Negresă de post
Ingrediente:
-pentru prăjitură
1 cană zahăr
1 cană nuci
măcinate
1 borcan gem ( de
orice fel)
2 căni făină
3 linguri cacao
½ cană ulei
1 cană apă
1 pliculeţ praf
de copt
2 pliculeţe zahăr
vanilat
o mână de stafide
-pentru glazură
5 linguri apă
5 linguri zahăr
4 linguri rase
cacao
3-4 linguri
margarină (50-70 gr)
-pentru ornat:
nucă măcinată
nucă de cocos
Se amestecă
într-un castron apa cu uleiul şi zahărul
apoi se adaugă făina, praful de copt şi cacaoa.După ce se omogenizează
compoziţia se pun gemul ,nucile şi stafidele.
Se unge o tavă cu
ulei (am folosit o tavă de 20/30 cm) şi se tapetează cu făină sau hartie de
copt, se toarnă aluatul în ea şi se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de
grade pentru 30-40 minute sau până trece testul scobitorii.
Glazura se obţine
punând toate ingredientele într-un ibric la foc mic amestecând până se topesc
zahărul şi margarina.
După ce scoateţi prăjitura din cuptor, o lăsaţi să se
răcească apoi o tăiaţi cubuleţe
şi o acoperiţi cu glazură din
belşug iar peste glazură puteţi orna cu
nucă de cocos.
Dacă mai apucă să
stea puţin la frigider este şi mai delicioasă!
Găluşte cu prune de post
Gogoşi de post la cuptor
Ingrediente
pentru 30-35 gogoşi:
Bunica mea făcea
cele mai bune găluşte cu prune din lume! Niciodată şi nicăieri nu am mai mâncat
găluşte cu prune atât de bune cum mâncam în copilărie! De câte ori prepar acest
desert o fac cu mare drag, amintindu-mi de vremurile când doar le savuram fără
a participa şi la pregătirea lor. J
Ingrediente:
-pentru găluşte
1 kg cartofi
100 ml ulei
4 linguri griş
12 linguri rase
făină
2 pliculeţe zahăr
vanilat
6 linguri zahăr
-pentru umplut
găluştele
12-14 prune
-pentru tăvălit
găluştele
1 cană pesmet
3-4 linguri zahăr
tos
3 linguri ulei
Mod de preparare:
Se spală cartofii
şi se fierb în coajă după care se curăţă coaja
cât sunt calzi şi se dau prin maşina de tocat sau se pisează ca pentru
piure. Într-un castron se amestecă toate ingredientele .Aluatul obţinut nu
trebuie să fie nici prea tare nici foarte moale. Se scot sâmburii prunelor iar în locul acestora se pune zahăr. Se
umezesc mâinile şi se ia câte o bucată de aluat care se întinde pe o farfurie
cât să încapă o prună apoi se rotunjeşte în mână astfel încăt pruna să fie bine
acoperită.
Se pune pe foc o
oală cu apă ( un pic mai mult de jumătate) şi un praf de sare.Când apa a
început să clocotească se dă focul mic şi se pun găluştele care se lasă să fiarbă până se ridică la suprafaţă (10-12
minute).
Uleiul se pune în
tigaie iar când se încinge se adaugă pesmetul si se ţine pe foc până devine
auriu amestecând continuu şi având grijă să nu se ardă.Se pune într-un castron
şi se amestecă cu zahărul.
Găluştele fierbinţi se tăvălesc prin pesmetul
amestecat cu zahăr ( puteţi adăuga şi puţină scorţişoară).
Se servesc calde
sau reci!
Poftă bună!
Gogoşi de post la cuptor
Când vine vorba
de dulciuri făcute în casă, gogoşile
ocupă un loc fruntaş în preferinţele oricăruia dintre noi. Pentru cei ce ţin
post şi nu numai, aceasta este reţeta perfectă!
24 linguri cu
vârf de făină
350 ml apă
călduţă
5 linguri zahăr
tos
5 linguri ulei
2 pliculeţe zahăr
vanilat
1 pliculeţ
drojdie uscată
coaja rasă de la
o lămâie
zahăr pudră
Mod de preparare:
Într-un castron
se amestecă toate ingredientele uscate fără a pune toată făina ( doar 20 de
linguri), se adaugă apa călduţă şi se amestecă bine cu mâinile, apoi se pune uleiul,coaja de lămâie şi restul de făină.
Coca obţinută se lasă la dospit o oră in vasul acoperit cu un şervet curat.
După ce coca şi-a
dublat volumul , se tapetează masa de
lucru cu făină şi se întinde o foaie de
un cm grosime apoi cu o cană sau un pahar decupăm cerculeţe.
Se lasă gogoşile
să se mai odihnească 30 de minute apoi se pun în tava unsă cu ulei şi tapetată
cu hârtie de copt şi se introduc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru
30 de minute.
Se scot din
cuptor, se pudrează cu zahăr şi se servesc!
Poftă bună!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu