familiei şi prietenilor!



Spor la bucătărit!
Maioneză din conopidă (de post)

După părerea mea o astfel de maioneză este mult, mult, mult, de o mie de ori mai sănătoasă decât o maioneză preparată din ouă şi ulei.
Să nu vă speriaţi că trebuie să folosiţi turmeric.Turmericul este un condiment originar din India care are un gust iute amărui.
Se foloseşte la foarte multe mâncăruri, este un excelent medicament şi deasemenea este bun pentru colorarea diferitelor preparate cum ar fi: maioneza, omleta, curry-ul, ciorbe,marinat carne etc.La gătit, acesta se foloseţte în cantităţi destul de mici deoarece are o aromă pătrunzătoare.
Turmericul creşte capacitatea ficatului de a elimina toxinele, are proprietăţi antibiotice, antivirale, calmează tusea, durerea în gât plus foarte multe alte proprietăţi.

Ingrediente pentru 3 căni cu maioneză ( poate şi mai mult):
 
600 gr conopidă fiartă (2 căni)
½  cană seminţe de floarea soarelui
2 linguriţe muştar  Dijon
1 vârf de linguriţă turmeric pentru culoare
zeamă de lămâie
sare
ulei (opţional)
 Mod de preparare:
Se pun seminţele de floarea soarelui într-un castron acoperite cu apă pentru a se hidrata. Se lasă cel puţin 4 ore, eu le-am lăsat peste noapte. A doua zi, se ridicaseră la suprafaţă mici cojiiţe de la seminţe pe care le-am aruncat ( umpleam castronelul cu apă, ele se ridicau la suprafaţă, eu le aruncam şi tot aşa până am scăpat de toate).Se pun seminţele în blender cu 1/3 cană cu apă şi se ţin până se formează o pastă.Se adaugă  peste pasta din seminţe bucăţele din conopida fiartă, muştarul, turmericul, zeamă de lămâie şi sare după gust. Dacă amestecul obţinut vi se pare prea tare, mai puteţi adăuga apă ( câte o lingură).Se pot adăuga şi 1 sau 2 linguri de ulei vegetal sau de măsline.
Se poate folosi  ca ingredient  la prepararea  oricărei salate!


Spor la bucătărit!
Hummus din linte roşie

Lintea este o sursă importantă de antioxidanţi şi minerale dintre care se disting fosforul,fierul, zincul şi magneziu.Aceasta are un conţinut important de vitamine, în special cele din grupul B (B1,B2,B3,B5,B6 şi B9).

Lintea se găseşte sub diverse sortimente:verde, roşie, brună, blondă, mare, medie sau mică.Avantajul acesteia faţă de celelalte leguminoas este că, fiind mai mică, necesită un timp mai redus de pregătire.

Cele mai indicate sortimente pentru alimentaţie sunt  lintea roţie şi cea verde care îşi păstrează cel mai bine proprietăţile în urma fierberii.
Hummus-ul din linte roşie este o alternativă pentru cei ce vor să mai încerce şi altceva înafara celui din năut.Gustul  este la fel de bun iar valorile nutritive sunt asemănătoare cu cele ale hummus-ului din năut.


Ingrediente:
200 gr linte roşie
1 lingură tahini (pastă de susan)
3-4 linguri ulei vegetal
3-4 căţei de usturoi
boia iute sau dulce
sare
zeamă de lămâie
mărar sau pătrunjel verde sau uscat

Mod de preparare:

 

Se spală lintea şi se pune la fiert pentru 15-20 min (de când apa începe să fiarbă).Cantitatea de apă trebuie să fie de 3 ori mai mare decît volumul boabelor ( 200 gr linte încap într-o cană,deci în 3 căni cu apă).
După ce a fiert, lintea se scurge de surplusul de apă apoi  se pune în blender sau tocătorul de legume până se formează o pastă.Se pune pasta în castron,se adaugă usturoiul pisat, pasta de susan (tahini),uleiul,boiaua dulce sau iute, sarea şi zeama de lămâie după gust.La sfârşit sa adaugă mărar sau pătrunjel  tocat mărunt.
Pasta de susan (tahini) se găseşte de cumpărat sau se poate prepara foarte uşor şi acasă.Se pun în blnder 100 gr seminţe de susan cu 4-5 linguri ulei de susan sau vegetal şi se macină până se obţine o pastă.Din această cantitate rezultă aproximativ 5 linguri pastă de susan.
Hummus-ul din linte roşie  serveşte cu lipie sau pâine prăjită şi roşii!
Poftă bună!

Hummus


Hummusul este o sursă bogată de acizi graşi esenţiali omega-3 ce au rol protector pentru sistemul cardiac şi sunt stimulenţi ai intelectului.De asemenea hummusul conţine cantităţi importante de fier, vitamina B6, mangan,cupru, acid folic şi aminoacizi.

Ingredientele principale din care este preparat hummusul sunt năutul şi tahini ( pasta de susan).

Năutul nu conţine colesterol sau grasimi saturate, este o sursă puternică de proteine şi reglează nivelul glicemiei în sânge.
Tahini ( pasta de susan) este bogat în grăsimi şi calorii.Beneficiile pastei de susan vin din tipul grăsimilor conţinute, majoritatea nesaturate, care au un efect pozitiv asupra organismului.La fel ca şi năutul, pasta de susan este bogată în proteine şi este o sursă foarte bună de calciu.


Ingrediente:
 
300 gr năut sau 2 conserve năut de 200 gr
2 linguri tahini (pastă de susan)
3 căţei de usturoi
8 linguri ulei vegetal
2 căni zeamă în care a fiert năutul
zeamă de lămâie
sare
-pentru servit
1 lingură ulei de susan
boia dulce
pătrunjel uscat sau verde


Mod de preparare:
 
Se pune într-un castron năutul acoperit de apă şi se lasă să se înmoaie pentru 4-6 ore apoi se pune la fiert pentru o oră şi jumătate.După ce a fiert, se scoate cu spumiera din oală şi se pune în blender împreună cu pasta de susan,2 căni din zeama în care a fiert, usturoiul şi uleiul apoi sare şi zeamă de lămâie după gust.Dacă nu aveţi blender puteţi  da năutul prin maşina de tocat (ca fasolea boabe).Se aşează hummusul pe o farfurie se ornează cu boia dulce, pătrunjel uscat sau proaspăt şi se stropeşte cu ulei de susan.Eu am făcut un şănţuleţ pe margine unde am pus uleiul de susan.
Dacă nu doriţi să pierdeţi timp cu fierberea năutului puteţi folosi năut la conservă.Eu nu folosesc conserve deoarece nu imi place ideea de conservanţi.
Se serveşte cu lipie sau pâine prăjită!

Spor la bucătărit!
Baba ghanoush
Baba ghanoush este o salată de vinete populară în ţări precum Liban, Siria sau Iran.Aceasta se serveşte cu lipie şi roşii pe post de aperitiv.Faţă de  salata de vinete pe care noi o preparăm,  baba ghanoush are în plus, ca ingredient principal, pasta de susan.

Pasta de susan se găseşte la noi în aproape orice magazin alimentar mare, sau, mai simplu, o puteţi prepara chiar voi acasă. Reţeta mea de pastă de susan o găsiţi în postarea anterioară.

Ingrediente:
4 vinete medii
2  liguri pastă de susan
2-3 linguri ulei vegetal sau de susan
1 ceapă uscată sau
2-3 fire ceapă verde
2-3 căţei de usturoi
1 lingură zeamă de lămâie
frunze de pătrunjel
sare
piper


Mod de preparare:
 
Se coc vinetele pe plită sau în cuptor apoi se pun sub jetul de apă rece, se curăţă de coajă şi se pun într-o sită la scurs.Eu am avut vinete la congelator deci, am sărit peste această etapă.Se toacă vinetele sau se pun în robotul de bucătărie apoi se adaugă ceapa tocată mărunt, usturoiul pisat, pasta de susan, uleiul, zeama de lămâie, pătrunjelul tocat mărunt, sare şi piper după gust.Se amestecă toate ingredientele şi gata salata.
Se serveşte cu lipie sau pâine prăjită şi roşii!
Poftă bună!
Tahini (pastă de susan)
Am citit de curând că susanul este considerat un adevărat super star printre alimentele medicament.

Seminţele de susan au peste 40 de beneficii pentru sănătate ( diabet, hipertensiune, depresie )  iar acesstea pot fi găsite foarte uşor pe site-urile de specialitate.

Pasta de susan este folosită mai ales în preparatele arăbeşti cum ar fi : hummus,baba ghanoush ( salată arăbească de vinete ), humus din linte roşie şi multe altele.
Ştiu că aceste preparate sunt delicioase şi,  mi-am propus  să le prepar chiar eu, iar pentru aceasta am început cu începutul: pasta de susan.
Ingrediente:
250 gr seminţe de susan
9-10 linguri de ulei de susan sau vegetal
Mod de preparare:
Seminţele de susan se pun  într-o tavă şi se coc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 8-10 minute.Din 2 în 2 minute acestea trebuie amestecate pentru a nu se arde prea tare. Trebuie reţinut că seminţele de susan nu trebuie să-şi schimbe culoarea deoarece acestea se amărăsc. Se scot seminţele din cuptor şi se lasă să se răcească.

Pentru prepararea pastei de susan aveţi nevoie de un blender vertical sau tocător de legume electric.Eu am folosit un mixer vertical care are şi un recipient de tocat legume care este destul de mic şi a trebuit să împart cantitatea de seminţe şi ulei în 3 părţi egale dar, pasta a reuşit cu succes.
Dacă aveţi blender vertical se pun seminţele în acesta împreună cu uleiul şi se macină cate 2 minute de 3-4 ori cu menţiunea să aveţi grijă să nu se încingă blenderul prea tare ( faceţi pauze pentru a-l lăsa să se răcorească).
Dacă vi se pare că pasta este prea groasă mai puteţi adăuga ulei.
Pasta de susan se păstrează la frigider,  într-un borcan închis ermetic , până la 3 luni.

Spor la bucătărit!


Salată cu sfeclă roşie, morcov, ţelină şi măr


Salata de sfeclă roşie este o salată săţioasă, gustoasă şi mai ales sănătoasă. În antimpul rece, şi nu numai, salata de sfeclă roşie se poate prepara împreună cu alte rădăcinoase adăugând şi mere.Această salată se poate prepara în diferite moduri:crudă, dată pe răzătoare ( cum am făcut eu ), tăiată cubuleţe, fâşii sau fiartă.

Sfecla roşie conţine vitaminele A, C, E, vitamie din complexul B şi minerale precum fier, cupru, zinc, iod, calciu şi potasiu. Ea conţine şi cea mai mare cantitate de vitamina K conţinută de o legumă.

Sfecla reglează activitatea cardiacă, combate apartiţia celulelor canceroase, stimulează producţia de celule roşii şi este un stimulent excelent pentru sistemul imunitar, având capacitatea de a curăţa de toxine, bacterii şi virusuri, organismul.

Anul acesta am consumat foooarte multă sfeclă roşie în diferite moduri. Am făcut acest lucru pentru a fi un exemplu pentru baiatul meu şi pentru a reuşi să-l fac şi pe el să mănânce. Am reuşit! Consumăm sfeclă roşie aproape zilnic ( în cantităţi moderate), dar eu sunt mulţumită.
Iată şi reţeta salatei pe care noi o savurăm de 3 ori pe săptămână.


Ingrediente pentru 2 porţii:
 
1 sfeclă mică ( 100-140 gr)
2 morcovi medii
1 ţelină mică sau jumătate medie
2 mere
zeama de la o jumătate de lămâie
jumătate legătură de pătrunjel
 
Mod de preparare:
 
Se spală legumele şi merele, se curăţă de coajă apoi se dau pe răzătoarea mare.Simplu şi rapid!
Se pun într-un castron, se adaugă zeama de lămâie şi pătrunjelul tocat mărunt.
Salata este gata şi poate fi servită!
Noi o servim cu jumătate de oră înainte de masa de prânz.
Incercaţi şi voi !
Poftă bună!
Salată orientală de post

Prepar destul de des salată orientală  în Postul Crăciunului deoarece mi se pare că se potriveşte de minune cu  vremea rece de afară.Îmi place ideea că o pot servi în orice moment al zilei, este foarte săţioasă şi se prepară rapid.
 Ingrediente:

1 kg cartofi

1 ceapă roşie mărişoară

1 gogoşar în oţet
150 gr măsline
1 lingură muştar
2 linguri ulei
zeama de la o lămâie
sare
piper


Mod de preparare:
 
Se spală cartofii şi se fierb în coajă .Într-un castron se pune ceapa tăiată julien, la fel şi gogoşarii, cartofii tăiaţi cubuleţe după ce au fost curăţaţi de coajă apoi se daugă măslinele. Se prepară un sos din muştar,zeama de lămâie şi ulei care apoi se toarnă peste salată amestecând cu grijă ingredientele.Se potriveşte gustul de sare şi piper şi se serveşte cu mare poftă.
Spor la bucătărit!

Salată de vinete cu avocado şi dovlecei






























Aceasta este varianta sănătoasă a salatei de vinete clasice deoarece nu conţine nici un strop de ulei. Avocado fiind untos şi cremos , înlocuieşte cu succes uleiul  pe care de obicei îl folosim în prepararea salatei de vinete.
Ingrediente:
4 vinete ( 1 kg)
1 avocado
2 dovlecei ( 300 gr)
2 căţei de usturoi
½ ceapă
zeamă de lămâie
sare
piper

Mod de preparare:
Se coc vinetele pe grătar, plită, flacăra aragazului sau cuptor, se curăţa de coajă şi se pun într-o sită la scurs.Dovleceii se taie cubuleţe, se fierb apoi se pun la scurs,  avocado se scobeşte, se pisează cu furculiţa şi se stropeşte cu zeamă de lămăie să nu se oxideze. Vinetele scurse se fac pastă în blender, aparatul de tocat legume sau se toacă , la fel  şi dovleceii . Ceapa se toacă mărunt , usturoiul se pisează şi amestecă totul cu pasta de avocado , vinete şi dovlecei. Se poriveşte gustul cu sare şi piper apoi salata obţinută se serveşte pe felii de roşii.

Poftă bună!


Chifteluţe cu dovlecei, fulgi de ovăz şi ghimbir





























Mi s-a părut o idee genială să încerc aceste chifteluţe fără să ştiu dacă imi ies pentru că nu am folosit ouă sau făină. Am fost foarte mulţumită de rezultatul obţinut. Cu siguranţă o să le mai pregătesc!
Ingrediente:
500 gr dovlecei
1 cană fulgi de ovăz
1 legătură mărar
1 bucăţică ghimbir ( 1-2 cm)
sare

Mod de preparare:
 
Se curăţă dovleceii de coajă, se dau pe răzătoarea mică, se storc în palme apoi se pun în castronul unde se adaugă fulgii de ovăz, mărarul tocat mărunt, ghimbirul dat tot pe răzătoarea mică şi sare după gust.
Se amestecă toate ingredientele şi se lasă să se odihnească o oră. Se formează chifteluţele care se pun în tava unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie de copt apoi se dau în  cuptorul încins la 200 de grade unde se coc 15 minute pe o parte şi 15 minute pe cealaltă parte.
Se pot servi atât reci cât şi calde!



Poftă bună!

Salată mexicană cu fasole roşie, avocado şi porumb





































 
Fasolea roşie este o sursă importantă de fier, antioxidanţi şi fibre.Aceasta stimulează memoria, elimină insomniile şi combate depresia, oboseala sau anxietatea.
Fasolea roşie este sănătoasă şi necesară unei vieţi pline de energie!

 
Ingrediente:
 
300 gr fasole roşie boabe
100 gr porumb
1 avocado
1 salata verde
2 roşii sau 6-8 roşii cherry
2 castraveţi medii
1 ardei capia mare
1 ceapă roşie
2-3 căţei de usturoi
1 ardei iute rosu
1 legătură de pătrunjel
zeama de la o lămâie
ulei
sare
piper

Mod de preparare:
Se pune fasolea să se înmoaie într-un vas cu apă rece pentru câteva ore apoi se pune la fiert. După ce dă în clocot se aruncă apa şi se pune iar la fiert în apă caldă.Cănd este gata se  pune într-o sită sub jetul de apă şi se lasă la scurs.Porumbul se fierbe şi el pentru 7-8 minute (dacă este congelat).Puteţi folosi şi porumb la conservă ( eu nu sunt adepta conservelor).
Ardeiul capia se coace pe grătar, se pune într-un vas acoperit să se înmoaie apoi se curătă de coajă şi se taie cubuleţe.Avocado tocat  cubuleţe  se stropeşte cu zeamă de lămâie să nu se oxideze. Salata verde se spală şi se rupe fâşii (salata verde nu se taie cu cuţitul pentru că se oxidează).
Într-un castron se pun roşiile şi castraveţii tăiate după placul fiecăruia, usturoiul pisat, fasolea boabe, porumbul, ardeiul capia, ardeiul iute, ceapa verde tăiată julien, salata verde, avocado , se adaugă ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare şi piper după gust apoi se amestecă totul .
Se serveşte cu multă plăcere!


Poftă bună!


Guacamole
 































 
Guacamole este un sos originar din Mesoamerica ce  are ca ingredient principal avocado.Cuvântul provine din limba spaniolă: aguacate şi mole ( avocado şi sos) care la rândul lor provin din limba nahuatl, de la cuvântul Ahuacamolli.
Avocado conţine aproximativ 20 de nutrienţi esenţiali organismului, fibre, potasiu, vitamina E şi acid folic. De asemenea avocado ajută şi la scăderea colesterolului din organism.
Foarte important de ştiut este cum să alegem fructele de avocado.Se ia un avocado şi se apasă pe cooajă, dacă este destul de moale dar degetul nu intră în pulpă este numai bun de consumat.Dacă fructul este tare îl puteţi pune într-o pungă închisă la culoare împreună cu o banană şi în 2 zile va fi copt.


Ingrediente:
 
2 avocado bine coapte
1 roşie
1 ceapă roşie mică
1 ardei iute roşu
2-3 căţei usturoi
zeamă de lămâie
coriandru
pătrunjel
sare
piper


Mod de preparare:
 
Se scobeşte cu o linguriţă miezul de avocado şi se pisează cu furculiţa apoi se stropeşte cu zeamă de lămâie pentru că se oxidează foarte repede. Ceapa, ardeiul iute, roşia fără miez, pătrunjelul şi coriandru se toacă mărunt iar usturoiul se pisează. Se amestecă toate ingredientele, se adaugă sare , piper după gust şi zeamă de lămâie dacă mai este cazul.
Se serveşte cu tortilla chips!


Poftă bună!
 
Salată cu orez sălbatic şi legume (chinezească)












 
Bobiţele lungi şi maronii pe care noi le denumim „orez sălbatic” reprezintă seminţele unei plante erbacee din America de Nord acestea nefiind înrudite nici pe departe cu orezul .Orezul sălbatic este potrivit unei alimentaţii sănătoase deoarece conţine o cantitate de antioxidanţi mai mare de 30 de ori decăt orezul clasic, multe vitamine : fier, magneziu, fosfor, vitamina B6, B3, B9, zinc, fibre şi proteine.
De cele mai multe ori eu folosesc  orez sălbatic  în amestec cu orez basmati  şi vă asigur ca este combinaţie potrivită pentru orice salată sau garnitură.


 Ingrediente:


1 cană orez sălbatic şi basmati

100 gr mazăre

100 gr boabe porumb

2 morcovi

1 păstârnac

1 ardei capia

1 dovlecel zucchini

1 ceapă roşie
1 legătură pătrunjel
câteva frunze de busuioc
zeama de lamâie
ulei de măsline
sare
piper

Mod de preparare:
Se spală orezul şi se pune la fiert ( o cană orez şi 2 căni apă) , se lasă să fiarbă 15 minute sau până absoarbe toată apa apoi se pune într-o sită, se trece pe sub jetul de apă şi se lasă la scurs.
Morcovii şi păstârnacul se taie cubuleţe şi se pun la fiert împreună cu mazărea pentru 10 minute apoi se adaugă si porumbul ( eu am avut porumb congelat nefiert)pentru încă 7 minute, se scurg de apă şi se lasă să se răcească.
Într-un castron se amestecă orezul cu legumele fierte,dovlecelul si ardeiul crude , tăiate cubuleţe, ceapa tăiată julien ,pătrunjel  şi busuioc tocat, se adaugă un pic de ulei de măsline,sare, piper  şi zeamă de lămâie după gust.
Se serveşte imediat!:)

Poftă bună!


Salată iceberg cu ton, porumb şi măsline


















Salata iceberg este originară din California şi este o rudă apropiată a lăptucii.Aceasta  seamănă la aspect cu varza iar frunzele ei sunt  crocante şi deschise la culoare.
În combinaţie cu diferite legume sau  chiar cu peşte putem obţine o salată săţioasă şi sănătoasă care ne va potoli foamea pentru câteva ore bune.


Ingrediente:


1 cutie de ton în suc propriu (170 gr)

200 gr salată iceberg

1 porumb fiert

100 gr măsline naturale

10 roşii cherry

1 ceapă roşie

zeama de la o lămâie

busuioc
ulei de măsline
sare
piper
 

Mod de preparare:
 
Se scoate tonul din conservă şi se pune la scurs, salata se spală şi se rupe bucăţele,  se taie ceapa julien, se fierbe porumbul dacă e proaspăt sau se spală daca e din conservă.
Se pun toate ingredientele într-un castron, se adaugă măslinele, roşii cherry,  zeama de la o lămâie, busuioc proaspăt, ulei de măsline, sare şi piper după gust.
Se serveşte imediat! :)


Poftă bună!

Fasole bătută cu ceapă caramelizată



Fasolea boabe este o leguminoasă folosită încă din antichitatede greci şi egipteni,boabe de fasole uscată fiind găsite în mormintele faraonilor egipteni ca mâncare pentru viaţa de apoi. Fasolea  este un aliment accesibil tuturor  şi  reprezintă o cale sănătoasă de a include elemente nutritive în alimentaţia zilnică.    Aceasta este des folosită  în diete deoarece conţine o cantitate mare carbohidraţi complecşi , proteine şi fibre şi are un grad scăzut de calorii, grăsimi şi sare.  
De data aceasta am renunţat la servirea tradiţională  înlocuind ceapa  prăjită în ulei şi  pastă de tomate  cu ceapă caramelizată.  Prepararea acestui fel de ceapă necesită ceva timp şi răbdare dar vă asigur că merită tot efortul.Ceapa caramelizată se poate servi  în foarte multe feluri: ca aperitiv, ca şi  garnitură alături de o friptură bună sau se poate adăuga în salate sau  sandvişuri.

Ingrediente:
 -pentru fasolea bătută
500 gr fasole boabe
4-5 linguri ulei
5-6 căţei de usturoi
sare
 
-pentru ceapa caramelizată
3 cepe medii
1-2 linguri ulei sau un cubuleţ de unt
2 linguri vin roşu sau alb
sare
piper



Mod de preparare:
 Se alege fasolea de eventualele impurităţi,se spală , se pune într-o oala cu apă rece să se înmoaie pentru 12 ore.După ce s-a înmuiat , se spală din nou şi se pune la fiert cu apă rece pentru 10-15 minute apoi se aruncă apa,se clăteşte fasolea cu apă caldă şi se pune din nou la fiert  în  apă caldă.Aproximativ în 30-40 minute ar trebui să fie fiartă (se înmoaie complet).Se scot boabele din vas cu supiera fără a arunca apa în care au fiert.Se pune fasolea în blender  şi  se  mai adaugă un polonic din apa în care a fiert.Dacă pasta este prea tare se mai adaugă apă până la consistenţa dorită.Pentru cei care nu au blender fasolea se poate da prin maşina de tocat. Se pune pasta de fasole într-un castron,se adaugă uleiul, usturoiul dat pe răzătoarea mică şi sare după gust.
Se serveşte cu ceapa caramelizată!
 
Pentru a carameliza ceapa se foloseşte o tigaie din oţel inoxidabil sau din fontă.Se taie cepele în două apoi fiecare jumătate se feliază subţire de tot. Se pune tigaia pe foc să se încingă uleiul sau să se topească untul apoi se adaugă ceapa feliată şi un praf de sare.Focul trebuie să fie mic.Se amestecă în ceapă la fiecare 5 minute.Dacă se prinde de fundul tigăii se adaugă puţină apă. După 20 minute ceapa trebuie sa-şi lase zahărul din ea, se mai lasă încă 10 minute pe foc, se adaugă vinul roşu,sare şi piper după gust şi este gata.
Poftă bună!

                Salată cu farfalle, legume şi şuncă




        Astăzi  am hotărât să prepar una din salatele mele preferate! Reţeta este una  foarte simplă!


Ingrediente:
300 g farfalle (fundiţe)
2 ardei capia
1 legătură ceapă verde
300 g suncă
400 g smântână
2 linguriţe muştar
2-3 căţei usturoi
zeamă de lămâie
sare, piper,oregano,pătrunjel verde

Mod de preparare:

Se pune o oală cu apă şi sare la fiert şi când apa începe să fiarbă punem pastele (eu am folosit farfalle din griş de grâu dur),  oprim focul, punem capacul  şi le lăsam 10-15 minute să se umfle. Între timp tăiem ceapa, ardeiul şi şunca fâşii subţiri apoi preparăm sosul  amestecând smântâna  cu 2 linguriţe de muştar, usturoiul pisat, zeama de lămâie, oregano, sare şi piper după gust.

Punem pastele sub jetul de apă rece şi le lăsăm să se scurgă apoi le amestecăm cu legumele şi şunca.





Sosul poate fi pus  peste paste (eu aşa fac) sau  într-un castronel  şi servit lângă salată. Ornaţi cu pătrunjel verde şi totul este gata cât ai zice.....,,paste”.

Poftă bună!



                            Salată de crudităţi cu pui



O salată rapidă,uşoară şi săţioasă care poate fi mâncată la orice oră!

 Ingrediente:
1  piept de pui
2 morcovi
1 ţelină
1 măr
1 legătură ceapă verde
1 ardei capia
1 legatură pătrunjel
2 linguriţe muştar dulce
200 g smântână
zeamă de lămâie
sare
piper


 Mod preparare:
Se pune pieptul de pui la fiert  iar în timp ce fierbe se dau morcovii, mărul şi ţelina pe răzătoarea mare ,se pune zeamă de lămâie peste ţelină să nu se înnegrească,se toacă ceapa,ardeiul şi pătrunjelul.
După ce se răceşte pieptul de pui se toacă şi acesta şi se adaugă în salată.


Se face un sos din smântâna  amestecată cu muştarul la care se adaugă sare şi piper după gust.


Se pune sosul peste salată  şi se ornează cu pătrunjel.



Eu am prăjit la cuptor feliuţe de pâine tăiate sub diferite forme şi am făcut mici tartine.

Încercaţi şi voi această salată!
 


                              Salată orientală cu macrou afumat


 
Astăzi am pregătit  o salată săţioasă şi uşor de preparat îndrăgită de întreaga familie.
Nu am pierdut  foarte mult timp în bucătărie iar cina a fost  gata cât ai zice....”peşte”.


 Ingrediente:

4 cartofi potriviţi
2 ouă
200 gr macrou afumat ( un peşte )
3 ridichi
100 gr măsline
1 legătură ceapă verde
200 gr smantână
2 linguriţe muştar
sare şi piper după gust
salată verde



Mod de preparare:
Se pun ouăle şi cartofii la fiert ( separat bineînţeles). Între timp se curaţă macroul de oase şi se toacă ceapa, măslinele şi ridichile. Se pun toate ingredientele  într-un castron unde vom adăuga ouăle tăiate rondele şi cartofii  cubuleţe. Se prepară un sos din cele 2 linguriţe de muştar  200 gr de smântână , sare şi piper care se toarnă peste legume, ouă şi peşte. Se mestecă salata şi se mai adaugă sare şi zeamă de lămâie  dacă mai este nevoie .


Puteţi servi salata şi fără sosul de smântână,doar cu lămâie şi puţin ulei de măsline. Deasemenea se poate adăuga şi salată verde.Eu aşa am făcut: după ce am făcut poza am rupt salata verde şi am adăugat-o în castronul cu salată orientală.

Poftă bună!

                                                                    Sos tzatzichi



Sosul tzatzichi este un sos grecesc si este unul dintre cele mai cunoscute şi răcoritoare sosuri.Poate fi servit alături de fripturi, legume la grătar sau salate. Există multe reţete ale acestui sos dar până la urmă fieare îl prepară după placul său.Eu întotdeauna folosesc atât  iaurt cât şi smântână.

Ingrediente:

3 castraveţi cornichon

200 gr iaurt gros (grecesc)

200 gr smântână

5-6  căţei de usturoi

1 legătură de mărar

zeama de la o lămâie

sare
piper

Mod de preparare:
Se curăţă castraveţii de coajă, se taie cubuleţe  şi se pun  într-un castron.Se adaugă smântâna,  iaurtul,  usturoiul mărunţit şi mărarul tocat. Se potriveşte gustul cu sare, piper şi zeamă de lămâie.
Se serveşte rece! Acest sos este potrivit pentru aceste zile călduroase şi pentru  cele care probabil vor urma!
Eu am savurat acest sos alături de crochetele de dovlecei cu brânză la cuptor. A fost delicioasă combinaţia de gusturi!
Poftă bună!
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu