Prajituri

Prăjitură cu gem de căpşuni şi ciocolată

O prăjitură ideală pentru zilele toride şi nu numai.Blatul însiropat şi rece este răcoritor iar despre cremă ce să mai vorbesc: parcă este o îngheţată. Încercaţi cu încredere această  prăjitură şi o să-mi daţi dreptate!

Ingrediente:
 
-pentru blat
6 ouă
6 linguri zahăr tos
2 pliculeţe zahăr vanilat
6 linguri făină
 
-pentru cremă
4 gălbenuşuri
6 linguri zahăr tos
2 linguri amidon alimentar
2 linguri cacao
500 ml lapte
200-250 ml smântână dulce
 
-pentru sirop
150 ml apă
3-4 linguri zahăr tos

-alte ingrediente
400 gr gem de căpşuni
fulgi de ciocolată albă


Mod de preparare:
 
Pentru prepararea blatului se separă gălbenuşurile de albuşuri iar cele din urmă se bat spumă adăugând treptat zahărul tos şi cel vanilat. La final spuma trebuie să fie lucioasă.Se încorporează gălbenuşurile  apoi se adaugă şi făina amestecând cu o spatulă sau o lingură de lemn de jos în susul castronului. Aluatul obţinut se pune în tava unsă cu ulei şi tapetată cu făină sau hârtie de copt şi se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade (foc potrivit) până ce trece testul scobitorii ( dacă introducem scobitoarea în blat nu rămâne aluat pe ea).
Pentru prepararea cremei se pun gălbenuşurile  într-un vas încăpător, se adaugă zahărul, cacaoa, amidonul şi 100 ml lapte. Se omogenizează compoziţia iar restul de lapte se pune pe foc într-un ibric şi se lasă până ce se încălzeşte apoi se toarnă câte puţin peste compoziţia cu ouă. Se pune pe focul dat mic  vasul cu ouă,lapte şi restul ingredientelor, se amestecă  continuu (pentru a nu se prinde) până ce laptele începe să clocotească iar crema începe să se îngroaşe. Se mai fierbe 2-3 minute apoi se opreşte focul. Se pune crema într-un vas termorezistent ( sau o altă crăticioară) şi se acoperă cu o farrfurie mai mare sau un capac pentru a nu face crustă deasupra. Se lasă crema să se răcească dar, din când în când se mai şterge capacul de apă pentru ca aceasta să nu se scurgă peste cremă. Se bate smântâna dulce şi se încorporează în crema răcită.
Pentru prepararea siropului se pun pe foc  150 ml apă cu 3-4 linguri zahăr tos şi se fierbe  10 minute apoi se opreşte focul şi se lasă să se răcească.
Blatul se pune pe un platou, se însiropează, se întinde uniform tot gemul, apoi crema de cacao iar deasupra se presară fulgi de ciocolată albă.
Se pune prăjitura la frigider pentru măcar 2 ore apoi se porţionează şi se serveşte.
Spor la bucătărit!
Prăjitură cu căpşuni
Prăjitura cu căpşuni este o prăjitură răcoritoare, dulce acrişoară şi de sezon. Se prepară foarte uşor şi dispare din farfurie fooooarte repede!
 
Ingrediente pentru o tavă de 30/40 cm:
 
-pentru blat
6 ouă
6 linguri ulei
8 linguri zahăr
8 linguri făină
2 linguri rase cu cacao
un praf de sare
 
-pentru cremă
600-700 gr căpşuni
6-7 linguri zahăr
2 pliculeţe gelatină
200 gr smântână pentru frişcă
-pentru sirop
200 ml apă
4linguri zahăr
 
-pentru ornat
căpşuni
50 gr ciocolată cu lapte sau amăruie

Mod de preparare:
 
Se separă albuşurile de gălbenuşuri iar cele din urmă se amestecă împreună cu uleiul ca pentru maioneză adăugând uleiul treptat pentru a nu se tăia.
Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare apoi se adaugă zahărul  şi se bat în continuare până ce spuma devine lucioasă ca o bezea.Se încorpozează gălbenuşurile cu uleiul amestecând cu o lingură uşor, de jos în sus. Se adaugă  6 linguri de făină cernută apoi aluatul obţinut se împarte în 2 părţi egale. În jumătate de aluat se încorporează cele 2 linguri rase cu cacao iar în cealaltă jumătate încă 2 linguri cu făină. Se unge tava cu ulei şi se tapetează cu făină sau hărtie de copt apoi în centru tăvii se pun 2 linguri din aluatul fără făină, deasupra se adaugă 2 linguri din compoziţia cu cacao şi tot aşa până ce se termină ambele aluaturi.

Se nivelează blatul trântind tava uşor de masă apoi se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade (foc potrivit) pănă ce blatul se rumeneşte uşor sau trece testul cu scobitoarea(se introduce scobitoarea în blat iar dacă este copt aceasta trebuie să iasă curată).
Pentru sirop se pun apa cu zahărul într-un vas pe foc şi se lasă 10 minute din momentul când începe să fiarbă. Se lasă siropul la răcit.
Pentru cremă se spală căpşunile şi se pun în blender împreună cu zahărul pudră( dacă nu aveţi  blender se pot face pastă folosind telul de piure). În pasta obţinută, care este destul de zemoasă se adaugă gelatina preparată comform instrucţiunilor de pe plic apoi se pune crema la frigider pentru 10-15 minute. Se bate smântâna pentru frişcă şi se încorporează în crema de căpşuni după ce aceasta a stat la frigider.
Se montează prăjitura astfel: se însiropează blatul răcit, se adaugă crema de căpşuni iar deasupra se ornează cu căpşuni şi ciocolată rasă...sau după preferinţă.
Se pune prăjitura în frigider şi se lasă 2-3 ore apoi se taie şi se serveşte!

Spor la bucătărit!
Cupcakes cu vişine şi ciocolată

De data aceasta am încercat pentru cupcakes o  combinaţie din ingredientele mele preferate: vişinele şi ciocolata. Rezultatul a fost un deliciu şi cu siguranţă o să mai repet această experienţă.
Dacă preparaţi aceste cupcakes, cei dragi vor fi foarte încântaţi, iar munca depusă cu siguranţă va fi apreciată.

Ingrediente pentru 12 cupcakes:
 
-pentru brioşe:
2 ouă
200 gr unt
8 linguri zahăr pudră vanilat
10 linguri făină
2 linguri cacao
1 praf de copt
10 linguri lapte
100 gr ciocolată cu lapte
500 gr vişine
 
-pentru cremă
400 ml smântână dulce pentru frişcă
4 linguri zahăr dacă smântâna nu este dulce
400 gr ciocolată cu lapte
 
-pentru decor
bombonele, fulgi de ciocolată



Mod de preparare:
 
Pentru prepararea cremei se rupe ciocolata bucăţi şi se topeşte la microunde sau pe baie de aburi (se pune ciocolata într-un castron deasupra unui vas cu apă care clocoteşte). Smântâna dulce se pune într-o crăticioară la foc mic şi se lasă până ajunge la punctul de fierbere (smântâna nu trebuie să fiarbă) apoi se toarnă peste ciocolata topită şi se amestecă bine până ce compoziţia devine cremoasă. Se pune amestecul la frigider pentru 4-6 ore (cel mai indicat este peste noapte) apoi se scoate şi se mixează până se transformă într-o cremă pufoasă.
Cel mai bine este să faceţi crema cu o seară înaintea preparării brioşelor.
Se scot sâmburii vişinelor (dacă sunt congelate nu au sâmburi), se rupe fiecare vişină în jumătate, se pun într-o sită cu 3-4 linguri zahăr şi se lasă 2 ore pentu a intra zahărul în ele şi pentru a se scurge surplusul de zeamă.
Se amestecă untul la temperatura camerei împreună cu zahărul (dacă nu aveţi zahăr pudră vanilat puteţi adăuga zahăr tos şi 2 pliculeţe de zahăr vanilat), se încorporează laptele apoi se adaugă ingredientele uscate (cernute): făina, praful de copt şi cacaoa. La sfârşit se adaugă ciocolata cu lapte tocată mărunt.
Se pun hărtii în tava de brioşe, se pun câte 2 linguriţe din aluat în fiecare hârtie apoi câte 4-5 jumătaţi de vişine, din nou 2 linguriţe din aluat şi deasupra 4-5 jumătaţi de vişine.

Se introduce tava în cuptorul preâncălzit la 180 de grade (foc potrivit) pentru 25 minute sau până ce trec testul scobitorii.

Se scot brioşele din cuptor, se lasă să se răcească, se pune crema de ciocolată cu pos-ul apoi se decorează după preferinţă.










Spor la bucătărit!
Cupcakes cu ciocolată neagră şi frosting din ciocolată albă

Cupcakes-urile sunt un desert consistent care place tuturor. Brioşele pot avea în compoziţie o varietate de ingrediente (fructe, ciocolată, dulceţuri) iar crema care se pune pe deasupra (frosting-ul) de asemenea.

Acestea sunt apreciate mai ales de copii deoarece pot fi colorate şi decorate în diferite  culori şi cu tot felul de figurine amuzante.
Cupcakes au la bază 4 ingrediente: zahăr, ouă, unt şi făină.Metoda folosită în prepararea lor se numeşte creaming şi presupune mixarea untului cu zahăr până se obţine o consistenţă cremoasă, apoi se adaugă şi celelalte ingrediente.
Acestea fiind zise să trecem la treabă!

Ingrediente pentru 12 cupcakes:
 
Brioşe:
200 gr unt
2 ouă
8 linguri zahăr pudră vanilat
10 linguri cu  făină
6 linguri smântână ( acră, nu dulce)
1 pachet praf de copt
100 gr bănuţi de ciocolată neagră
coaja rasă de la o lămâie
 
Cremă:
400 gr ciocolată albă
400 ml smântână pentru frişcă
 
Decor:
cocos verde
flori din napolitană ( cumpărate)


Mod de preparare:

 
Ciocolata se rupe bucăţele şi se topeşte într-o farfurie la cuptorul cu microunde sau într-un castron la bain marie (se pune castronul cu ciocolată deasupra unei oale cu apă care este pe foc). Smântâna dulce se pune într-un vas la foc mic şi se ţine până ajunge la punctul de fierbere  apoi se toarnă peste ciocolata topită şi se amestecă bine. Se pune compoziţia la frigider pentru 4-6 ore  (eu o las peste noapte) apoi se bate cu mixerul. Crema obţinută este delicioasă şi ciocolatoasă.
Pentru prepararea brioşelor se amestecă untul împreună cu zahărul pudră până se obţine o cremă spumoasă (eu am început să folosesc zahăr pudră vanilat deoarece este mai practic, se topeşte mai repede şi nu mai trebuie să adaug şi zahăr vanilat), se adaugă smântâna acră, coaja rasă de lămâie apoi praful de copt şi făina.
După ce se încorporează toate ingredientele se obţine un aluat nu foarte moale dar nici tare.Se pun hârtii în tava de brioşe, în fiecare hârtie se pun câte 2 linguriţe din aluat şi  se presară bănuţi de ciocolată.
În aluatul rămas se încorporează  restul bănuţilor de ciocolată păstrând câţiva pentru a-i pune  la sfârşit peste brioşe. Se mai adaugă alte 2 linguriţe din  aluatul obţinut  în hârtiile de brioşe apoi se pun bănuţii rămaşi deasupra.
Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grad (foc mediu)  pentru 25 minute sau până devin aurii.
Se lasă brioşele să se răcească, se ornează cu cremă, deasupra se presară cocos verde şi se pun floricelele.
Simplu şi gustos!










Spor la bucătărit!
Prăjitură Figaro

Mi-am amintit de curând de vremurile când stateam cu părinţii iar mama pregătea această prăjitură destul de des.I-am cerut reţeta şi am trecut la „executarea” ei.Mi s-a părut foarte simplu de preparat şi deja am făcut 3 tăvi până acum.Sper să o încercaţi şi voi  (dacă nu aţi făcut-o deja până acum)!

Ingrediente pentru o tavă de 25/35 cm:
 
1 pachet margarină sau unt  ( 250 gr )
4 ouă mari sau 5 medii
7 linguri zahăr tos
3 linguri zahăr pudră vanilat
2 căni făină ( 300 gr )
1 praf de copt
200 gr nucă
1 borcan de 400 gr gem
coaja de la o lămâie

Mod de preparare:
 
Nuca se pune într-o tavă la cuptor pentru 5-7 minute apoi se macină mărunt.

Albuşurile se separă de gălbenuşuri, margarina la temperatura camerei se amestecă bine cu 4 linguri de zahăr tos şi 2 linguri de zahăr pudră vanilat apoi se adaugă treptat gălbenuşurile şi coaja de lămâie.În compoziţia obţinută se încorporează făina şi praful de copt .Se obţine un aluat lipicios care se întinde în tava unsă cu ulei şi tapetată cu făină sau hârtie de copt.Pentru a putea întinde aluatul mai uşor umeziţi mâinile cu apă.

Albuşurile se bat spumă cu 3 linguri de zahăr tos şi 1 lingură de zahăr pudră vanilat apoi se adaugă nucile măcinate amestecând uşor cu o spatulă de jos în sus.

Peste coca din tavă se întinde  uniform gemul ( eu am folosit de prune) apoi se pun albuşurile cu nuci.



Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 40 de minute sau până ce prăjitura devine maronie.

Se scoate tava din cuptor, se lasă prăjitura să se răcească apoi se porţionează.


Spor la bucătărit!

Prăjitură cu mere

Un moment important al toamnei este recoltarea merelor. Aceste luni sunt perfecte pentru a introduce în alimentaţia noastră mai multe mere şi totodată de a pregăti  prăjiturile preferate  cu aceste fructe minunate, parfumate şi sănătoase.
Prăjiturile cu mere le  prepar  foarte des  celor dragi, mai ales în anotimpurile reci şi sunt foarte mulţumită când platourile sau farfuriile se golesc repede, repedeJ

Ingrediente pentru o tavă de 20/30 cm:
 
2 kg mere
200 gr margarină sau unt
18-20 linguri pline cu făină
6 linguri zahăr tos
1 ou
3 linguri cu iaurt
2 linguriţe praf de copt
2 pliculeţe zahăr vanilat
2 linguriţe scorţişoară
3 linguri pesmet
zahăr pudră


Mod de preparare:
 
Merele se spală şi se curăţă de coajă şi cotoare( sâmburi), se dau pe răzătoarea mare, se presară cu 3 linguri de zahăr şi scorţişoara apoi se lasă într-o sită să se scurgă pentru o oră.
Margarina sau untul la temperatura camerei se amestecă împreună cu zahărul tos şi cel vanilat până amestecul devine  ca o spumă. Se adaugă în compoziţie  iaurtul şi praful de copt apoi făina treptat.Coca obţinută trebuie să fie una fragedă nici prea tare dar nici foarte moale.Se acoperă cu o folie de plastic aluatul şi se lasă să se odihnească 30 de minute.
Aluatul se împarte în 2 părţi egale şi pe masa de lucru presărată  cu făină se întinde o foaie de 1 cm care se pune în tava unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie de copt sau făină apoi se înţeapă cu furculiţa din loc în loc pentru a nu creşte foarte mult.
În amestecul de mere se adaugă 2 linguri de pesmet apoi se pun peste foaia din tavă după ce am presărat şi pe foaia de aluat o lingură de pesmet.
Se acoperă merele cu cea de-a doua foaie care se înţeapă şi ea cu furculiţa apoi se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 40 minute sau până ce foaia de deasupra devine aurie.
Se scoate prăjitura din cuptor, se lasă să se răcorească, se pudrează cu zahăr pudră, se taie după placul fiecăruia şi se serveşte.

Poftă bună!
 
Prăjitură cu prune şi scorţişoară
 
Din gama foarte variată de  reţete de prăjituri cu prune pe care le am o să încep prin a o împărtăşi cu voi  pe cea mai uşoară dintre ele.
 
Ingrediente pentru o tavă de 20/30 cm:
 
1 kg de prune
2 ouă
1 cană zahăr
150 gr unt
1 cană lapte bătut sau iaurt
14 linguri cu vărf de făină
2 linguriţe scorţişoară
1 praf de copt
2 pliculeţe zahăr vanilat
coaja de la o lămâie

Mod de preparare:
Se spală prunele, se scot sâmburii apoi jumătate din cantitate se taie cubuleţe iar restul se lasă jumătaţi. Se pun toate prunele (cele cuburi şi cele jumătăţi) într-o sită cu 5-6 linguri de zahăr şi 2 linguriţe de scorţisoară, se amestecă  apoi  se lasă o oră să se topească zahărul.
Într-un castron se amestecă bine untul  la temperatura camerei cu zahărul şi zahărul vanilat, se adaugă ouăle, laptele bătut,coaja de lămâie, praful de copt iar la sfârşit se încorporează treptat făina cernută.
Se unge o tavă cu ulei şi se tapetează cu făină sau hârtie de copt , se pune 1/3 din cantitatea de aluat în tavă apoi se adaugă restul de aluat care în prealabil a fost amestecat cu prunele cubuleţe.
 
Prunele jumătăţi  se aşează frumos în tavă astfel încât atunci când tăiem prăjitura să fie câte o jumătate de prună pe fiecare bucăţică.
Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade sau foc potrivit pentru 40-45 minute (până devine aurie ) sau până trece testul cu scobitoarea.
Se scoate prăjitura din cuptor, se lasă să se răcească, se taie şi se pudrează cu zahăr.
Să o savuraţi cu plăcere!
 
 
 
Prăjitură cu morcovi - " Carrot cake "

Prăjitura cu morcovi este un desert tradiţional englezesc care se serveşte la masa de Paşte. Deşi pare ciudată folosirea morcovilor în prăjitură, vă asigur că gustul acestora se simte foarte vag spre delocJ
Ingrediente pentru o tavă de 20/30 cm:

-pentru prăjitură

4 morcovi

100 gr stafide

1 cană cu nuci măcinate
3 ouă
10 linguri cu vârf făină
½ cană ulei
1 cană zahăr
2 pliculeţe zahăr vanilat
1 praf de copt
1 linguriţă scorţişoară

-pentru cremă

200 gr brânză  mascarpone

4 linguri zahăr pudră

1 linguriţă esenţă de vanilie

200 ml smântână dulce pentru frişcă

-pentru decor
nuci măcinate

 Mod de preparare:
Se amestecă ouăle cu zahărul, uleiul,  praful de copt şi făina, se adaugă morcovii raşi pe răzătoarea mică şi storşi bine, stafidele, nuca, scorţişoara. Se toarnă compoziţia în tava unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie de copt apoi  se pune în cuptorul preîncălzit la 180 de grade ( foc potrivit) pentru 25-30 minute sau până trece testul cu scobitoarea.
Brânza mascarpone se amestecă bine cu zahărul pudră apoi se încorporează smântâna bătută iar crema obţinută se pune peste prăjitura răcită. Se ornează cu nuci măcinate ( eu am pus şi ciocolată rasă)şi se pune la frigider pentru 2-3 ore.

Se serveşte cu multă plăcere!



Spor la bucătărit!
Cataif cu cremă de vanilie şi frişcă

Cataiful este un desert însiropat şi răcoritor  cu specific turcesc.  Se poate prepara în multe feluri şi adapta după preferinţele culinare ale fiecăruia.Eu am optat pentru  varianta cu cremă de vanilie şi friscă.
Ingrediente:
-pentru blat
400 gr tăiţei pentru cataif sau fidea foarte fină

250 gr unt (un pachet)

1 cană nuci măcinate

1 linguriţă scorţişoară

-pentru sirop
500 ml apă
1 ½ căni zahăr tos
coaja de la o lămâie
-pentru crema de vanilie
4 gălbenuşuri
750 ml lapte
4 linguri cu vârf de făină
5 linguri zahăr
5 pliculeţe zahăr vanilat
250  ml smântână dulce pentru friscă
-pentru ornat
fulgi de migdale

 

Mod de preparare:
Se unge o tavă cu unt , se pun tăiţeii, peste aceştia  se presară nucile amestecate cu scorţişoara apoi se adaugă untul topit sau cubuleţe şi se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade (foc potrivit) pentru 20 minute sau până tăiţeii se rumenesc uşor.

Pentru prepararea siropului se pun într-un vas apa, zahărul şi coaja de lămâie şi se lasă să fiarbă 10-15 minute.După ce siropul s-a răcit se toarnă peste blatul de tăiţei  rece.
Într-un vas se amestecă gălbenuşurile cu zahărul, făina şi laptele având grijă să nu se formeze cocoloaşe apoi se pune vasul  la  foc mic  amestecând până crema începe să se îngroaşe ( 10-15 minute). Se opreşte focul, se lasă crema să se răcească de tot apoi se încorporează  smântâna bătută (frişca).
Peste blatul însiropat se pune crema iar  deasupra fulgii de migdale pe care i-am rumenit 3 minute la cuptor  şi vişine din vişinată pe fiecare bucată servită!

Cataiful se serveşte după ce a stat 3-4 ore la frigider!




Spor la bucătărit!


Prăjitură cu vişine


Dintre toate fructele vişinele sunt preferatele mele ! Se pot folosi la prăjituri în nenumărate combinaţii iar rezultatele sunt uimitoare!
Această reţetă o ştiu de la mama mea şi a fost prima prăjitură pe care am învăţat să o fac. Niciodată nu dau greş cu ea!:)

Ingrediente:
600 gr vişine
2 ouă
1 cană zahăr
¾ cană ulei sau 200 gr margarină
1 cană lapte
14 linguri cu vârf de făină

2 pliculeţe zahăr vanilat

1 pliculeţ praf de copt

coaja de la o lamâie
Mod de preparare:

Se spală vişinele, se curăţă de codiţe şi se scot sâmburii apoi se pun într-o sită cu 4-5 linguri de zahăr pentru 1-2 ore.
După ce vişinele şi-au lăsat zeama şi s-au mai îndulcit puţin trecem la prepararea prăjiturii.
Se amestecă ouăle cu zahărul, coaja de lămâie şi zahărul vanilat , se adaugă  uleiul sau margarina topită puţin câte puţin apoi laptele şi urmează  praful de copt şi făina .Compoziţia nu trebuie să fie nici prea moale dar nici foarte tare.
Se unge tava cu ulei ( am folosit o tavă de 20/30 cm)  şi se tapetează cu făină sau hârtie de copt , se toarnă în tavă jumătate din compoziţie , se acoperă cu vişine apoi se pune şi restul  aluatului  care deasemenea se acoperă cu vişine aşezate frumos una lângă cealaltă.

Primul strat:

După ce am pus şi al doilea strat de aluat şi vişine:

 
Se pune tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade până ce prăjitura devine aurie sau trece testul scobitorii ( 30-40 min).


Se lasă să se racească,se porţionează  şi se pudrează cu zahăr apoi se serveşte cu o cafea bună sau un pahar cu lapte!

Să o savuraţi cu plăcere!


 
Prăjitură cu zmeură şi cremă de vanilie

 
O prăjitură răcoritoare care cu siguranţă ne va îndulci zilele de weekend şi nu numai!
 
Ingrediente pentru o tavă de 20/25 cm:
 
pentru blat:
 
3 ouă
3 linguri zahăr
3 linguri făină
2 linguri ulei
1 pliculeţ  zahăr vanilat
 
pentru cremă
 
2 gălbenuşuri
3 zahăr pudră sau tos
250 ml lapte
1 linguriţă gelatină
1 linguriţă esenţă de vanilie
200 ml smântână dulce pentru frişcă


pentru ornat:

300-400 gr zmeură
frişcă


Mod de preparare:

Blatul:
 
Se separă albuşurile de gălbenuşuri  şi se bat spumă cu un praf de sare, se adaugă zahărul şi zahărul vanilat şi se mai mixează 2-3 minute. Separat se amestecă  gălbenuşurile  cu uleiul adăugat treptat ca la maioneză,  se adaugă peste spuma de albuşuri şi se incorporează cu o lingură de lemn apoi se pune treptat şi făina.Compoziţia rezultată se pune într-o tavă unsă ulei şi tapetată cu faină sau hârtie de copt şi se dă la cuptorul încins la 180 de grade sau foc potrivit pentru 30-40 min sau până trece testul cu scobitoarea.

Crema:
 
Gelatina se pune la înmuiat cu 2-3 linguri de apă rece, gălbenuşurile se amestecă  cu zahărul până ce compoziţia devine spumoasă, laptele se pune pe foc până la punctul de fierbere apoi se toarnă câte puţin  peste gălbenuşuri şi se pune tot amestecul pe foc amestecând continuu până se îngroaşă.Se ia crema de pe foc, se adaugă gelatina şi esenţa de vanilie  apoi se lasă crema la răcit.Se bate smântâna dulce şi jumătate din ea se încorporează  în crema răcită ( cealaltă jumătate o păstrăm pentru ornat).
 
Se pune blatul pe un platou ,se acoperă cu crema şi se ornează cu zmeură şi frişcă.
 
Se serveşte rece!




  Prăjitura  „Tăvălita”


Dacă doriți să vă impresionați iubitul/iubita de Ziua Îndrăgostiților acum  e momentul!Cu această prajitură nu aveti cum să dați greș. Este simplă si gustoasă!
Iată si rețeta!

Ingrediente:

Pentru blat:

100 gr unt sau margarină
1 cană zahăr
1 ou
1 praf de copt
2 pliculețe zahăr vanilat
1 cană lapte
2 linguri miere
3-4 căni făină
coaja de la o portocală


Pentru glazură:

1 cană zahăr
20 linguri lapte
100 gr unt sau margarină
3 linguri cacao
2 sticluțe esentă rom (60 ml)

Pentru ornat:

nucă de cocos-150 gr


Amestecăm bine de tot  untul cu zahărul vanilat, zahărul și oul până se topeste zahărul, adăugăm mierea, praful de copt, coaja de portocală și apoi laptele și făina cate puțin. Aluatul nu trebuie se iasă nici foarte moale și nici prea tare(dacă e prea moale mai punem făină iar dacă e prea tare un pic de lapte). El trebuie sa curgă în tavă. Îl lăsăm la cuptor (160-170 grade) pănă devine auriu (facem testul cu scobitoarea). Tava folosită de mine este de 25/37 cm. Dupa ce este gata lâsâm să se răceasca și preparăm glazura.
Pentru glazură amestecăm toate ingredientele, mai puțin esența de rom și le lăsăm să fiarbă un minut apoi stingem focul și adaugăm și esența de rom.
Când blatul și glazura s-au răcit complet începem montarea prăjiturii.
Eu am tăiat blatul pe lățime în 10 rânduri și fiecare rând în 5 bucațele. Se tăvălește fiecare bucățică prin glazură apoi prin nucă de cocos și se lasă sa se usuce pe o hârtie.
Rezultatul este spectaculos ! Prăjiturile sunt foarte gustoase și sătioase!

Vă doresc spor la lucru și poftă bună!!!






                Prăjitură cu lămâie şi fructe de pădure



  O prăjitură deosebită, răcoritoare, elegantă ,ușor de făcut și de mare efect!
 
Ingrediente:
Pentru blat:
3 ouă
3 linguri zahăr
3 linguri făină
2 linguri ulei
1 pachet zahăr vanilat
coaja rasă de la o lămâie
1/2 pachet praf de copt



Pentru cremă:
800 ml smântână pentru friscă (LaDorna-grăsime 35%)
2 lămâi
1 cană zahăr pudră
100 gr unt
1 pac gelatină
 
Topping:
fructe de pădure(zmeură și mure)-250 grame
1 cană zahăr



Mod de preparare:

Se separă albușurile de gălbenușuri.Gălbenușurile se freacă bine cu zahărul, zahărul vanilat, coaja de lămâie, uleiul și apoi praful de copt. Albușurile se bat spumă și se încorporează în crema
cu zahăr şi gălbenușuri fără să amestecăm și apoi se pune și făina (neapărat cernută). Se pune compoziția in tavă și se bagă la cuptor pentru 15 minute.
Pentru cremă se pune smântâna pe foc și când este aproape să fiarbă punem zahărul, coaja de lămâie și zeama de lămâie (după gust, nu trebuie neapărat zeama de la ambele lămâi). Stingem focul și punem gelatina care a fost ținută în apă rece (conform instructiunilor de pe plic). Amestecăm să nu facă cocoloașe și apoi punem și untul. Se lasă la răcit și apoi punem în frigider pentru cel puțin 3 ore. Crema o să fie lichidă dar după ce stă la frigider se va întări.
Am facut un sirop din 200 ml apa si 3 linguri zahăr pe care l-am lăsat să fiarbă  5 minute apoi după ce s-a racit am însiropat blatul, am scos crema pe care am batut-o puțin cu mixerul și apoi am înins-o peste blatul însiropat. Deasupra am pus toppingul de fructe de pădure care se face punând pe foc fructele de pădure cu o cană de zahăr și lăsate să fiarbă maxim 10 minute până se ingroașe puțin.
   Iată cum arăta după ce am scos-o din frigider  și am tăiat-o:




Gustul? Greu de descris...minunat e puțin spus.Crema acrișoară și fructele dulci sunt o combinație delicioasă.
 Încercați această prăjitură!Cu siguranță nu o să vă pară rău!


                                                   Prăjitură cu griş



























 
Astăzi vă propun un desert însiropat şi răcoritor!

 
Ingrediente:
 
Pentru blat:
4 ouă
8 linguri zahăr
12 linguri griş

 Pentru sirop:
500 ml lapte
3 pliculeţe zahăr vanilat

Pentru ornat:
gem sau frişcă


 Mod de preparare:
Se separă gălbenuşurile de albuşuri.Cele din urmă se bat spumă cu un praf de sare  iar gălbenuşurile şi zahărul  se amestecă cu mixerul  până se obţine o cremă albă.
Se adaugă grişul în gălbenuşuri apoi albuşurile amestecând cu o paletă de jos în sus.
Se pune compoziţia într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu griş şi se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 25 de minute. Eu am folosit o tavă de 25 cm/15 cm.
După cele 25 de minute se adaugă laptele rece în care a fost dizolvat zahărul vanilat şi se mai lasă încă 5 minute în cuptor.Când este gata opriţi cuptorul şi mai lasaţi prăjitura încă 5 minute în cuptor.



Se ornează cu frişcă sau gem.Eu am avut câteva mure congelate pe care le-am pus pe foc într-un ibric  cu 3 linguri de zahăr şi le-am lăsat să fiarbă 15 minute.

Din această compoziţie mi-au ieşit 16 bucăţi.Dacă doriţi ca prăjitura să fie mai puţin înaltă o puteţi coace într-o tavă mai mare .


Vă doresc să o savuraţi alături de cei dragi!

















 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu