Deserturi

Îngheţată din banane
Pentru că se apropie vara cu paşi repezi şi ne aşteaptă multe zile călduroase sau chiar toride,  cei mici şi nu numai, vor fi foarte încântaţi de această îngheţată gustoasă  şi sănătoasă.
Îngheţata nu mai are nevoie de zahăr sau miere pentru că bananele sunt destul de dulci, de asemenea, nu mai este necesar să punem smântână lichidă deoarece compoziţia este destul de cremoasă.

Ingrediente pentru 2 porţii:
 
2 banane mari
1 lingură zeamă de lămâie
30-40 gr ciocolată cu lapte
7-8 nuci,  alune, nuci caju, migdale
esenţă de vanilie sau rom (opţional)
 Mod de preparare:
Se pun bananele în congelator pentru 2-3 ore apoi se curăţă de coajă (cu cuţitul), se taie rondele, se stropesc cu zeama de lămâie apoi  se pun în blender  sau aparatul de tocat legume şi se blenduiesc până ce se obţine o pastă fină care se pune apoi în congelator pentru o oră. După ce pasta a stat în congelator se mai pune încă o dată în blender apoi  se adaugă nucile măcinate şi ciocolata bucăţele ( eu am avut un ou de ciocolată pe care l-am făcut bucăţele).
Se serveşte ornată cu ciocolată şi nuci!
Poftă bună!
Bomboane raw din curmale, cocos şi migdale
Ador să încerc reţete noi, mai ales din cele sănătoase! Bomboanele preparate de mine fac parte din această categorie şi sunt unul din deserturile îndrăgite de întreaga familie.  Avantajul lor este că sunt săţioase, preparate din ingrediente naturale, fără coacere şi le putem păstra o perioadă mai lungă de timp ( dacă rezistă ).

Ingrediente:
 
200 gr curmale
150 gr fulgi de cocos uscaţi sau pulpă rezultată de la laptele de cocos
1 cană migdale măcinate sau miez rezultat de la laptele de migdale
100 ml lapte migdale, cocos, dovleac
1-2 linguri cacao sau pudră de roşcove
1-2 linguri miere (opţional)
esenţă vanilie, esenţă de rom sau scorţişoară (opţional)
pentru decor : fulgi de cocos, fistic măcinat, migdale măcinate,bomboneşe de ciocolată, seminţe de susan
 
Mod de preparare:

Într-un vas se pun curmalele la hidratat pentru 3 ore acoperite de apă. După ce s-au hidratat, se scot sâmburii curmalelor şi acestea se pun în blender împreună cu laptele de migdale. Se formează o pastă care apoi se amestecă într-un castron cu celelalte ingrediente. Dacă aluatul este prea moale mai adăugaţi fulgi de cocos,iar dacă vi se pare foarte greu de modelat mai puteţi pune lapte de migdale.
Se gustă compoziţia şi se mai poate adăuga miere după gust. Eu nu am pus miere deloc.
Se formează bombonelele apoi se tăvălesc prin fulgi de cocos, ciocolată mărunţită, fistic măcinat sau seminţe de susan uşor prăjite .
Se pot păstra la frigider sau într-o cutie închisă şi depozitată la loc răcoros!


Spor la bucătărit!
 Budincă de quinoa cu migdale şi caise confiate

Quinoa este un tip de cereală cunoscut sub denumirile de  „aurul incaşilor” sau „mama cerealeleor”, ea fiind consumată în urmă cu sute de ani numai de către persoanele înstărite. Aceasta are un nivel de proteine de două ori mai ridicat decât cel  al orezului.
Quinoa este bogată în fibre, are conţinut mare de proteine, ajută în regenerarea ţesuturilor, are fier şi magneziu şi nu conţine gluten.
Budinca mea este o altă variantă de mic dejun sau desert sănătos care nu trebuie să lipsească din caietul nostru cu reţete.

Ingrediente:
 
100 gr quinoa ( o ceaşcă)
2 ceşti lapte de migdale sau orice alt lapte
1 lingură migdale tocate mărunt
6-7 caise confiate
1-2 lingurişe miere ( sirop de agave sau alt îndulcitor)
 
Mod de preparare:
 
Se pun caisele într-un castron acoperite de apă şi se lasă la înmuiat câteva ore sau peste noapte.Quinoa se pune într-o sită foarte fină şi se spală bine sub jetul de apă apoi se pune la fiert împreună cu laptele până  se absoarbe tot lichidul ( 15 minute). După ce s-a răcit se adaugă migdalele , caisele tăiate mărunt  şi mierea, se amestecă  apoi se serveşte.
 
Poftă bună!
 
Budincă de chia cu lapte de migdale, pudră de roşcove, nuci şi merişoare

Seminţele de chia seamană cu seminţele de mac, fiind albe sau negre.Ambele sortimente de seminţe au valori nutritive foarte bune şi sunt bogate în omega 3.
În seminţele de chia se regăsesc cantităţi mari de calciu, magneziu, mangan, fosfor, fier sau zinc.Acestea sunt ideala în curele de slabirea ajutând la reducerea poftei de mâncare. De asemenea sunt eficiente în combaterea tulburărilor de somn, stimulează relaxarea organismului, previn apariţia cancerului, previn afecţiunile cardiovasculare şi gastrointestinale, ajută digestia, au proprietăţi antiinflamatoare, întăresc oasele şi previn osteoporoza.
Această budincă poate fi servită atât la micul dejun cât şi ca desert. Este săţioasă şi cu siguranţă nu vă veţi opri la a o prepara doar o singură dată.
 

Ingrediente:

3 linguri seminţe de chia
200 ml lapte de migdale( soia,cocos,vacă)
1 lingură nuci tocate
1 lingură merişoare
2 linguriţe pudră de roşcove( caccao)
1-2 linguriţe miere(sirop de agave)
 
 Mod de preparare:
Într-un castronel se pun seminţele de chia la înmuiat cu laptele, îndulcitorul ( miere,sirop de agave sau orice alţi îndulcitori folosiţi) şi pudra de roşcove sau cacaoa amestecând cu grijă să nu se formeze cocoloaşe.Se adaugă nucile tocate mărunt sau măcinate apoi merişoarele.Compoziţia se lasă să se odihnească cel puţin o oră pentru ca seminţele să se umfle apoi se mai amestecă încă o dată şi poate fi servită.
Rapid, sănătos, gustos!
 
Poftă bună!


Budincă din seminţe de chia cu lapte de migdale, zmeură şi banană

Seminţele de chia  au o concentraţie de 3 ori mai mare de acizi graşi ( omega 3 ) decât peştele,mai multe proteine decât soia şi mai multe fibre decât seminţele de in. Aceste seminţe pot fi adăugate  în salate,supe, lapte sau iaurt , chiar şi în produsele de patiserie, prăjituri sau budinci.
Budincile de chia sunt soluţia rapidă pentru un mic dejun savuros şi plin de vitamine ce conferă energie pentru întreaga zi. Ele pot fi preparate cu ingrediente diverse  şi pot fi pregătite de seara iar dimineaţa sunt numai bune de servit.

Ingrediente:
 
3 linguri seminţe de chia
200 ml lapte de migdale ( soia, cocos, vacă )
1 mână zmeură
1 banană
1-2 linguriţe sirop de agave sau miere
 
 Mod de preparare:
Într-un castronel se pun seminţele de chia, se adaugă laptele treptat amestecând cu grijă să nu se formeze cocoloaşe apoi mierea sau siropul de agave sau orice alt îndulcitor doriţi şi doar dacă mai este necesar.Se pune seara castronelul în frigider iar peste noapte seminţele se umflă şi  se formează delicioasa budincă.Dacă doriţi să preparaţi budinca dimineaţa,  lăsaţi seminţele cel puţin o oră în castron.
Înainte de a fi servite adăugaţi zmeura şi banana pisate iar micul dejun este gata.Se poate folosi şi zmeură congelată sau  orice alte fructe doriţi.
 
Să o savuraţi cu plăcere!
Lapte de migdale
 
 Migdalele au mai puţine calorii şi sunt mai bogate în calciu decât alte nuci. S-a observat că un consum regulat de migdale reduce bolile cardio – vasculare, doza necesară fiind de 20 g pe zi.
Pe lângă faptul că migdalele conţin calciu, ele sunt o sursă de nutrienţi sănătoşi cum ar fi acizii graşi esenţiali, fibre, magneziu,proteine, cupru, potasiu,mangan, fosfor,fier,vitamina E, zinc, vitamine B.
Laptele de migdale este gustos şi bogat în vitamine fiind recomandat atât pentru adulţi cât şi pentru copii. Aceste lapte poate fi  preparat  foarte uşor acasă iar costurile unui litru de lapte obţinut din 100 de grame de migdale nu depăşesc cu mult costurile unui litru de lapte obişnuit din magazine. După ce a fost preparat, laptele de migdale rezistă  la frigider 2-3 zile fără probleme.
 
Ingrediente pentru 1 litru de lapte:
 
100 gr migdale
1 litru apă
 
-pentru îndulcit
10-12 curmale
sirop de agave
miere
 
Mod de preparare:
Se pun migdalele într-un castron acoperite de apă ( cam un cm) peste noapte. Cu cât acestea stau mai mult la inmuiat cu atât laptele iese mai cremos.
 La fel se procedează şi cu curmalele.
 A doua zi se scurg migdalele de apă , curmalele se curăţă de coajă şi de sâmburi , se pun toate  în blender cu un litru de apă şi se mixează la viteză maximă pentru 3-4 minute. Compoziţia obţinută  se strecoară printr-un tifon pus deasupra unui vas. La sfârşit se stoarce bine tifonul iar resturile de migdale rămase se pot folosi  cu succes la prepararea unui desert delicios.
 Aici avem rezultatul  final după ce băiatul meu a băut câteva guri din lapte ( a ieşit un litru şi un pic de lapte).
 Dacă laptele obţinut nu este destul de dulce mai puteţi adăuga miere, sirop de agave,sirop de arţar sau chiar şi zahăr.
Pentru o aromă deosebită mai puteţi pune în blender şi  2-3 frunze de mentă, vanilie dintr-un baton, nucşoară,lămâie rasă fin sau un vîrf de linguriţă cu scorţişoară.
Laptele de migdale poate fi băut ca atare sau poate fi folosit în diferite forme: budinci ( de chia, de quinoa), cu cereale, fulgi de ovăz sau secară.
Să-l serviţi cu plăcere!
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu