Dulceturi

Dulceaţă de dovleac
Anul acesta am preparat pentru prima oară dulceaţă de dovleac şi am fost foarte încântată de gustul şi parfumul  acesteia. Abia a treia porţie  am reuşit să o pun în borcane pentru că primelor două le-am găsit alte „întrebuinţări” J:colţunaşi cu dulceaţă de dovleac la cuptor şi clătite.
 Ingrediente:
1 kg dovleac ( după ce l-am curăţat de coajă)
500 gr zahăr
coaja de la o portocală cu tot cu partea albă
zeama de la o lămâie
 Mod de preparare:
Se curăţă dovleacul de coajă, se taie miezul bucăţele mici şi se pune în vasul în care fierbem dulceaţa.Peste dovleac se adaugă coaja de portocală tăiată şi ea cubuleţe, zeama de lămâie şi zahărul, se amestecă toate ingredientele apoi se lasă o oră să se odihnească .
Se fierbe dulceaţa o oră şi jumătate la foc potrivit amestecând din când în când pentru ca să nu se prindă.Se pune fierbinte în borcanele sterilizate, se pun capacele şi se păstrează peste iarnă la loc răcoros.Pentru ca borcanele să se închidă etanş , se  întorc cu susul în jos pentru 15 minute după ce capacele au fost strânse bine.
Coaja de portocală se poate înlocui cu 100 gr de portocală confiată tăiată cubuleţe.
Din aceaste ingrediente mi-au ieşit 3 borcane de 400 de grame de dulceaţă.
Spor la bucătărit!

Gem de căpşuni
 
Îmi place să prepar gemuri sau dulceţuri din toate fructele , să ştiu că le am acolo în cămară pentru ca,  de câte ori îmi vine câte o idee de a prepara ceva dulce să ştiu ca am pe ce să mă bazez şi să nu trebuiască să cumpăr din magazin.
Reţeta  mea de gem de căpşuni este una foarte simplă. Nu folosesc conservanţi la gemuri, dulceţuri, compoturi sau murături şi cu toate acestea ele rezistă şi câte doi ani fără probleme.

Ingrediente:

2,5 kg căpşuni
800 g zahăr
zeama de la o lămâie


Mod de preparare:
Se spală căpşunile, se curăţă de codiţe, se pun într-un vas adânc ,se stropesc cu zeama de lămâie apoi se adaugă zahărul, se amestecă fructele, se pune vasul  la rece până se topeşte zahărul ( 2-3 ore) apoi îl punem la foc mic până ce zeama începe să scadă iar din când în când mai luăm spuma care se formează(acea spumă conţine imporităţile din zahăr).



Între timp se spală borcanele şi capacele apoi se  scufundă într-un vas cu apă care fierbe pentru a le steriliza şi se pun pe o cârpă uscată să se usuce bine.
Se pun pe o farfurie câteva picături de gem şi dacă acestea se încheagă imediat înseamnă ca gemul este gata.
Timpul de fierbere este de aproximativ  1 oră şi jumătate ( poate şi mai mult dacă este multă zeamă în vas).
După ce oprim focul se pune gemul în borcanele uscate şi aşezate pe o tavă de inox sau pe câte o coadă de cuţit, se pun capacele şi se întorc borcanele cu susul  în jos pentru 15 minute ca să se creeze  vacuum şi capacele să se închidă ermetic.
Când borcanele s-au răcit se pun în cămară şi aşteaptă iarna pentru a fi savurate!
Din 2,5 kg căpşuni mi-au ieşit 4 borcane de 400 gr cu gem.


Succes!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu