Delicii de Post

Negresă de post
 
 
Pentru că afară este o vreme mohorâtă am decis că astăzi am poftă de ceva cu ciocolată şi cum suntem în post această prăjitură mi s-a părut cea mai potrivită.

Ingrediente:
-pentru prăjitură
1 cană zahăr
1 cană nuci măcinate
1 borcan gem ( de orice fel)
2 căni făină
3 linguri cacao
½ cană ulei
1 cană apă
1 pliculeţ praf de copt
2 pliculeţe zahăr vanilat
o mână de stafide

 -pentru glazură
5 linguri apă
5 linguri zahăr
4 linguri rase cacao
3-4 linguri margarină (50-70 gr)
 
-pentru ornat:
nucă măcinată
nucă de cocos

 
Mod de preparare:
 
Se amestecă într-un castron apa cu uleiul şi  zahărul apoi se adaugă făina, praful de copt şi cacaoa.După ce se omogenizează compoziţia se pun gemul ,nucile şi stafidele.
Se unge o tavă cu ulei (am folosit o tavă de 20/30 cm) şi se tapetează cu făină sau hartie de copt, se toarnă aluatul în ea şi se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 30-40 minute sau până trece testul scobitorii.
Glazura se obţine punând toate ingredientele într-un ibric la foc mic amestecând până se topesc zahărul şi margarina.
După ce  scoateţi prăjitura din cuptor, o lăsaţi să se răcească apoi o  tăiaţi  cubuleţe  şi o acoperiţi  cu glazură din belşug  iar peste glazură puteţi orna cu nucă de cocos.
Dacă mai apucă să stea puţin la frigider este şi mai delicioasă!

 Găluşte cu prune de post



Bunica mea făcea cele mai bune găluşte cu prune din lume! Niciodată şi nicăieri nu am mai mâncat găluşte cu prune atât de bune cum mâncam în copilărie! De câte ori prepar acest desert o fac cu mare drag, amintindu-mi de vremurile când doar le savuram fără a participa şi la pregătirea lor. J
 
Ingrediente:
 
-pentru găluşte
1 kg cartofi
100 ml ulei
4 linguri griş
12 linguri rase făină
2 pliculeţe zahăr vanilat
6 linguri zahăr
 
-pentru umplut găluştele
12-14  prune
 
-pentru tăvălit găluştele
1 cană pesmet
3-4 linguri zahăr tos
3 linguri ulei

Mod de preparare:
 
Se spală cartofii şi se fierb în coajă după care se curăţă coaja  cât sunt calzi şi se dau prin maşina de tocat sau se pisează ca pentru piure. Într-un castron se amestecă toate ingredientele .Aluatul obţinut nu trebuie să fie nici prea tare nici foarte moale. Se scot sâmburii prunelor  iar în locul acestora se pune zahăr. Se umezesc mâinile şi se ia câte o bucată de aluat care se întinde pe o farfurie cât să încapă o prună apoi se rotunjeşte în mână astfel încăt pruna să fie bine acoperită.
Se pune pe foc o oală cu apă ( un pic mai mult de jumătate) şi un praf de sare.Când apa a început să clocotească se dă focul mic şi se pun găluştele care se lasă să  fiarbă până se ridică la suprafaţă (10-12 minute).
Uleiul se pune în tigaie iar când se încinge se adaugă pesmetul si se ţine pe foc până devine auriu amestecând continuu şi având grijă să nu se ardă.Se pune într-un castron şi se amestecă cu zahărul.
Găluştele fierbinţi se tăvălesc prin pesmetul amestecat cu zahăr ( puteţi adăuga şi puţină scorţişoară).
 
Se servesc calde sau reci!
 
Poftă bună!




Gogoşi de post la cuptor

 
Când vine vorba de dulciuri făcute în casă,  gogoşile ocupă un loc fruntaş în preferinţele oricăruia dintre noi. Pentru cei ce ţin post şi nu numai, aceasta este reţeta perfectă!
 
 Ingrediente pentru 30-35 gogoşi:
24 linguri cu vârf de făină
350 ml apă călduţă
5 linguri zahăr tos
5 linguri ulei
2 pliculeţe zahăr vanilat
1 pliculeţ drojdie uscată
coaja rasă de la o lămâie
zahăr pudră


Mod de preparare:
Într-un castron se amestecă toate ingredientele uscate fără a pune toată făina ( doar 20 de linguri), se adaugă apa călduţă şi se amestecă bine cu mâinile, apoi se pune  uleiul,coaja de lămâie şi restul de făină. Coca obţinută se lasă la dospit o oră in vasul acoperit cu un şervet curat.
După ce coca şi-a dublat volumul , se tapetează  masa de lucru cu făină şi se întinde  o foaie de un cm grosime apoi cu o cană sau un pahar decupăm cerculeţe.

Se lasă gogoşile să se mai odihnească 30 de minute apoi se pun în tava unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie de copt şi se introduc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 30 de minute.


Se scot din cuptor, se pudrează cu zahăr şi se servesc!


Poftă bună! 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu