Mancaruri

Smoothie cu spanac, banană şi kiwi
Încerc să-i ofer băiatului meu o alimentaţie cât de cât sănătoasă iar aceasta  se referă  în principal la consumul  fructelor  şi legumelor  proaspete, mai ales al legumelor  verzi.
 După cum probabil ştim cu toţii spanacul este o sursă de fier, calciu, acizi graşi omega 3, de asemenea conţine  vitaminele (A, C, K, E, B-uri), fibre şi alte minerale cum ar fi : zinc, fosfor, potasiu.
Smoothie-ul cu spanac, banană şi kiwi  se serveşte  la micul dejun, un pahar din acest suc fiind suficient pentru a ne oferi  energia şi vitaminele necesare  pentru întreaga zi.
 Ingrediente pentru 2 pahare de 250 ml:
100-150 gr spanac ( eu am folosit baby spanac)
1 banană potrivită ca mărime
1 kiwi
10-15 migdale
200 ml apă
Mod de preparare:
 
Se lasă migdalele să se înmoaie într-un castron cu apă pentru cel puţin o oră. Spanacul se curăţă de frunze şi se spală ( baby spanac se găseşte la punguţe gata spălat şi curăţat). Se pun migdalele în blender, se adaugă spanacul, apa, banana tăiată rondele şi kiwi-ul curăţat şi tăiat bucăţele. Se blendează toate ingredientele pînă se obţine consistenţa sucului  dorit. Se mai poate adăuga apă dacă sucul iese prea gros.
În locul migdalelor se pot adăuga nuci caju, nuci sau alte seminţe iar fructele le puteţi înlocui cu cele preferate.
Se serveşte la micul dejun!
Omletă cu spanac la cuptor

Dacă în ultimul timp am încercat să gătesc mai mult la cuptor,  m-am gândit că nu ar fi o idee rea să încerc  pentru micul dejun o omletă cu spanac. Am fost cu toţii foarte încântaţi de rezultat şi, cu siguranţă o să mai repetăm experienţa.
 Ingrediente:
4 ouă
1 bucată telemea (vacă, oaie) – 100 gr
2 fire ceapă verde
1 mână plină cu spanac proaspăt sau 200 gr congelat
sare
piper
roşii (opţional)
unt pentru uns tava sau tigaia
 
Mod de preparare:
 
Într-un castron se bat ouăle bine, se adaugă brânza sfărâmată, ceapa tocată mărunt şi frunzele de spanac spălate şi rupte fâşii mici. Se amestecă toate ingredientele, se pun într-un vas ceramic sau o tigaie unse cu unt apoi se introduc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade până ce omleta se rumeneşte pe margini şi se întăreşte deasupra.
Eu am adăugat şi roşii cherry în omletă.
Se serveşte la micul dejun imediat cum este scoasă din cuptor!














Poftă bună!
Salată cu broccoli, usturoi şi maioneză din nuci kaju
Broccoli este un aliment extrem de sănătos. Această legumă conţine cantitaţi uriaşe de vitamina C şi de asemenea vitamina K ce este necesară pentru o bună circulaţie sanguină.  Am citit că 100 de grame de broccoli conţin  150% din necesarul zilnic de vitamina C.
Sfatul oricărui nutriţionist este să consumăm cu regularitate această legumă, mai ales în stare proaspătă.
Garantez că această salată o să vă placă la nebunie şi  nu o să vă opriţi la a o prepara doar o singură dată!
Ingrediente pentru 4 porţii:
 
1 bucată broccoli – 500 gr
1 legătură usturoi verde sau 2-3 caţei
1 legătură mărar
sare
piper
pentru maioneză:
100 gr nuci caju
2 linguriţe muştar Dijon
1 vărf de linguriţă turmeric
zeamă de lămâie după gust
sare
piper
Mod de preparare:
 
Pentru prepararea maionezei se pun nucile caju într-un castron acoperite de apă şi se lasă peste noapte să se înmoaie. A doua zi se scurg nucile de apă şi se pun în blender împreună cu celelalte ingrediente adăugând apă cât să omogenizeze compoziţia.
Se spală bucheţelele de brocolli şi se toacă mărunt cu cuţitul sau la robotul de bucătărie. La fel se procedează cu usturoiul şi mărarul. Se adaugă maioneză, se potriveşte gustul de sare şi piper şi gata salata.
Se serveşte cu roşii tocate mărunt sau cum doreşte fiecare!











Spor la bucătărit!
Maioneză cu nuci kaju
Maioneza cu nuci caju este la fel de sănătoasă ca şi cea din conopidă. În compoziţia acesteia nu se adaugă ouă sau ulei şi este ideală  atât pentru cei ce ţin post cât şi pentru cei ce sunt la dietă.
Nucile caju  au un conţinut de grăsimi mai mic decât majoritatea fructelor oleaginoase iar aceste grăsimi sunt foarte sănătoase.
Turmericul care se adaugă pentru a colora maioneza este un condiment originar din India.
Acesta  creşte capacitatea ficatului de a elimina toxinele, are proprietăţi antibiotice, antivirale, calmează tusea, durerea în gât şi  foarte multe alte proprietăţi.

Ingrediente:
 
100 gr nuci caju
1 lingură muştar Dijon
1 vârf linguriţă turmeric
zeamă de lămâie
sare
miere (opţional)
 Mod de preparare:
Se pun nucile caju într-un castron acoperite de apă şi se lasă peste noapte. A doua zi se scurg de apă şi se pun în blender împreună cu muştarul, un vârf de linguriţă cu  turmeric, o lingură de zeamă de lămâie (sau după gust), sare şi apă (mai întâi 3-4 linguri apoi mai adăugaţi pentru a obţine consistenţa dorită).
Dacă doriţi puteţi adăuga şi puţină miere!
Se serveşte în salată, pe o bucată de friptură sau  la sandwich-ul preferat!
Spor la bucătărit!
Chifteluţe cu broccoli la cuptor
Chifteluţele cu broccoli  sunt ideale pentru copiii  cărora nu le place această legumă.  Gustul  broccoli-ului  nu se simte absolut deloc  în compoziţie iar mămicile vor fi foarte fericite că micuţii lor au savurat fără să ştie această legumă  sănătoasă şi hrănitoare. Caşcavalul folosit de mine în compoziţia chiftelelor  se poate înlocui foarte uşor cu brânza preferată sau mozzarella.
Ingrediente:
1 bucată broccoli – 500 gr
2 mâini caşcaval ras
2 ouă mari sau 3 medii
2 linguri pesmet
1 legătură mărar
2-3 căţei de usturoi
sare

Mod de preparare:
 
Se desfac bucheţelele de broccoli , se spală şi se toacă mărunt cu cuţitul sau la robotul de bucătărie (cum am făcut eu) apoi se amestecă împreună cu usturoiul pisat, ouăle, mărarul tocat mărunt şi pesmetul.
Se potriveşte gustul de sare, se formează chifteluţele (de orice mărime doreşte fiecare) şi  se aşază  în tava unsă cu ulei şi tapetată cu făină sau hârtie de copt.
Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade (foc potrivit) şi se lasă  15-20 minute sau  până ce chiftelele se rumenesc  pe o parte apoi se întorc şi pe cealaltă parte.
Se servesc atât reci cât şi calde!
Spor la bucătărit!
Salată cu leurdă şi ouă de prepeliţă

Leurda este considerată, din punct de vedere terapeutic, mai puternică decât usturoiul, care şi acesta, la rândul său este unul dintre cele mai apreciate medicamente din lume. Leurda are efecte terapeutice mai puternice decât usturoiul deoarece aceasta creşte liberă, neinfluenţată de mâna omului.
Salata de leurdă este tolerată de ficat şi este recomandat a fi consumată dimineaţa pe stomacul gol fără a mai consuma alte alimente înainte.
Ingrediente:
3 legături leurdă
6-8 ridichi
1 legătură ceapă verde
6-8 ouă de prepeliţă
-dressing-ul  (sosul)
1 lingură ulei
1 lingură zeamă de lămâie
1 linguriţă muştar de Dijon
sare
piper
 
Mod de preparare:
 
Se spală leurda şi se rupe fâşii, ridichile se taie felii subţiri iar ceapa verde se toacă mărunt. Ouăle de prepeliţă se fierb în apă cu un praf de  sare 3-4 minute (de când a început apa să fiarbă) apoi se curăţă de coajă şi se taie pe jumătate. Sosul pentru salată se prepară amestecând muştarul cu uleiul apoi cu zeama de lămâie, sare şi piper după gust.
Se amestecă leurda cu ceapa, ridichile şi ouăle de prepeliţă apoi se adaugă deasupra salatei şi sosul.
Noi am servit salata ca atare, fără pâine sau altceva pe lângă ea.
O salată super, super gustoasă!
Poftă bună!
 
Salată de boeuf cu maioneză din conopidă
Trebuie să recunoaştem că majoritatea dintre noi preparăm această salată (cu carne) foarte rar: de sărbători, atunci când avem o masă festivă sau avem invitaţi  la masă  o rudă sau prieten apropiat din străinătate.

Dacă preparaţi maioneză din conopidă pentru salata de boeuf, această salată poate fi consumată cu succes şi în timpul postului, iar dacă îi adăugaţi şi carne o puteţi prepara în afara zilele de post  ori de câte ori aveţi poftă, fără a avea nici un fel de probleme de sănătate.

 

 
Ingrediente:
 
1 kg cartofi
3 morcovi
1 ţelină
4 castraveţi în saramură
2-3 gogoşari în oţet
200 gr mazăre
maioneză din conopidă
sare
piper
muştar
 
 
Mod de preparare:

Se spală cartofii şi se pun la fiert într-un vas cu apă.Morcovii şi ţelina se curăţă de coajă şi se pun la fiert în alt vas cu apă. Mazărea dacă este din conservă  doar se spală şi se scurge de apă iar dacă este congelată se fierbe sau se pune la cuptorul cu microunde 3-4 minute şi este gata.

După ce au fiert, cartofii se curăţă de coajă şi se taie cubuleţe mici.La fel se procedează şi cu morcovii, ţelina, castraveţii şi gogoşarii.
Maioneza din conopidă se prepară foarte uşor iar reţeta  o  găsiţi într-una din postările mele anterioare.
Se pun toate ingredientele într-un castron încăpător, se adaugă maioneză, muştar dulce(doar  dacă mai este necesar, deoarece  are maioneza)sare şi piper după gust.
Dacă nu ţineţi post puteţi adăuga în salată  şi carne de pui, curcan sau  vită.
Se aranjează salata pe platou, se ornează şi se serveşte cu mare drag familiei şi prietenilor!


 
Spor la bucătărit!



Maioneză din conopidă (de post)
După părerea mea o astfel de maioneză este mult, mult, mult, de o mie de ori mai sănătoasă decât o maioneză preparată din ouă şi ulei.
Să nu vă speriaţi că trebuie să folosiţi turmeric.Turmericul este un condiment originar din India care are un gust iute amărui

Se foloseşte la foarte multe mâncăruri, este un excelent medicament şi deasemenea este bun pentru colorarea diferitelor preparate cum ar fi: maioneza, omleta, curry-ul, ciorbe,marinat carne etc.La gătit, acesta se foloseţte în cantităţi destul de mici deoarece are o aromă pătrunzătoare.

Turmericul creşte capacitatea ficatului de a elimina toxinele, are proprietăţi antibiotice, antivirale, calmează tusea, durerea în gât plus foarte multe alte proprietăţi.
 

Ingrediente pentru 3 căni cu maioneză ( poate şi mai mult):
 
600 gr conopidă fiartă (2 căni)
½  cană seminţe de floarea soarelui
2 linguriţe muştar  Dijon
1 vârf de linguriţă turmeric pentru culoare
zeamă de lămâie
sare
ulei (opţional)
Mod de preparare:
Se pun seminţele de floarea soarelui într-un castron acoperite cu apă pentru a se hidrata.Se lasă cel puţin 4 ore, eu le-am lăsat peste noapte.A doua zi, se ridicaseră la suprafaţă mici cojiiţe de la seminţe pe care le-am aruncat ( umpleam castronelul cu apă, ele se ridicau la suprafaţă, eu le aruncam şi tot aşa până am scăpat de toate).Se pun seminţele în blender cu 1/3 cană cu apă şi se ţin până se formează o pastă.Se adaugă  peste pasta din seminţe bucăţele din conopida fiartă, muştarul, turmericul, zeamă de lămâie şi sare după gust. Dacă amestecul obţinut vi se pare prea tare, mai puteţi adăuga apă ( câte o lingură).Se pot adăuga şi 1 sau 2 linguri de ulei vegetal sau de măsline.
Se poate folosi  ca ingredient  la prepararea  oricărei salate!
Spor la bucătărit!
Hummus din linte roşie
Lintea este o sursă importantă de antioxidanţi şi minerale dintre care se disting fosforul,fierul, zincul şi magneziu.Aceasta are un conţinut important de vitamine, în special cele din grupul B (B1,B2,B3,B5,B6 şi B9).
Lintea se găseşte sub diverse sortimente:verde, roşie, brună, blondă, mare, medie sau mică.Avantajul acesteia faţă de celelalte leguminoas este că, fiind mai mică, necesită un timp mai redus de pregătire.

Cele mai indicate sortimente pentru alimentaţie sunt  lintea roţie şi cea verde care îşi păstrează cel mai bine proprietăţile în urma fierberii.

Hummus-ul din linte roşie este o alternativă pentru cei ce vor să mai încerce şi altceva înafara celui din năut.Gustul  este la fel de bun iar valorile nutritive sunt asemănătoare cu cele ale hummus-ului din năut.



Ingrediente:
 
200 gr linte roşie
1 lingură tahini (pastă de susan)
3-4 linguri ulei vegetal
3-4 căţei de usturoi
boia iute sau dulce
sare
zeamă de lămâie
mărar sau pătrunjel verde sau uscat


Mod de preparare:
Se spală lintea şi se pune la fiert pentru 15-20 min (de când apa începe să fiarbă).Cantitatea de apă trebuie să fie de 3 ori mai mare decît volumul boabelor ( 200 gr linte încap într-o cană,deci în 3 căni cu apă).
După ce a fiert, lintea se scurge de surplusul de apă apoi  se pune în blender sau tocătorul de legume până se formează o pastă.Se pune pasta în castron,se adaugă usturoiul pisat, pasta de susan (tahini),uleiul,boiaua dulce sau iute, sarea şi zeama de lămâie după gust.La sfârşit sa adaugă mărar sau pătrunjel  tocat mărunt.
Pasta de susan (tahini) se găseşte de cumpărat sau se poate prepara foarte uşor şi acasă.Se pun în blnder 100 gr seminţe de susan cu 4-5 linguri ulei de susan sau vegetal şi se macină până se obţine o pastă.Din această cantitate rezultă aproximativ 5 linguri pastă de susan.
Hummus-ul din linte roşie  serveşte cu lipie sau pâine prăjită şi roşii!
Poftă bună!
Hummus
Hummusul este o sursă bogată de acizi graşi esenţiali omega-3 ce au rol protector pentru sistemul cardiac şi sunt stimulenţi ai intelectului.De asemenea hummusul conţine cantităţi importante de fier, vitamina B6, mangan,cupru, acid folic şi aminoacizi.
Ingredientele principale din care este preparat hummusul sunt năutul şi tahini ( pasta de susan).

Năutul nu conţine colesterol sau grasimi saturate, este o sursă puternică de proteine şi reglează nivelul glicemiei în sânge.

Tahini ( pasta de susan) este bogat în grăsimi şi calorii.Beneficiile pastei de susan vin din tipul grăsimilor conţinute, majoritatea nesaturate, care au un efect pozitiv asupra organismului.La fel ca şi năutul, pasta de susan este bogată în proteine şi este o sursă foarte bună de calciu.



Ingrediente:
 
300 gr năut sau 2 conserve năut de 200 gr
2 linguri tahini (pastă de susan)
3 căţei de usturoi
8 linguri ulei vegetal
2 căni zeamă în care a fiert năutul
zeamă de lămâie
sare
-pentru servit
1 lingură ulei de susan
boia dulce
pătrunjel uscat sau verde


Mod de preparare:
 

Se pune într-un castron năutul acoperit de apă şi se lasă să se înmoaie pentru 4-6 ore apoi se pune la fiert pentru o oră şi jumătate.După ce a fiert, se scoate cu spumiera din oală şi se pune în blender împreună cu pasta de susan,2 căni din zeama în care a fiert, usturoiul şi uleiul apoi sare şi zeamă de lămâie după gust.Dacă nu aveţi blender puteţi  da năutul prin maşina de tocat (ca fasolea boabe).Se aşează hummusul pe o farfurie se ornează cu boia dulce, pătrunjel uscat sau proaspăt şi se stropeşte cu ulei de susan.Eu am făcut un şănţuleţ pe margine unde am pus uleiul de susan.

Dacă nu doriţi să pierdeţi timp cu fierberea năutului puteţi folosi năut la conservă.Eu nu folosesc conserve deoarece nu imi place ideea de conservanţi.

Se serveşte cu lipie sau pâine prăjită!



Spor la bucătărit!

Baba ghanoush





Baba ghanoush este o salată de vinete populară în ţări precum Liban, Siria sau Iran.Aceasta se serveşte cu lipie şi roşii pe post de aperitiv.Faţă de  salata de vinete pe care noi o preparăm,  baba ghanoush are în plus, ca ingredient principal, pasta de susan.
Pasta de susan se găseşte la noi în aproape orice magazin alimentar mare, sau, mai simplu, o puteţi prepara chiar voi acasă. Reţeta mea de pastă de susan o găsiţi în postarea anterioară.
 

Ingrediente:

4 vinete medii

2  liguri pastă de susan
2-3 linguri ulei vegetal sau de susan
1 ceapă uscată sau 2-3 fire ceapă verde
2-3 căţei de usturoi
1 lingură zeamă de lămâie
frunze de pătrunjel
sare
piper



Mod de preparare:
 
Se coc vinetele pe plită sau în cuptor apoi se pun sub jetul de apă rece, se curăţă de coajă şi se pun într-o sită la scurs.Eu am avut vinete la congelator deci, am sărit peste această etapă.Se toacă vinetele sau se pun în robotul de bucătărie apoi se adaugă ceapa tocată mărunt, usturoiul pisat, pasta de susan, uleiul, zeama de lămâie, pătrunjelul tocat mărunt, sare şi piper după gust.Se amestecă toate ingredientele şi gata salata.
Se serveşte cu lipie sau pâine prăjită şi roşii!
Poftă bună!
Tahini (pastă de susan)
Am citit de curând că susanul este considerat un adevărat super star printre alimentele medicament.
Seminţele de susan au peste 40 de beneficii pentru sănătate ( diabet, hipertensiune, depresie )  iar acesstea pot fi găsite foarte uşor pe site-urile de specialitate.
Pasta de susan este folosită mai ales în preparatele arăbeşti cum ar fi : hummus, baba ghanoush (salată arăbească de vinete), humus din linte roşie şi multe altele.

Ştiu că aceste preparate sunt delicioase şi,  mi-am propus  să le prepar chiar eu, iar pentru aceasta am început cu începutul: pasta de susan.


Ingrediente:
 
250 gr seminţe de susan
9-10 linguri de ulei de susan sau vegetal
Mod de preparare:
Seminţele de susan se pun  într-o tavă şi se coc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 8-10 minute.Din 2 în 2 minute acestea trebuie amestecate pentru a nu se arde prea tare. Trebuie reţinut că seminţele de susan nu trebuie să-şi schimbe culoarea deoarece acestea se amărăsc. Se scot seminţele din cuptor şi se lasă să se răcească.


Pentru prepararea pastei de susan aveţi nevoie de un blender vertical sau tocător de legume electric.Eu am folosit un mixer vertical care are şi un recipient de tocat legume care este destul de mic şi a trebuit să împart cantitatea de seminţe şi ulei în 3 părţi egale dar, pasta a reuşit cu succes.
Dacă aveţi blender vertical se pun seminţele în acesta împreună cu uleiul şi se macină cate 2 minute de 3-4 ori cu menţiunea să aveţi grijă să nu se încingă blenderul prea tare ( faceţi pauze pentru a-l lăsa să se răcorească).
Dacă vi se pare că pasta este prea groasă mai puteţi adăuga ulei.
Pasta de susan se păstrează la frigider,  într-un borcan închis ermetic , până la 3 luni.



Spor la bucătărit!
Smoothie cu sfeclă roşie, morcov şi măr
Un  smoothie este o băutură formată dintr-un amestec de fructe sau legume crude.Pe lângă fructe se mai poate adăuga şi gheaţă, fructe îngheţate,  miere sau diverse siropuri preecum şi îngheţată.Pentru ca băutura să fie destul de fluidă se adaugă diferite lichide cum ar fi: lapte de diferite feluri ( soia, migdale,vacă), ceai verde sau apă. Deasemenea în smoothie-uri  se pot adăuga şi diferite suplimente nutriţionale pudră.
Smoothie-ul cu  sfeclă roşie are efecte extraordinare asupra organismului la nivel energetic şi nutritiv. Un pahar din acest suc, băut  dimineaţa pe stomacul gol  îmbunătăţeşte metabolismul,  combate şi previne anemia şi  ne ajută să avem un ficat sănătos.
Ingrediente:
1 sfeclă roşie (100- 140 gr)
1 morcov mediu

1 măr mare

miere şi zeamă de lămâie ( opţional )
Mod de preparare:
Se spală şi se curăţă de coajă sfecla, mărul şi morcovul apoi se dau pe răzătoarea mare şi se pun în blender adaugând apă în funcţie de cât de gros doriţi să fie sucul. Smoothie-ul poate fi îndulcit cu miere şi deasemenea se poate adăuga şi puţină zeamă de lămâie.
Să-l savuraţi cu plăcere!


Salată cu sfeclă roşie, morcov, ţelină şi măr
Salata de sfeclă roşie este o salată săţioasă, gustoasă şi mai ales sănătoasă. În antimpul rece, şi nu numai, salata de sfeclă roşie se poate prepara împreună cu alte rădăcinoase adăugând şi mere. Această salată se poate prepara în diferite moduri:crudă, dată pe răzătoare ( cum am făcut eu ), tăiată cubuleţe, fâşii sau fiartă.
Sfecla roşie conţine vitaminele A, C, E, vitamie din complexul B şi minerale precum fier, cupru, zinc, iod, calciu şi potasiu. Ea conţine şi cea mai mare cantitate de vitamina K conţinută de o legumă.
Sfecla reglează activitatea cardiacă, combate apartiţia celulelor canceroase, stimulează producţia de celule roşii şi este un stimulent excelent pentru sistemul imunitar, având capacitatea de a curăţa de toxine, bacterii şi virusuri, organismul.
 Anul acesta am consumat foooarte multă sfeclă roşie în diferite moduri. Am făcut acest lucru pentru a fi un exemplu pentru baiatul meu şi pentru a reuşi să-l fac şi pe el să mănânce. Am reuşit! Consumăm sfeclă roşie aproape zilnic ( în cantităţi moderate), dar eu sunt mulţumită.
Iată şi reţeta salatei pe care noi o savurăm de 3 ori pe săptămână.
 

Ingrediente pentru 2 porţii:
 
1 sfeclă mică ( 100-140 gr)
2 morcovi medii
1 ţelină mică sau jumătate medie
2 mere
zeama de la o jumătate de lămâie

jumătate legătură de pătrunjel

 
Mod de preparare:
 
Se spală legumele şi merele, se curăţă de coajă apoi se dau pe răzătoarea mare. Simplu şi rapid!
Se pun într-un castron, se adaugă zeama de lămâie şi pătrunjelul tocat mărunt.
Salata este gata şi poate fi servită!
Noi o servim cu jumătate de oră înainte de masa de prânz.
Incercaţi şi voi !


 Poftă bună!

Vinete, dovlecei şi roşii la cuptor











Ce poate fi mai gustos decât o porţie rece de legume pregătite  la cuptor şi servite  cu mujdei de usturoi?
O îmbinare de gusturi şi texturi  ce pot fi servite drept garnitură lângă o friptură la grătar sau pot reprezenta doar ele un fel de mâncare.
 Ingrediente:
2 vinete medii
2 dovlecei medii

2 roşii mărişoare

1 ceapă uscată
7-8 căţei de usturoi
sare
 

Mod de preparare:
 
Se spală legumele şi se taie rondele subţiri  cu tot cu coajă ( ceapa curăţată de coajăJ) apoi se aşează într-un vas termorezistent uns cu ulei alternând feliile obţinute.
Se stropesc legumele cu ulei  de măsline, sa adaugă  2-3 frunze de busuioc  apoi  se pune vasul  în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 40-45 minute sau până se înmoaie legumele şi până scade toată apa pe care acestea şi-au lăsat-o.
Se servesc reci sau călduţe presărate cu frunze de pătrunjel sau  busuioc tocate şi mujdei de usturoi!
Poftă bună!
Salată de vinete cu avocado şi dovlecei

Aceasta este varianta sănătoasă a salatei de vinete clasice deoarece nu conţine nici un strop de ulei. Avocado fiind untos şi cremos , înlocuieşte cu succes uleiul  pe care de obicei îl folosim în prepararea salatei de vinete.
Ingrediente:
 
4 vinete ( 1 kg)
1 avocado
2 dovlecei ( 300 gr)
2 căţei de usturoi
½ ceapă
zeamă de lămâie
sare
piper
Mod de preparare:
Se coc vinetele pe grătar, plită, flacăra aragazului sau cuptor, se curăţa de coajă şi se pun într-o sită la scurs.Dovleceii se taie cubuleţe, se fierb apoi se pun la scurs,  avocado se scobeşte, se pisează cu furculiţa şi se stropeşte cu zeamă de lămăie să nu se oxideze. Vinetele scurse se fac pastă în blender, aparatul de tocat legume sau se toacă , la fel  şi dovleceii . Ceapa se toacă mărunt , usturoiul se pisează şi amestecă totul cu pasta de avocado , vinete şi dovlecei. Se poriveşte gustul cu sare şi piper apoi salata obţinută se serveşte pe felii de roşii.
Poftă bună!
 
Chifteluţe cu dovlecei, fulgi de ovăz şi ghimbir
 

Mi s-a părut o idee genială să încerc aceste chifteluţe fără să ştiu dacă imi ies pentru că nu am folosit ouă sau făină. Am fost foarte mulţumită de rezultatul obţinut. Cu siguranţă o să le mai pregătesc!
 Ingrediente:
500 gr dovlecei
1 cană fulgi de ovăz
1 legătură mărar
1 bucăţică ghimbir ( 1-2 cm)
sare
Mod de preparare:
Se curăţă dovleceii de coajă, se dau pe răzătoarea mică, se storc în palme apoi se pun în castronul unde se adaugă fulgii de ovăz, mărarul tocat mărunt, ghimbirul dat tot pe răzătoarea mică şi sare după gust.
Se amestecă toate ingredientele şi se lasă să se odihnească o oră. Se formează chifteluţele care se pun în tava unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie de copt apoi se dau în  cuptorul încins la 200 de grade unde se coc 15 minute pe o parte şi 15 minute pe cealaltă parte.
Se pot servi atât reci cât şi calde!
Poftă bună!
Salată mexicană cu fasole roşie, avocado şi porumb

Fasolea roşie este o sursă importantă de fier, antioxidanţi şi fibre.Aceasta stimulează memoria, elimină insomniile şi combate depresia, oboseala sau anxietatea.
Fasolea roşie este sănătoasă şi necesară unei vieţi pline de energie!
Ingrediente:
 
300 gr fasole roşie boabe
100 gr porumb
1 avocado
1 salata verde
2 roşii sau 6-8 roşii cherry
2 castraveţi medii
1 ardei capia mare
1 ceapă roşie
2-3 căţei de usturoi
1 ardei iute rosu
1 legătură de pătrunjel
zeama de la o lămâie
ulei
sare
piper
 
Mod de preparare:
 
Se pune fasolea să se înmoaie într-un vas cu apă rece pentru câteva ore apoi se pune la fiert. După ce dă în clocot se aruncă apa şi se pune iar la fiert în apă caldă. Când este gata se  pune într-o sită sub jetul de apă şi se lasă la scurs. Porumbul se fierbe şi el pentru 7-8 minute (dacă este congelat). Puteţi folosi şi porumb la conservă ( eu nu sunt adepta conservelor).
Ardeiul capia se coace pe grătar, se pune într-un vas acoperit să se înmoaie apoi se curătă de coajă şi se taie cubuleţe.Avocado tocat  cubuleţe  se stropeşte cu zeamă de lămâie să nu se oxideze. Salata verde se spală şi se rupe fâşii (salata verde nu se taie cu cuţitul pentru că se oxidează).
Într-un castron se pun roşiile şi castraveţii tăiate după placul fiecăruia, usturoiul pisat, fasolea boabe, porumbul, ardeiul capia, ardeiul iute, ceapa verde tăiată julien, salata verde, avocado , se adaugă ulei de măsline, zeamă de lămâie, sare şi piper după gust apoi se amestecă totul .
Se serveşte cu multă plăcere!
Poftă bună!
Guacamole

Guacamole este un sos originar din Mesoamerica ce  are ca ingredient principal avocado.Cuvântul provine din limba spaniolă: aguacate şi mole ( avocado şi sos) care la rândul lor provin din limba nahuatl, de la cuvântul Ahuacamolli.
Avocado conţine aproximativ 20 de nutrienţi esenţiali organismului, fibre, potasiu, vitamina E şi acid folic. De asemenea
avocado ajută şi la scăderea colesterolului din organism.
Foarte important de ştiut este cum să alegem fructele de avocado. Se ia un avocado şi se apasă pe cooajă, dacă este destul de moale dar degetul nu intră în pulpă este numai bun de consumat. Dacă fructul este tare îl puteţi pune într-o pungă închisă la culoare împreună cu o banană şi în 2 zile va fi copt.

Ingrediente:

2 avocado bine coapte
1 roşie
1 ceapă roşie mică
1 ardei iute roşu
2-3 căţei usturoi
zeamă de lămâie
coriandru
pătrunjel
sare
piper

Mod de preparare:
 Se scobeşte cu o linguriţă miezul de avocado şi se pisează cu furculiţa apoi se stropeşte cu zeamă de lămâie pentru că se oxidează foarte repede. Ceapa, ardeiul iute, roşia fără miez, pătrunjelul şi coriandru se toacă mărunt iar usturoiul se pisează. Se amestecă toate ingredientele, se adaugă sare , piper după gust şi zeamă de lămâie dacă mai este cazul.
Se serveşte cu tortilla chips!
Poftă bună!
 
Salată cu orez sălbatic şi legume (chinezească )

 
Bobiţele lungi şi maronii pe care noi le denumim „orez sălbatic” reprezintă seminţele unei plante erbacee din America de Nord acestea nefiind înrudite nici pe departe cu orezul .Orezul sălbatic este potrivit unei alimentaţii sănătoase deoarece conţine o cantitate de antioxidanţi mai mare de 30 de ori decăt orezul clasic, multe vitamine : fier, magneziu, fosfor, vitamina B6, B3, B9, zinc, fibre şi proteine.
De cele mai multe ori eu folosesc  orez sălbatic  în amestec cu orez basmati  şi vă asigur ca este combinaţie potrivită pentru orice salată sau garnitură.
Ingrediente:
1 cană orez sălbatic şi basmati
100 gr mazăre
100 gr boabe porumb
2 morcovi
1 păstârnac
1 ardei capia
1 dovlecel zucchini
1 ceapă roşie
1 legătură pătrunjel
câteva frunze de busuioc
zeama de lamâie
ulei de măsline
sare
piper


Mod de preparare:
Se spală orezul şi se pune la fiert ( o cană orez şi 2 căni apă) , se lasă să fiarbă 15 minute sau până absoarbe toată apa apoi se pune într-o sită, se trece pe sub jetul de apă şi se lasă la scurs.
Morcovii şi păstârnacul se taie cubuleţe şi se pun la fiert împreună cu mazărea pentru 10 minute apoi se adaugă si porumbul ( eu am avut porumb congelat nefiert)pentru încă 7 minute, se scurg de apă şi se lasă să se răcească.
Într-un castron se amestecă orezul cu legumele fierte,dovlecelul si ardeiul crude, tăiate cubuleţe, ceapa tăiată julien ,pătrunjel  şi busuioc tocat, se adaugă un pic de ulei de măsline,sare, piper  şi zeamă de lămâie după gust.

Se serveşte imediat!:)


Poftă bună!

Salată iceberg cu ton, porumb şi măsline

Salata iceberg este originară din California şi este o rudă apropiată a lăptucii.Aceasta  seamănă la aspect cu varza iar frunzele ei sunt  crocante şi deschise la culoare.
În combinaţie cu diferite legume sau  chiar cu peşte putem obţine o salată săţioasă şi sănătoasă care ne va potoli foamea pentru câteva ore bune.
 
Ingrediente:
 
1 cutie de ton în suc propriu (170 gr)
200 gr salată iceberg
1 porumb fiert
100 gr măsline naturale
10 roşii cherry
1 ceapă roşie
zeama de la o lămâie
busuioc
ulei de măsline
sare
piper
 
Mod de preparare:
Se scoate tonul din conservă şi se pune la scurs, salata se spală şi se rupe bucăţele,  se taie ceapa julien, se fierbe porumbul dacă e proaspăt sau se spală daca e din conservă.
Se pun toate ingredientele într-un castron, se adaugă măslinele, roşii cherry,  zeama de la o lămâie, busuioc proaspăt, ulei de măsline, sare şi piper după gust.
Se serveşte imediat! :)
 
Poftă bună!

Salată de linte verde




Lintea este una dintre cele mai bogate surse de proteine alături de soia, fasole sau mazăre.Aceasta are în compoziţie toţi cei  nouă aminoacizi necesari consumului zilnic uman.
Salata de linte este săţioasă ,gustoasă,hranitoare şi  răcoritoare!


Ingrediente:
 
1 cană linte verde
1 roşie
1 ardei
1 morcov
2-3 căţei usturoi
2-3 frunze ceapă verde
1 legătură pătrunjel
1 lămâie
1-2 linguriţe ulei de masline
1 bucăţică ghimbir de 1 cm
sare
piper

Mod de preparare:
Lintea nu are nevoie să stea la înmuiat.Se pune un vas  cu 2 căni de apă  pe foc , se  alege lintea de bobiţele mai negre sau mizerie,se spală  şi se pune la fiert după ce apa a început să clocotească.Se lasă să fiarbă la foc mic 30-40 minute sau până se înmoaie.Puteţi adăuga şi ghimbir.După ce s-a fiert se scurge de apă şi se lasă să se răcească înt-un bol apoi se adaugă morcovul ras pe răzătoarea mare,roşia ,ceapa ,ardeiul şi pătrunjelul tocate mărunt,usturoiul pisat, zeama de la o lămâie,ulei de măsline şi  se potriveşte gustul cu sare şi piper.
Se serveşte cu multă plăcere!


Poftă bună!

 Salată de fasole păstăi cu usturoi şi alune de
pădure



Vă invit la o salată răcoritoare şi gustoasă, numai bună pentru zilele călduroase de vară!
 
Ingrediente:
 
500 gr fasole păstăi
zeama de la o lămâie
3-4 căţei usturoi
1 legătură mărar
2 linguri alune de pădure măcinate
1 lingură ulei
 sare
 piper
 
Mod de preparare:
Se spălă păstăile de fasole se rup bucăţele( cât de mici doreşte fiecare) şi se pun la fiert în apă cu sare.
Se prepară un dressing din usturoiul tocat mărunt, zeama de lămâie, ulei, sare şi piper.
După ce fasolea e gata se scoate cu supiera din vasul în care a fiert,se pune într-un castron,se adaugă sosul preparat, mărarul tocat mărunt şi alunele de pădure.
Se serveşte rece!

Poftă bună!



 

Salată de gulii


Gulia este o legumă care se înrudeşte atât cu ridichea, cât şi cu varza şi înmagazinează foarte multe substanţe nutritive încât poate intra în categoria superalimentelor de vară. Este ideală pentru persoanele care ţin cură de slăbire deoarece conţine zero grăsimi deoarece are calorii “ negative” adică aduce în corp numai 4 calorii pe felie, dar stimulează arderile în organism, deci, ajută la slăbit.
Aceasta  este o excelentă  sursă  de vitamina C pentru femei şi o bună sursă pentru bărbaţi, necesarul de vitamina C fiind diferit in funcţie de sex. Vitamina C contribuie la sănătatea oaselor, cartilajelor, dinţilor şi gingiilor, protejează contra infecţiilor, favorizează absorbţia fierului, accelerează cicatrizarea rănilor şi are proprietăţi antioxidante. O altă vitamină conţinută de gulie este vitamina B6 care este folosită de organism în metabolismul proteinelor şi al acizilor graşi, contribuie la fabricarea globulelor roşii şi le permite acestora să transporte mai mult oxigen  ajutând  la buna funcţionare a sistemului imunitar.
Gulia este o bună sursă de fosfor. După calciu, acesta este mineralul conţinut în cantitatea cea mai mare de organismul nostru. Fosforul  joacă un rol esenţial în formarea şi menţinerea sănătăţii oaselor şi a dinţilor, contribuie la creşterea şi regenerarea ţesuturilor si ajută la menţinerea Ph-ului sângelui. Gulia mai conţine şi alte minerale importante pentru organism: potasiu, magneziu, calciu, mangan şi cupru.

Salata de gulii este preferata mea în această perioadă a anului!
Ingrediente:
2 gulii medii
1 morcov
1 măr
pătrunjel
ceapă verde
zeama de la jumătate de lămâie
o linguriţă ulei de măsline
sare

Mod de preparare:
Se curăţă de coajă guliile, mărul şi morcovul şi se dau pe răzătoarea mare.Se stropesc cu zeama de la o jumătate de lămâie apoi se adaugă pătrunjelul şi codiţele de ceapă verde tocate mărunt. Se adaugă sare după gust şi se serveşte cu mare poftă.
Această salată este potrivită atât pentru micul dejun cât şi pentru  cină!
Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu