Salată cu broccoli, usturoi şi maioneză din nuci kaju
Mod de preparare:
Mod de preparare:
Broccoli este un
aliment extrem de sănătos. Această legumă conţine cantitaţi uriaşe de vitamina C
şi de asemenea vitamina K ce este necesară pentru o bună circulaţie sanguină. Am citit că 100 de grame de broccoli
conţin 150% din necesarul zilnic de
vitamina C.
Sfatul oricărui
nutriţionist este să consumăm cu regularitate această legumă, mai ales în stare
proaspătă.
Garantez că
această salată o să vă placă la nebunie şi
nu o să vă opriţi la a o prepara doar o singură dată!
Ingrediente
pentru 4 porţii:
1 bucată broccoli
– 500 gr
1 legătură
usturoi verde sau 2-3 caţei
1 legătură mărar
sare
piper
-pentru maioneză:
100 gr nuci caju
2 linguriţe
muştar Dijon
1 vârf de
linguriţă turmeric
zeamă de lămâie
după gust
sare
piper
Mod de preparare:
Pentru prepararea
maionezei se pun nucile caju într-un castron acoperite de apă şi se lasă peste
noapte să se înmoaie. A doua zi se scurg nucile de apă şi se pun în blender
împreună cu celelalte ingrediente adăugând apă cât să omogenizeze compoziţia.
Se spală
bucheţelele de brocolli şi se toacă mărunt cu cuţitul sau la robotul de
bucătărie. La fel se procedează cu usturoiul şi mărarul. Se adaugă maioneză, se
potriveşte gustul de sare şi piper şi gata salata.
Se serveşte cu
roşii tocate mărunt sau cum doreşte fiecare!
Spor la
bucătărit!
Maioneză cu nuci kaju
Maioneza cu nuci
caju este la fel de sănătoasă ca şi cea din conopidă. În compoziţia acesteia nu
se adaugă ouă sau ulei şi este ideală
atât pentru cei ce ţin post cât şi pentru cei ce sunt la dietă.
Nucile caju au un conţinut de grăsimi mai mic decât
majoritatea fructelor oleaginoase iar aceste grăsimi sunt foarte sănătoase.
Turmericul care
se adaugă pentru a colora maioneza este un condiment originar din India.
Acesta creşte capacitatea ficatului de a elimina
toxinele, are proprietăţi antibiotice, antivirale, calmează tusea, durerea în
gât şi foarte multe alte proprietăţi.
Ingrediente:
100 gr nuci caju
1 lingură muştar
Dijon
1 vârf linguriţă
turmeric
zeamă de lămâie
sare
miere (opţional)
Se pun nucile caju
într-un castron acoperite de apă şi se lasă peste noapte. A doua zi se scurg de
apă şi se pun în blender împreună cu muştarul, un vârf de linguriţă cu turmeric, o lingură de zeamă de lămâie (sau
după gust), sare şi apă (mai întâi 3-4 linguri apoi mai adăugaţi pentru a
obţine consistenţa dorită).
Dacă doriţi
puteţi adăuga şi puţină miere!
Se serveşte în
salată, pe o bucată de friptură sau la
sandwich-ul preferat!
Spor la
bucătărit!
Salată cu leurdă şi ouă de prepeliţă
Leurda este
considerată, din punc de vedere terapeutic, mai puternică decât usturoiul, care
şi acesta, la rândul său este unul dintre cele mai apreciate medicamente din
lume. Leurda are efecte terapeutice mai puternice decât usturoiul deoarece
aceasta creşte liberă, neinfluenţată de mâna omului.
Salata de leurdă este tolerată de ficat şi este recomandat a
fi consumată dimineaţa pe stomacul gol fără a mai consuma alte alimente
înainte.
Ingrediente:
3 legături leurdă
6-8 ridichi
1 legătură ceapă
verde
6-8 ouă de
prepeliţă
-dressing-ul (sosul)
1 lingură ulei
1 lingură zeamă
de lămâie
1 linguriţă
muştar de Dijon
sare
piper
Mod de preparare:
Se spală leurda
şi se rupe fâşii, ridichile se taie felii subţiri iar ceapa verde se toacă
mărunt. Ouăle de prepeliţă se fierb în apă cu un praf de sare 3-4 minute (de când a început apa să
fiarbă) apoi se curăţă de coajă şi se taie pe jumătate. Sosul pentru salată se
prepară amestecând muştarul cu uleiul apoi cu zeama de lămâie, sare şi piper
după gust.
Se amestecă
leurda cu ceapa, ridichile şi ouăle de prepeliţă apoi se adaugă deasupra
salatei şi sosul.
Noi am servit
salata ca atare, fără pâine sau altceva pe lângă ea.
O salată super,
super gustoasă!
Poftă bună!
Salată de boeuf cu maioneză din conopidă
Trebuie să
recunoaştem că majoritatea dintre noi preparăm această salată (cu carne) foarte
rar: de sărbători, atunci când avem o masă festivă sau avem invitaţi la masă o rudă sau prieten apropiat din străinătate.
Dacă preparaţi
maioneză din conopidă pentru salata de boeuf, această salată poate fi
consumată cu succes şi în timpul postului, iar dacă îi adăugaţi şi carne o
puteţi prepara în afara zilele de post
ori de câte ori aveţi poftă, fără a avea nici un fel de probleme de
sănătate.
Ingrediente:
1 kg cartofi
3 morcovi
1 ţelină
4 castraveţi în
saramură
2-3 gogoşari în
oţet
200 gr mazăre
maioneză din
conopidă
sare
piper
muştar
Mod de preparare:
Se spală cartofii
şi se pun la fiert într-un vas cu apă.Morcovii şi ţelina se curăţă de coajă şi
se pun la fiert în alt vas cu apă. Mazărea dacă este din conservă doar se spală şi se scurge de apă iar dacă
este congelată se fierbe sau se pune la cuptorul cu microunde 3-4 minute şi
este gata.
După ce au fiert,
cartofii se curăţă de coajă şi se taie cubuleţe mici.La fel se procedează şi cu
morcovii, ţelina, castraveţii şi gogoşarii.
Maioneza din conopidă
se prepară foarte uşor iar reţeta o găsiţi într-una din postările mele anterioare.
Se pun toate
ingredientele într-un castron încăpător, se adaugă maioneză, muştar dulce(doar dacă mai este necesar, deoarece are maioneza)sare şi piper după gust.
Dacă nu ţineţi
post puteţi adăuga în salată şi carne de
pui, curcan sau vită.
Se aranjează salata pe platou, se ornează şi se serveşte cu
mare drag familiei şi prietenilor!
Spor la
bucătărit!
Maioneză din conopidă (de post)
După părerea mea
o astfel de maioneză este mult, mult, mult, de o mie de ori mai sănătoasă decât
o maioneză preparată din ouă şi ulei.
Să nu vă speriaţi
că trebuie să folosiţi turmeric.Turmericul este un condiment originar din India
care are un gust iute amărui.
Se foloseşte la
foarte multe mâncăruri, este un excelent medicament şi deasemenea este bun
pentru colorarea diferitelor preparate cum ar fi: maioneza, omleta, curry-ul,
ciorbe,marinat carne etc.La gătit, acesta se foloseţte în cantităţi destul de
mici deoarece are o aromă pătrunzătoare.
Turmericul creşte
capacitatea ficatului de a elimina toxinele, are proprietăţi antibiotice, antivirale,
calmează tusea, durerea în gât plus foarte multe alte proprietăţi.
Ingrediente
pentru 3 căni cu maioneză ( poate şi mai mult):
600 gr conopidă
fiartă (2 căni)
½ cană seminţe de floarea soarelui
2 linguriţe
muştar Dijon
1 vârf de
linguriţă turmeric pentru culoare
zeamă de lămâie
sare
ulei (opţional)
Se pun seminţele
de floarea soarelui într-un castron acoperite cu apă pentru a se hidrata. Se
lasă cel puţin 4 ore, eu le-am lăsat peste noapte. A doua zi, se ridicaseră la
suprafaţă mici cojiiţe de la seminţe pe care le-am aruncat ( umpleam
castronelul cu apă, ele se ridicau la suprafaţă, eu le aruncam şi tot aşa până
am scăpat de toate).Se pun seminţele în blender cu 1/3 cană cu apă şi se ţin
până se formează o pastă.Se adaugă peste
pasta din seminţe bucăţele din conopida fiartă, muştarul, turmericul, zeamă de
lămâie şi sare după gust. Dacă amestecul obţinut vi se pare prea tare, mai
puteţi adăuga apă ( câte o lingură).Se pot adăuga şi 1 sau 2 linguri de ulei
vegetal sau de măsline.
Se poate
folosi ca ingredient la prepararea
oricărei salate!
Spor la
bucătărit!
Hummus din linte roşie
Lintea este o
sursă importantă de antioxidanţi şi minerale dintre care se disting
fosforul,fierul, zincul şi magneziu.Aceasta are un conţinut important de
vitamine, în special cele din grupul B (B1,B2,B3,B5,B6 şi B9).
Lintea se găseşte
sub diverse sortimente:verde, roşie, brună, blondă, mare, medie sau
mică.Avantajul acesteia faţă de celelalte leguminoas este că, fiind mai mică,
necesită un timp mai redus de pregătire.
Cele mai indicate
sortimente pentru alimentaţie sunt lintea
roţie şi cea verde care îşi păstrează cel mai bine proprietăţile în urma
fierberii.
Hummus-ul din
linte roşie este o alternativă pentru cei ce vor să mai încerce şi altceva
înafara celui din năut.Gustul este la
fel de bun iar valorile nutritive sunt asemănătoare cu cele ale hummus-ului din
năut.
Ingrediente:
200 gr linte
roşie
1 lingură tahini
(pastă de susan)
3-4 linguri ulei
vegetal
3-4 căţei de
usturoi
boia iute sau
dulce
sare
zeamă de lămâie
mărar sau
pătrunjel verde sau uscat
Mod de preparare:
Se spală lintea
şi se pune la fiert pentru 15-20 min (de când apa începe să fiarbă).Cantitatea
de apă trebuie să fie de 3 ori mai mare decît volumul boabelor ( 200 gr linte
încap într-o cană,deci în 3 căni cu apă).
După ce a fiert,
lintea se scurge de surplusul de apă apoi se pune în blender sau tocătorul de legume
până se formează o pastă.Se pune pasta în castron,se adaugă usturoiul pisat,
pasta de susan (tahini),uleiul,boiaua dulce sau iute, sarea şi zeama de lămâie
după gust.La sfârşit sa adaugă mărar sau pătrunjel tocat mărunt.
Pasta de susan
(tahini) se găseşte de cumpărat sau se poate prepara foarte uşor şi acasă.Se
pun în blnder 100 gr seminţe de susan cu 4-5 linguri ulei de susan sau vegetal
şi se macină până se obţine o pastă.Din această cantitate rezultă aproximativ 5
linguri pastă de susan.
Hummus-ul din
linte roşie serveşte cu lipie sau pâine
prăjită şi roşii!
Poftă bună!
Hummus
Hummusul este o sursă
bogată de acizi graşi esenţiali omega-3 ce au rol protector pentru sistemul
cardiac şi sunt stimulenţi ai intelectului.De asemenea hummusul conţine
cantităţi importante de fier, vitamina B6, mangan,cupru, acid folic şi aminoacizi.
Ingredientele
principale din care este preparat hummusul sunt năutul şi tahini ( pasta de
susan).
Năutul nu conţine
colesterol sau grasimi saturate, este o sursă puternică de proteine şi reglează
nivelul glicemiei în sânge.
Tahini ( pasta de susan) este bogat în
grăsimi şi calorii.Beneficiile pastei de susan vin din tipul grăsimilor
conţinute, majoritatea nesaturate, care au un efect pozitiv asupra
organismului.La fel ca şi năutul, pasta de susan este bogată în proteine şi
este o sursă foarte bună de calciu.
Ingrediente:
300 gr năut sau 2
conserve năut de 200 gr
2 linguri tahini
(pastă de susan)
3 căţei de
usturoi
8 linguri ulei
vegetal
2 căni zeamă în
care a fiert năutul
zeamă de lămâie
sare
-pentru servit
1 lingură ulei de
susan
boia dulce
pătrunjel uscat
sau verde
Mod de preparare:
Se pune într-un
castron năutul acoperit de apă şi se lasă să se înmoaie pentru 4-6 ore apoi se
pune la fiert pentru o oră şi jumătate.După ce a fiert, se scoate cu spumiera
din oală şi se pune în blender împreună cu pasta de susan,2 căni din zeama în
care a fiert, usturoiul şi uleiul apoi sare şi zeamă de lămâie după gust.Dacă
nu aveţi blender puteţi da năutul prin
maşina de tocat (ca fasolea boabe).Se aşează hummusul pe o farfurie se ornează
cu boia dulce, pătrunjel uscat sau proaspăt şi se stropeşte cu ulei de susan.Eu
am făcut un şănţuleţ pe margine unde am pus uleiul de susan.
Dacă nu doriţi să
pierdeţi timp cu fierberea năutului puteţi folosi năut la conservă.Eu nu
folosesc conserve deoarece nu imi place ideea de conservanţi.
Spor la
bucătărit!
Baba ghanoush
Baba ghanoush
este o salată de vinete populară în ţări precum Liban, Siria sau Iran.Aceasta
se serveşte cu lipie şi roşii pe post de aperitiv.Faţă de salata de vinete pe care noi o preparăm, baba ghanoush are în plus, ca ingredient
principal, pasta de susan.
Pasta de susan se
găseşte la noi în aproape orice magazin alimentar mare, sau, mai simplu, o
puteţi prepara chiar voi acasă. Reţeta mea de pastă de susan o găsiţi în
postarea anterioară.
Ingrediente:
4 vinete medii
2 liguri pastă de susan
2-3 linguri ulei
vegetal sau de susan
1 ceapă uscată
sau
2-3 fire ceapă verde
2-3 căţei de
usturoi
1 lingură zeamă
de lămâie
frunze de
pătrunjel
sare
piper
Mod de preparare:
Se coc vinetele
pe plită sau în cuptor apoi se pun sub jetul de apă rece, se curăţă de coajă şi
se pun într-o sită la scurs.Eu am avut vinete la congelator deci, am sărit
peste această etapă.Se toacă vinetele sau se pun în robotul de bucătărie apoi
se adaugă ceapa tocată mărunt, usturoiul pisat, pasta de susan, uleiul, zeama
de lămâie, pătrunjelul tocat mărunt, sare şi piper după gust.Se amestecă toate
ingredientele şi gata salata.
Se serveşte cu
lipie sau pâine prăjită şi roşii!
Poftă bună!
Tahini (pastă de susan)
Am citit de
curând că susanul este considerat un adevărat super star printre alimentele
medicament.
Seminţele de
susan au peste 40 de beneficii pentru sănătate ( diabet, hipertensiune,
depresie ) iar acesstea pot fi găsite
foarte uşor pe site-urile de specialitate.
Pasta de susan
este folosită mai ales în preparatele arăbeşti cum ar fi : hummus,baba ghanoush
( salată arăbească de vinete ), humus din linte roşie şi multe altele.
Ştiu că aceste
preparate sunt delicioase şi, mi-am
propus să le prepar chiar eu, iar pentru
aceasta am început cu începutul: pasta de susan.
Ingrediente:
250 gr seminţe de
susan
9-10 linguri de
ulei de susan sau vegetal
Mod de preparare:
Seminţele de
susan se pun într-o tavă şi se coc în
cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 8-10 minute.Din 2 în 2 minute
acestea trebuie amestecate pentru a nu se arde prea tare. Trebuie reţinut că
seminţele de susan nu trebuie să-şi schimbe culoarea deoarece acestea se
amărăsc. Se scot seminţele din cuptor şi se lasă să se răcească.
Pentru prepararea
pastei de susan aveţi nevoie de un blender vertical sau tocător de legume
electric.Eu am folosit un mixer vertical care are şi un recipient de tocat
legume care este destul de mic şi a trebuit să împart cantitatea de seminţe şi
ulei în 3 părţi egale dar, pasta a reuşit cu succes.
Dacă aveţi blender
vertical se pun seminţele în acesta împreună cu uleiul şi se macină cate 2
minute de 3-4 ori cu menţiunea să aveţi grijă să nu se încingă blenderul prea
tare ( faceţi pauze pentru a-l lăsa să se răcorească).
Dacă vi se pare
că pasta este prea groasă mai puteţi adăuga ulei.
Pasta de susan se
păstrează la frigider, într-un borcan
închis ermetic , până la 3 luni.
Spor la
bucătărit!
Salată cu sfeclă roşie, morcov, ţelină şi măr
Salata de sfeclă
roşie este o salată săţioasă, gustoasă şi mai ales sănătoasă. În antimpul rece,
şi nu numai, salata de sfeclă roşie se poate prepara împreună cu alte
rădăcinoase adăugând şi mere.Această salată se poate prepara în diferite
moduri:crudă, dată pe răzătoare ( cum am făcut eu ), tăiată cubuleţe, fâşii sau
fiartă.
Sfecla roşie
conţine vitaminele A, C, E, vitamie din complexul B şi minerale precum fier,
cupru, zinc, iod, calciu şi potasiu. Ea conţine şi cea mai mare cantitate de
vitamina K conţinută de o legumă.
Sfecla reglează
activitatea cardiacă, combate apartiţia celulelor canceroase, stimulează
producţia de celule roşii şi este un stimulent excelent pentru sistemul
imunitar, având capacitatea de a curăţa de toxine, bacterii şi virusuri,
organismul.
Anul acesta
am consumat foooarte multă sfeclă roşie în diferite moduri. Am făcut acest
lucru pentru a fi un exemplu pentru baiatul meu şi pentru a reuşi să-l fac şi
pe el să mănânce. Am reuşit! Consumăm sfeclă roşie aproape zilnic ( în
cantităţi moderate), dar eu sunt mulţumită.
Iată şi reţeta
salatei pe care noi o savurăm de 3 ori pe săptămână.
Ingrediente
pentru 2 porţii:
1 sfeclă mică (
100-140 gr)
2 morcovi medii
1 ţelină mică sau
jumătate medie
2 mere
zeama de la o
jumătate de lămâie
jumătate legătură
de pătrunjel
Mod de preparare:
Se spală legumele
şi merele, se curăţă de coajă apoi se dau pe răzătoarea mare.Simplu şi rapid!
Se pun într-un
castron, se adaugă zeama de lămâie şi pătrunjelul tocat mărunt.
Salata este gata
şi poate fi servită!
Noi o servim cu
jumătate de oră înainte de masa de prânz.
Incercaţi şi voi !
Poftă
bună!
Salată orientală de post
Prepar destul de
des salată orientală în Postul
Crăciunului deoarece mi se pare că se potriveşte de minune cu vremea rece de afară.Îmi place ideea că o pot
servi în orice moment al zilei, este foarte săţioasă şi se prepară rapid.
1 kg cartofi
1 ceapă roşie
mărişoară
1 gogoşar în oţet
150 gr măsline
1 lingură muştar
2 linguri ulei
zeama de la o
lămâie
sare
piper
Mod de preparare:
Se spală cartofii
şi se fierb în coajă .Într-un castron se pune ceapa tăiată julien, la fel şi
gogoşarii, cartofii tăiaţi cubuleţe după ce au fost curăţaţi de coajă apoi se
daugă măslinele. Se prepară un sos din muştar,zeama de lămâie şi ulei care apoi
se toarnă peste salată amestecând cu grijă ingredientele.Se potriveşte gustul
de sare şi piper şi se serveşte cu mare poftă.
Spor la
bucătărit!
Salată de vinete cu avocado şi dovlecei
Aceasta este
varianta sănătoasă a salatei de vinete clasice deoarece nu conţine nici un strop
de ulei. Avocado fiind untos şi cremos , înlocuieşte cu succes uleiul pe care de obicei îl folosim în prepararea salatei
de vinete.
Ingrediente:
4 vinete ( 1 kg)
1 avocado
2 dovlecei ( 300
gr)
2 căţei de
usturoi
½ ceapă
zeamă de lămâie
sare
piper
Mod de preparare:
Se coc vinetele
pe grătar, plită, flacăra aragazului sau cuptor, se curăţa de coajă şi se pun
într-o sită la scurs.Dovleceii se taie cubuleţe, se fierb apoi se pun la
scurs, avocado se scobeşte, se pisează
cu furculiţa şi se stropeşte cu zeamă de lămăie să nu se oxideze. Vinetele
scurse se fac pastă în blender, aparatul de tocat legume sau se toacă , la fel şi dovleceii . Ceapa se toacă mărunt ,
usturoiul se pisează şi amestecă totul cu pasta de avocado , vinete şi
dovlecei. Se poriveşte gustul cu sare şi piper apoi salata obţinută se serveşte
pe felii de roşii.
Poftă bună!
Chifteluţe cu dovlecei, fulgi de ovăz şi ghimbir
Mi s-a părut o
idee genială să încerc aceste chifteluţe fără să ştiu dacă imi ies pentru că nu
am folosit ouă sau făină. Am fost foarte mulţumită de rezultatul obţinut. Cu
siguranţă o să le mai pregătesc!
Ingrediente:
500 gr dovlecei
1 cană fulgi de
ovăz
1 legătură mărar
1 bucăţică
ghimbir ( 1-2 cm)
sare
Mod de preparare:
Se curăţă
dovleceii de coajă, se dau pe răzătoarea mică, se storc în palme apoi se pun în
castronul unde se adaugă fulgii de ovăz, mărarul tocat mărunt, ghimbirul dat
tot pe răzătoarea mică şi sare după gust.
Se amestecă toate
ingredientele şi se lasă să se odihnească o oră. Se formează chifteluţele care
se pun în tava unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie de copt apoi se dau în cuptorul încins la 200 de grade unde se coc
15 minute pe o parte şi 15 minute pe cealaltă parte.
Se pot servi atât
reci cât şi calde!
Poftă bună!
Salată mexicană cu fasole roşie, avocado şi porumb
Fasolea roşie
este o sursă importantă de fier, antioxidanţi şi fibre.Aceasta stimulează
memoria, elimină insomniile şi combate depresia, oboseala sau anxietatea.
Fasolea roşie
este sănătoasă şi necesară unei vieţi pline de energie!
Ingrediente:
300 gr fasole
roşie boabe
100 gr porumb
1 avocado
1 salata verde
2 roşii sau 6-8
roşii cherry
2 castraveţi
medii
1 ardei capia
mare
1 ceapă roşie
2-3 căţei de usturoi
1 ardei iute rosu
1 legătură de pătrunjel
zeama de la o
lămâie
ulei
sare
piper
Mod de preparare:
Se pune fasolea
să se înmoaie într-un vas cu apă rece pentru câteva ore apoi se pune la fiert.
După ce dă în clocot se aruncă apa şi se pune iar la fiert în apă caldă.Cănd
este gata se pune într-o sită sub jetul
de apă şi se lasă la scurs.Porumbul se fierbe şi el pentru 7-8 minute (dacă
este congelat).Puteţi folosi şi porumb la conservă ( eu nu sunt adepta
conservelor).
Ardeiul capia se
coace pe grătar, se pune într-un vas acoperit să se înmoaie apoi se curătă de
coajă şi se taie cubuleţe.Avocado tocat
cubuleţe se stropeşte cu zeamă de
lămâie să nu se oxideze. Salata verde se spală şi se rupe fâşii (salata verde
nu se taie cu cuţitul pentru că se oxidează).
Într-un castron
se pun roşiile şi castraveţii tăiate după placul fiecăruia, usturoiul pisat,
fasolea boabe, porumbul, ardeiul capia, ardeiul iute, ceapa verde tăiată
julien, salata verde, avocado , se adaugă ulei de măsline, zeamă de lămâie,
sare şi piper după gust apoi se amestecă totul .
Se serveşte cu
multă plăcere!
Poftă bună!
Guacamole
Guacamole este un sos originar din Mesoamerica ce are ca ingredient principal avocado.Cuvântul
provine din limba spaniolă: aguacate şi mole ( avocado şi sos) care la rândul
lor provin din limba nahuatl, de la cuvântul Ahuacamolli.
Avocado conţine aproximativ 20 de nutrienţi esenţiali organismului, fibre,
potasiu, vitamina E şi acid folic. De asemenea avocado ajută şi la scăderea
colesterolului din organism.
Foarte important de ştiut este cum să alegem
fructele de avocado.Se ia un avocado şi se apasă pe cooajă, dacă este destul de
moale dar degetul nu intră în pulpă este numai bun de consumat.Dacă fructul
este tare îl puteţi pune într-o pungă închisă la culoare împreună cu o banană
şi în 2 zile va fi copt.
Ingrediente:
2 avocado bine
coapte
1 roşie
1 ceapă roşie
mică
1 ardei iute roşu
2-3 căţei usturoi
zeamă de lămâie
coriandru
pătrunjel
sare
piper
Mod de preparare:
Se scobeşte cu o
linguriţă miezul de avocado şi se pisează cu furculiţa apoi se stropeşte cu
zeamă de lămâie pentru că se oxidează foarte repede. Ceapa, ardeiul iute, roşia
fără miez, pătrunjelul şi coriandru se toacă mărunt iar usturoiul se pisează.
Se amestecă toate ingredientele, se adaugă sare , piper după gust şi zeamă de
lămâie dacă mai este cazul.
Se serveşte cu
tortilla chips!
Poftă bună!
Salată cu orez sălbatic şi legume (chinezească)
Bobiţele lungi şi
maronii pe care noi le denumim „orez sălbatic” reprezintă seminţele unei plante
erbacee din America de Nord acestea nefiind înrudite nici pe departe cu orezul
.Orezul sălbatic este potrivit unei alimentaţii sănătoase deoarece conţine o
cantitate de antioxidanţi mai mare de 30 de ori decăt orezul clasic, multe
vitamine : fier, magneziu, fosfor, vitamina B6, B3, B9, zinc, fibre şi
proteine.
De cele mai multe
ori eu folosesc orez sălbatic în amestec cu orez basmati şi vă asigur ca este combinaţie potrivită
pentru orice salată sau garnitură.
Ingrediente:
1 cană orez
sălbatic şi basmati
100 gr mazăre
100 gr boabe porumb
2 morcovi
1 păstârnac
1 ardei capia
1 dovlecel
zucchini
1 ceapă roşie
1 legătură pătrunjel
câteva frunze de
busuioc
zeama de lamâie
ulei de măsline
sare
piper
Mod de preparare:
Se spală orezul
şi se pune la fiert ( o cană orez şi 2 căni apă) , se lasă să fiarbă 15 minute
sau până absoarbe toată apa apoi se pune într-o sită, se trece pe sub jetul de
apă şi se lasă la scurs.
Morcovii şi
păstârnacul se taie cubuleţe şi se pun la fiert împreună cu mazărea pentru 10
minute apoi se adaugă si porumbul ( eu am avut porumb congelat nefiert)pentru
încă 7 minute, se scurg de apă şi se lasă să se răcească.
Într-un castron
se amestecă orezul cu legumele fierte,dovlecelul si ardeiul crude , tăiate
cubuleţe, ceapa tăiată julien ,pătrunjel
şi busuioc tocat, se adaugă un pic de ulei de măsline,sare, piper şi zeamă de lămâie după gust.
Se serveşte
imediat!:)
Poftă bună!
Salată iceberg cu ton, porumb şi măsline
Salata iceberg
este originară din California şi este o rudă apropiată a lăptucii.Aceasta seamănă la aspect cu varza iar frunzele ei
sunt crocante şi deschise la culoare.
În combinaţie cu
diferite legume sau chiar cu peşte putem
obţine o salată săţioasă şi sănătoasă care ne va potoli foamea pentru câteva
ore bune.
Ingrediente:
1 cutie de ton în
suc propriu (170 gr)
200 gr salată
iceberg
1 porumb fiert
100 gr măsline
naturale
10 roşii cherry
1 ceapă roşie
zeama de la o lămâie
busuioc
ulei de măsline
sare
piper
Mod de preparare:
Se scoate tonul
din conservă şi se pune la scurs, salata se spală şi se rupe bucăţele, se taie ceapa julien, se fierbe porumbul dacă
e proaspăt sau se spală daca e din conservă.
Se pun toate
ingredientele într-un castron, se adaugă măslinele, roşii cherry, zeama de la o lămâie, busuioc proaspăt, ulei
de măsline, sare şi piper după gust.
Se serveşte
imediat! :)
Poftă bună!
Fasole bătută cu ceapă caramelizată
Fasolea boabe
este o leguminoasă folosită încă din antichitatede greci şi egipteni,boabe de
fasole uscată fiind găsite în mormintele faraonilor egipteni ca mâncare pentru
viaţa de apoi. Fasolea este un aliment
accesibil tuturor şi reprezintă o cale sănătoasă de a include
elemente nutritive în alimentaţia zilnică.
Aceasta este des folosită în diete
deoarece conţine o cantitate mare carbohidraţi complecşi , proteine şi fibre şi
are un grad scăzut de calorii, grăsimi şi sare.
De data aceasta am renunţat la
servirea tradiţională înlocuind
ceapa prăjită în ulei şi pastă de tomate cu ceapă caramelizată. Prepararea acestui fel de ceapă necesită ceva
timp şi răbdare dar vă asigur că merită
tot efortul.Ceapa caramelizată se poate servi
în foarte multe feluri: ca aperitiv, ca şi garnitură alături de o friptură bună sau se
poate adăuga în salate sau sandvişuri.
Ingrediente:
500 gr fasole
boabe
4-5 linguri ulei
5-6 căţei de
usturoi
sare
-pentru ceapa
caramelizată
3 cepe medii
1-2 linguri ulei
sau un cubuleţ de unt
2 linguri vin
roşu sau alb
sare
piper
Mod de preparare:
Se serveşte cu
ceapa caramelizată!
Pentru a
carameliza ceapa se foloseşte o tigaie din oţel inoxidabil sau din fontă.Se
taie cepele în două apoi fiecare jumătate se feliază subţire de tot. Se pune
tigaia pe foc să se încingă uleiul sau să se topească untul apoi se adaugă
ceapa feliată şi un praf de sare.Focul trebuie să fie mic.Se amestecă în ceapă
la fiecare 5 minute.Dacă se prinde de fundul tigăii se adaugă puţină apă. După
20 minute ceapa trebuie sa-şi lase zahărul din ea, se mai lasă încă 10 minute
pe foc, se adaugă vinul roşu,sare şi piper după gust şi este gata.
Poftă bună!
Salată cu farfalle, legume şi şuncă
Astăzi am hotărât să prepar una din salatele mele preferate! Reţeta este una foarte simplă!
Ingrediente:
300 g farfalle (fundiţe)
2 ardei capia
1 legătură ceapă verde
300 g suncă
400 g smântână
2 linguriţe muştar
2-3 căţei usturoi
zeamă de lămâie
sare, piper,oregano,pătrunjel verde
300 g farfalle (fundiţe)
2 ardei capia
1 legătură ceapă verde
300 g suncă
400 g smântână
2 linguriţe muştar
2-3 căţei usturoi
zeamă de lămâie
sare, piper,oregano,pătrunjel verde
Mod de preparare:
Se pune o oală cu apă şi sare la fiert şi când apa începe să fiarbă punem pastele (eu am folosit farfalle din griş de grâu dur), oprim focul, punem capacul şi le lăsam 10-15 minute să se umfle. Între timp tăiem ceapa, ardeiul şi şunca fâşii subţiri apoi preparăm sosul amestecând smântâna cu 2 linguriţe de muştar, usturoiul pisat, zeama de lămâie, oregano, sare şi piper după gust.
Punem pastele sub jetul de apă rece şi le lăsăm să se scurgă apoi le amestecăm cu legumele şi şunca.
Sosul poate fi pus peste paste (eu aşa fac) sau într-un castronel şi servit lângă salată. Ornaţi cu pătrunjel verde şi totul este gata cât ai zice.....,,paste”.
Poftă bună!
Salată de crudităţi cu pui
O salată rapidă,uşoară
şi săţioasă care poate fi mâncată la orice oră!
1 piept de pui
2 morcovi
1 ţelină
1 măr
1 legătură ceapă
verde
1 ardei capia
1 legatură
pătrunjel
2 linguriţe
muştar dulce
200 g smântână
zeamă de lămâie
sare
piper
Mod preparare:
Se pune pieptul
de pui la fiert iar în timp ce fierbe se
dau morcovii, mărul şi ţelina pe răzătoarea mare ,se pune zeamă de lămâie peste
ţelină să nu se înnegrească,se toacă ceapa,ardeiul şi pătrunjelul.
După ce se
răceşte pieptul de pui se toacă şi acesta şi se adaugă în salată.
Se face un sos din smântâna amestecată cu muştarul la care se adaugă sare şi piper după gust.
Se pune sosul peste salată şi se ornează cu pătrunjel.
Eu am prăjit la cuptor feliuţe de pâine tăiate sub diferite forme şi am făcut mici tartine.
Încercaţi şi voi
această salată!
Salată orientală cu macrou afumat
Astăzi am
pregătit o salată săţioasă şi uşor de
preparat îndrăgită de întreaga familie.
Nu am
pierdut foarte mult timp în bucătărie
iar cina a fost gata cât ai zice....”peşte”.
4 cartofi
potriviţi
2 ouă200 gr macrou afumat ( un peşte )
3 ridichi
100 gr măsline
1 legătură ceapă
verde
200 gr smantână
2 linguriţe
muştar
sare şi piper
după gust
salată verde
Mod de preparare:
Se pun ouăle şi
cartofii la fiert ( separat bineînţeles). Între timp se curaţă macroul de oase
şi se toacă ceapa, măslinele şi ridichile. Se pun toate ingredientele într-un castron unde vom adăuga ouăle tăiate
rondele şi cartofii cubuleţe. Se prepară
un sos din cele 2 linguriţe de muştar
200 gr de smântână , sare şi piper care se toarnă peste legume, ouă şi
peşte. Se mestecă salata şi se mai adaugă sare şi zeamă de lămâie dacă mai este nevoie .
Puteţi servi
salata şi fără sosul de smântână,doar cu lămâie şi puţin ulei de măsline. Deasemenea
se poate adăuga şi salată verde.Eu aşa am făcut: după ce am făcut poza am rupt
salata verde şi am adăugat-o în castronul cu salată orientală.
Poftă bună!
Sos tzatzichi
Sosul tzatzichi
este un sos grecesc si este unul dintre cele mai cunoscute şi răcoritoare
sosuri.Poate fi servit alături de fripturi, legume la grătar sau salate. Există
multe reţete ale acestui sos dar până la urmă fieare îl prepară după placul
său.Eu întotdeauna folosesc atât iaurt cât
şi smântână.
Ingrediente:
3 castraveţi
cornichon
200 gr iaurt gros
(grecesc)
200 gr smântână
5-6 căţei de usturoi
1 legătură de
mărar
zeama de la o
lămâie
sare
piper
Mod de preparare:
Se curăţă castraveţii
de coajă, se taie cubuleţe şi se
pun într-un castron.Se adaugă smântâna, iaurtul,
usturoiul mărunţit şi mărarul tocat. Se potriveşte gustul cu sare, piper
şi zeamă de lămâie.
Se serveşte rece!
Acest sos este potrivit pentru aceste zile călduroase şi pentru cele care probabil vor urma!
Eu am savurat
acest sos alături de crochetele de dovlecei cu brânză la cuptor. A fost
delicioasă combinaţia de gusturi!
Poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu