Dulceaţă de dovleac
Ingrediente:
Gem de căpşuni
Anul acesta am
preparat pentru prima oară dulceaţă de dovleac şi am fost foarte încântată de
gustul şi parfumul acesteia. Abia a
treia porţie am reuşit să o pun în
borcane pentru că primelor două le-am găsit alte „întrebuinţări” J:colţunaşi cu dulceaţă de dovleac la
cuptor şi clătite.
1 kg dovleac (
după ce l-am curăţat de coajă)
500 gr zahăr
coaja de la o
portocală cu tot cu partea albă
zeama de la o
lămâie
Mod de preparare:
Se curăţă
dovleacul de coajă, se taie miezul bucăţele mici şi se pune în vasul în care
fierbem dulceaţa.Peste dovleac se adaugă coaja de portocală tăiată şi ea
cubuleţe, zeama de lămâie şi zahărul, se amestecă toate ingredientele apoi se
lasă o oră să se odihnească .
Se fierbe dulceaţa o oră şi jumătate la foc
potrivit amestecând din când în când pentru ca să nu se prindă.Se pune
fierbinte în borcanele sterilizate, se pun capacele şi se păstrează peste iarnă
la loc răcoros.Pentru ca borcanele să se închidă etanş , se întorc cu susul în jos pentru 15 minute după
ce capacele au fost strânse bine.
Coaja de
portocală se poate înlocui cu 100 gr de portocală confiată tăiată cubuleţe.
Din aceaste
ingrediente mi-au ieşit 3 borcane de 400 de grame de dulceaţă.
Spor la
bucătărit!
Gem de căpşuni
Îmi place să
prepar gemuri sau dulceţuri din toate fructele , să ştiu că le am acolo în
cămară pentru ca, de câte ori îmi vine
câte o idee de a prepara ceva dulce să ştiu ca am pe ce să mă bazez şi să nu
trebuiască să cumpăr din magazin.
Reţeta mea de gem de căpşuni este una foarte simplă.
Nu folosesc conservanţi la gemuri, dulceţuri, compoturi sau murături şi cu
toate acestea ele rezistă şi câte doi ani fără probleme.
Ingrediente:
2,5 kg căpşuni
800 g zahăr
zeama de la o lămâie
Mod de preparare:
Se spală căpşunile,
se curăţă de codiţe, se pun într-un vas adânc ,se stropesc cu zeama de lămâie
apoi se adaugă zahărul, se amestecă fructele, se pune vasul la rece până se topeşte zahărul ( 2-3 ore)
apoi îl punem la foc mic până ce zeama începe să scadă iar din când în când mai
luăm spuma care se formează(acea spumă conţine imporităţile din zahăr).
Între timp se
spală borcanele şi capacele apoi se
scufundă într-un vas cu apă care fierbe pentru a le steriliza şi se pun pe
o cârpă uscată să se usuce bine.
Se pun pe o
farfurie câteva picături de gem şi dacă acestea se încheagă imediat înseamnă ca
gemul este gata.
Timpul de
fierbere este de aproximativ 1 oră şi
jumătate ( poate şi mai mult dacă este multă zeamă în vas).
După ce oprim
focul se pune gemul în borcanele uscate şi aşezate pe o tavă de inox sau pe
câte o coadă de cuţit, se pun capacele şi se întorc borcanele cu susul în jos pentru 15 minute ca să se creeze vacuum şi capacele să se închidă ermetic.
Când borcanele
s-au răcit se pun în cămară şi aşteaptă iarna pentru a fi savurate!
Din 2,5 kg
căpşuni mi-au ieşit 4 borcane de 400 gr cu gem.
Succes!!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu