Dulciuri diverse

Îngheţată din banane
Pentru că se apropie vara cu paşi repezi şi ne aşteaptă multe zile călduroase sau chiar toride,  cei mici şi nu numai, vor fi foarte încântaţi de această îngheţată gustoasă  şi sănătoasă.
Îngheţata nu mai are nevoie de zahăr sau miere pentru că bananele sunt destul de dulci, de asemenea , nu mai este necesar să punem smântână lichidă deoarece compoziţia este destul de cremoasă.
 
Ingrediente pentru 2 porţii:
 
2 banane mari
1 lingură zeamă de lămâie
30-40 gr ciocolată cu lapte
7-8 nuci,  alune, nuci caju, migdale
esenţă de vanilie sau rom (opţional)

 Mod de preparare:
Se pun bananele în congelator pentru 2-3 ore apoi se curăţă de coajă (cu cuţitul), se taie rondele, se stropesc cu zeama de lămâie apoi  se pun în blender  sau aparatul de tocat legume şi se blenduiesc până ce se obţine o pastă fină care se pune apoi în congelator pentru o oră. După ce pasta a stat în congelator se mai pune încă o dată în blender apoi  se adaugă nucile măcinate şi ciocolata bucăţele ( eu am avut un ou de ciocolată pe care l-am făcut bucăţele).
Se serveşte ornată cu ciocolată şi nuci!
Poftă bună!
Fursecuri cu fulgi de ovăz, merişoare şi chipsuri de ciocolată 
Îmi plac la nebunie fursecurile cu fulgi de ovăz şi  le pregătesc  cu mare drag de fiecare dată  încercând să combin  diverse ingrediente. Astăzi,  am ales să folosesc  chipsuri de ciocolată şi merişoare. Mi se pare că ciocolata se potriveşte  de minune cu  gustul acrişor al merişoarelor.

 Ingrediente pentru 20 de fursecuri:
1 şi ½ căni cu fulgi de ovăz
100 gr unt sau margarină
2 ouă
4 linguri cu miere
6 linguri cu vârf de făină
1 plic praf de copt
100 gr merişoare
50 gr chipsuri de ciocolată

Mod de preparare:
Într-un castron se pun ingredientele uscate: fulgii de ovăz, făina şi praful de copt peste care  se adaugă untul topit la microunde, mierea şi ouăle. Se amestecă toate ingredientele apoi  se  încorporează merişoarele şi chipsurile de ciocolată. Se pune castronul pentru o oră în frigider pentru a se înmuia fulgii de ovăz şi a se întări aluatul. După ce compoziţia s-a odihnit în frigider, se formează fursecurile,  se pun în tava tapetată cu hărtie de copt lăsând distanţă între ele  apoi se introduc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade (foc potrivit) pentru 20 de minute sau până se rumenesc uşor.
Se servesc cu multă poftă!

Spor la bucătărit!
Pască fără aluat, cu stafide şi nucă de cocos

La orice sărbătoare mare, fie ca este Paşte sau Crăciun în casele noastre miroase a cozonaci, pască, prăjituri sau sarmale. Anul acesta am decis să încerc pasca fără aluat pentru că oricum mâncăm destulă cocă  de la cozonac. Am tot căutat reţete de pască fără aluat şi mai toate conţineau în amestecul  de brânză:  făină, griş sau ambele.Mi-am luat inima în dinţi şi am înlocuit făina şi grişul cu nucă de cocos.
Nu am folosit o tavă rotundă mare şi am pus aluatul în 4 tăviţe mici de prăjiturele pe care le-am primit de la sora mea.
Pasca a ieşit minunată, aromată, nu s-a lipit de tăvi iar mirosul îmbietor  răspândit în toată casa nu ne-a ajutat deloc să nu gustăm din ea.
Ingrediente:
 
800 gr brănză dulce
300 gr smântână
5 ouă mici sau  4 mari
200 gr stafide
10-12 linguri zahăr pudră vanilat
100 gr nucă de cocos
½ sticluţă esenţă de rom
coaja de la o lămâie
coaja de la o portocală
Mod de preparare:
 
Se pun stafidele într-un castron acoperite de apă şi esenţa de rom şi se lasă să se înmoaie jumătate de oră.
În alt castron se pisează bine brânza dulce pentru a nu mai avea cocoloaşe, apoi se încorporează smântâna, zahărul  şi ouăle unul câte unul. Se adaugă coaja rasă de la o lămâie şi de la o portocală apoi stafidele stoarse bine de apă şi la sfârşit se pune nuca de cocos.
Se ia o tavă cu diametrul de 26 cm( eu am pus aluatul în 4 tăviţe mici), se tapetează cu hârtie de copt, se toarnă compoziţia în ea şi se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade( foc potrivit) pentru 50-60 minute sau până se rumeneşte uşor pe deasupra.

Se scoate pasca din cuptor şi se lasă să se răcească apoi se scoate din hârtia de copt.
Se serveşte pudrată cu zahăr sau exact aşa cum este!

Paşte fericit tuturor!
Plăcintă rapidă cu brânză dulce

Am numit această plăcintă „rapidă”  deoarece am folosit foi din comerţ fără a mai pierde timpul să le prepar eu. Ideea este să ne uşurăm munca şi nu să stăm  prea mult timp în bucătărie pentru a rata  momentele  frumoase petrecute alături de cei dragi.

Ingrediente:
1 pachet foi de plăcintă
1 kg brânză dulce
200 gr stafide
4 ouă
8 linguri zahăr tos
2-3 pliculeţe zahăr vanilat
3-4 linguri griş
1/2 cană ulei pentru uns foile
1 lingură unt
coaja de la o lămâie sau portocală
zahăr pudră pentru ornat

Mod de preparare:
 
Se scot foile de plăcintă din congelator şi se lasă să se dezgheţe.Stafidele se pun într-un castron acoperite cu apă şi se lasă pentru 2 ore să se hidrateze.
Brânza dulce se amestecă împreună cu 6 linguri de zahăr tos şi zahărul vanilat apoi se adaugă ouăle, grişul şi stafidele.

Se desfac foile, se pun pe masa de lucru apoi se ia o foaie, se unge cu ulei ( margarină topită sau unt topit ) folosind o pensulă, peste ea se pune altă foaie care, de asemenea se unge cu ulei  iar peste aceasta se mai întinde şi cea de-a treia foaie ( aceasta nu se mai unge cu nimic ).Se  întind  4-5 linguri din compoziţia de brânză pe foaia de plăcintă lăsând  marginea spre care rulăm neacoperită .


Se rulează foile şi se pun în tava tapetată  cu unt. Procedăm aşa până se termină foile. Mie mi-au ieşit 5 rulouri.



Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade şi se lasă 40 minute sau până se rumenesc rulourile. Cât timp plăcinta este în cuptor se face un sirop din 2 linguri de zahăr şi 150 ml apă iar când scoateţi tava din cuptor puneţi cu o lingură sirop pe toată suprafaţa plăcintei şi acoperiţi tava cu o cârpă curată. Astfel, foile de plăcintă vor fi moi . După ce se răceşte, sepudrează cu zahăr şi se taie bucăţele.


Spor la bucătărit!
Bomboane raw din curmale, cocos şi migdale

Ador să încerc reţete noi, mai ales din cele sănătoase! Bomboanele preparate de mine fac parte din această categorie şi sunt unul din deserturile îndrăgite de întreaga familie.  Avantajul lor este că sunt săţioase, preparate din ingrediente naturale, fără coacere şi le putem păstra o perioadă mai lungă de timp ( dacă rezistă ). J


Ingrediente:
200 gr curmale
150 gr fulgi de cocos uscaţi sau pulpă rezultată de la laptele de cocos
1 cană migdale măcinate sau miez rezultat de la laptele de migdale
100 ml lapte migdale, cocos, dovleac
1-2 linguri cacao sau pudră de roşcove
1-2 linguri miere (opţional)
esenţă vanilie, esenţă de rom sau scorţişoară (opţional)
pentru decor : fulgi de cocos, fistic măcinat, migdale măcinate,bomboneşe de ciocolată, seminţe de susan
Mod de preparare:
 
Într-un vas se pun curmalele la hidratat pentru 3 ore acoperite de apă.După ce s-au hidratat, se scot sâmburii curmalelor şi acestea se pun în blender împreună cu laptele de migdale. Se formează o pastă care apoi se amestecă într-un castron cu celelalte ingrediente. Dacă aluatul este prea moale mai adăugaţi fulgi de cocos,iar dacă vi se pare foarte greu de modelat mai puteţi pune lapte de migdale.
Se gustă compoziţia şi se mai poate adăuga miere după gust. Eu nu am pus miere deloc.
Se formează bombonelele apoi se tăvălesc prin fulgi de cocos, ciocolată mărunţită, fistic măcinat sau seminţe de susan uşor prăjite .
Se pot păstra la frigider sau într-o cutie închisă şi depozitată la loc răcoros!




Spor la bucătărit!
Cornuri cu gem
Într-una din zilele când am avut chef să petrec mai mult timp în bucătărie, am pregătit aceste delicioase cornuri cu gem.Am fost foarte încântată de rezultat şi cu siguranţă o să mai repet experienţa.
 Ingrediente:
500 gr făină
2 ouă
150 ml lapte
25 gr drojdie ( 1 cub mic )
5 linguri zahăr
50 gr unt sau margarină
coaja de la o lămâie
2 gălbenuşuri pentr uns cornurile
gem pentru umplutură
Mod de preparare:
 
Laptele se încălzeşte foarte puţin şi se pune în el drojdia să se dizolve.
Într-un castron se amestecă  făina împreună cu zahărul, coaja de lămâie şi un praf de sare apoi se adaugă untul  sau margarina la temperatura camerei,  cele 2 ouă întregi şi se frământă bine aluatul.
Se adaugă şi laptele cu drojdia şi se omogenizează compoziţia.Aluatul obţinut trebuie să se dezlepească de pe pereţii castronului.Dacă mai este nevoie mai puteţi adăuga făină.
Se acoperă castronul cu o cârpă curată şi se lasă pentru o oră să crească la loc călduţ.
După ce coca şi-a dublat volumul se formează 2-3 bile din ea apoi fiecare din ele  se întinde sub formă de cerc  pe masa tapetată cu făină . Cercurile se împart în câte triunghiuri doreşte fiecare( depinde de cât de mari doriţi să fie cornurile). Se umple fiecare triunghi cu gem la capătul mai lat ( eu am folosit 2 borcane de 400 gr de gem de gutui), apoi se rulează.Pentru ca gemul să nu iasă pe la capete eu am îndoit capetele şi totul a ieşit bine.


Se pun cornurile în tava unsă cu ulei şi tapetată cu făină sau hârtie de copt şi se mai lasă jumătate de oră să crească apoi se ung cu gălbenuş de ou amestecat cu o lingură de lapte.Se  introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade  pentru 25-30 minute .
Se scot cornurile pufoase din cuptor şi  cine doreşte le poate pudra cu zahăr.Noi le-am mânca asa.


Spor la bucătărit!

Chec pufos cu cacao


Checul este un desert  foarte practic şi de „succes”. E minunat să îl avem tot timpul ( sau măcar din când în când ) pe masa din  bucătărie  şi să îl servim alături de  cafeaua de dimineaţă, să le punem micuţilor în pacheţelul de la şcoală sau soţului la serviciu.


 Ingrediente pentru o tava de 8/22 cm:
4 ouă
3 linguri ulei
4 linguri făină
4 linguri zahăr tos sau pudră
1 pliculeţ zahăr vanilat
1 linguriţă praf de copt
1 lingură cu vârf de cacao
coaja de la o lămâie ( opţional )
Mod de preparare:
 
Se separă gălbenuşurile de albuşuri iar cele din urmă se bat spumă cu un praf de sare adăugând apoi  zahărul tos şi cel vanilat.
Eu am făcut 3 checuri, de aceea este aşa de multă compoziţie.

Se amestecă gălbenuşurile cu uleiul ca pentru maioneză apoi se incorporează în albuşuri amestecând de jos în sus cu o spatulă.Se adaugă în compoziţia rezultată  făina, praful de copt şi coaja de lămâie. Se pune în alt vas o treime din amestec  adăugând  lingura de cacao.

Se unge tava cu ulei şi se tapetează cu hârtie de copt sau făină apoi se pun în mijlocul tăvii 2-3 linguri din aluatul fără cacao apoi o lingură din cel cu cacao alternând până se termină compoziţiile.


Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 35-40 minute sau până trece testul scobitorii.
Se scoate checul din cuptor, se lasă să se răcească, se pudrează cu zahăr şi se serveşte!


Checul meu este aşa de galben pentru că am folosit ouă de tară! J



Poftă bună!
Budincă din tăiţei, brânză dulce şi merişoare
De câte ori avem poftă de ceva dulce, o budincă este soluţia salvatoare! Cel mai mult imi place să o servesc atunci  când se răceşte şi o pot tăia bucăţele, ca pe prăjitură iar mirosul din casă parcă mă duce mereu cu gândul la sărbătorile de iarnă. J
 Ingrediente:
jumătate pachet tăiţei laţi ( 100- 150 gr)
500 gr brânză dulce
2 ouă
100 gr merişoare
4 linguri cu vârf zahăr pudră vanilat sau tos
1 cană nuci măcinate mai mare
coaja de la o lămâie
pesmet sau griş pentru uns tava

Mod de preparare:
 
Se pune pe foc un vas cu apă şi un praf de sare iar când apa începe să fiarbă se adaugă tăiţeii, se stinge focul şi se acoperă vasul cu capacul.După ce au stat în apa fiartă  10 minute,  se pun într-o sită şi se trec pe sub jetul de apă rece lăsându-se la scurs.Se amestecă brânza dulce cu zahărul, ouăle,  coaja de lămâie şi merişoarele  apoi se adaugă şi tăiţeii.Se unge o tavă de yena cu ulei şi se tapetează cu griş sau pesmet, se pune amestecul de brânză în tavă iar deasupra se adaugă nucile măcinate.Se pune tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade( foc potrivit) pentru 30 minute.
 Se serveşte cu multă poftă! J


Spor la bucătărit!

Papanaşi fierţi
Deşi papanaşii prăjiţi au un gust irezistibil, pot să spun că nici papanaşii fierţi nu sunt răi deloc. Îi prefer pe aceştia deoarece sunt mult mai sănătoşi şi pot să-i pregătesc băiatului meu fără problemeJ
 
Ingrediente:
 
400 gr brânză dulce
12 linguri griş
2 ouă
2 linguri zahăr pudră vanilat
coaja de la o lămâie
2oo gr pesmet
1 lingură unt
2-3 linguri zahăr tos
 
Mod de preparare:
 
Într-un castron se pisează bine brânza dulce, se adaugă ouăle, zahărul, coaja de lămâie, grişul şi se omogenizează compoziţia.Lăsăm amestecul să se odihnească jumătate de oră la frigider , timp în care ne ocupăm de pesmet. Se pune pesmetul în tigaia încinsă unde am topit untul şi se lasă la foc mic pentru 8-10 minute amestecând în el să nu se ardă. După ce s-a rumenit  pesmetul , se răstoarnă pe o farfurie şi se adaugă zahărul tos amestecând bine.Se pune pe foc o oală cu apă şi un praf de sare iar când apa începe să clocotească se pun mingiuţe de mărimi potrivite obţinute din amestecul ce a stat la frigider.
După ce acestea se ridică la suprafaţă se mai lasă să fiarbă 5 minute apoi se scot cu spumiera şi se tăvălesc prin pesmetul amestecat cu zahăr.
Sunt la fel de delicioase atât reci cât şi calde! Se pot servi cu smântână şi dulceaţă, la fel ca papanaşii prăjiţi!



Spor la bucătărit!
Fursecuri dulci cu cartofi

Deşi fursecurile au cartofi  în compoziţie vă asigur că sunt demenţiale J. Dacă aveţi poftă de ceva dulce şi care să se prepare rapid, iată soluţia salvatoare.


 Ingrediente:

100 gr unt

250 gr făină (12 linguri cu vârf)
1 cartof mediu (100 gr)
1 ou
4 linguri zahar
2 linguri miere
1 pliculeţ zahar vanilat
½ pliculeţ praf de copt
coaja de la o lămâie
-pentru ornat
zahăr pudră sau glazură

Mod de preparare:
 
Se amestecă untul la temperatura camerei împreună cu zahărul vanilat,cel tos şi mierea,  până se obţine o cremă spumoasă.Se adaugă oul, coaja rasă de lămâie, cartoful crud ras pe răzătoarea mică apoi praful de copt amestecat cu făina cernută. Se omogenizează bine compoziţia apoi se ia o linguriţă şi se pun grămăjoare în tava unsă cu ulei şi tapetată cu făină sau hârtie de copt.
Se pun fursecurile în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 12-15 minute. Când sunt gata nu se scot imediat din tavă, se lasă un pic să se răcească deoarece  sunt moi şi se pot rupe. Se pudrează fursecurile cu zahăr sau se decorează cu o glazură preparată din  6 linguri zahăr pudră şi zeama de la o lămâie.

Spor la bucătărit!

Chec cu ricotta şi migdale
 
Dacă aveţi poftă de ceva dulce şi nu doriţi să petreceţi mult timp în bucătărie această reţetă este soluţia perfectă. Rezultatul este unul spectaculos şi  garantez că toată familia va fi încântată, de la mic la mare.

 Ingrediente pentru o tavă de 8/22 cm:

2 ouă

100 gr ricotta

100 gr migdale

½ cană zahăr

1/3 cană ulei
6 linguri cu vârf de făină
2 linguri cacao
3 linguri lapte
1 pliculeţ zahăr vanilat
1 linguriţă cu vârf praf de copt
zahăr pudră pentru ornat

Mod de preparare:


Într-un castron se amestecă ouăle cu zahărul tos şi cel vanilat până compoziţia devine spumosă apoi se adaugă  uleiul, brânza ricotta, praful de copt şi făina cernută. Se încorporează  laptele, cele 2 linguri de cacao şi la sfârşit migdalele tocate sau măcinate(puteţi folosi nuci sau alune în locul migdalelor).Dacă vi se pare că aluatul este prea dens  mai puteţi adăuga 1-2 linguri de lapte.Se pune totul  într-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu făină sau hârtie de copt şi se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade(foc potrivit) pentru 40 minute sau până trece testul cu scobitoarea.Se scoate checul din cuptor,se lasă să se răcească, se pudrează cu zahăr, se taie felii şi se serveşte.


Spor la bucătărit!

Colţunaşi cu dulceaţă de dovleac la cuptor
Nu am mai făcut până acum colţunaşi la cuptor şi mi-am zis că trebuie neapărat să încerc. Am fost foarte mulţumită de rezultat, iar dulceaţa de dovleac  folosită ca umplutură a făcut din aceşti colţunaşi adevărate vedeteJ
 
Ingrediente:
 
-pentru aluat
 
500 gr făină
1 cană zahăr
4 ouă
100 gr unt
1 plic drojdie uscată
coaja de la o portocală
 
-pentru dulceaţă
 
1 kg dovleac
500 gr zahăr
coaja de la o portocală
zeama de la o lămâie

-pentru ornat
zahăr pudră
Mod de preparare:
Se taie dovleacul cubuleţe ( trebuie să avem un kg de dovleac după ce l-am curăţat de coajă) şi se pune într-o oală, se adaugă zahărul ,zeama de lămâie,coaja de portocală ( cu tot cu partea albă) tăiată şi ea cubuleţe, se amestecă totul apoi se lasă o oră pentru ca zahărul să se topească. Se pune oala pe foc ( mediu)  timp de 1 oră şi 30 de minute amestecând din când în când. Se lasă dulceaţa să se răcească.
Drojdia se pune într-o cană cu 2 linguri de apă călduţă iar după ce aceasta se dizolvă amestecăm toate ingredientele pentru aluat şi lăsăm compoziţia obţinută să se odihnească 30 de minute.Se întinde cu sucitorul o foaie de 0,5 cm grosime şi se decupează cercuri cu un pahar care să aibă gura destul de mare( 6-7 cm).Se pune dulceaţă în mijlocul cerculeţelor apoi acestea se îndoaie  şi  se apasă cu furculiţa pe margini.Se pun colţunaşii într-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu făină sau hârtie de copt apoi se introduc  în cuptorul preîncălzit la 180 de grade până devin aurii. Se scot din cuptor, se pudrează cu zahăr şi se servesc .
Să încercaţi această reţetă! Nu o să vă pară rău!
 Spor la bucătărit!
 
Biscuiţi şpriţaţi


Am luat acum ceva timp forma de făcut biscuţi de la mama şi am tot aşteptat momentul potrivit să-i prepar. Acest  moment a venit mai repede decât mă aşteptam deoarece fiul meu a început şcoala şi imi tot spunea că vin colegii  cu biscuiţi la şcoală şi să-i  cumpăr şi lui. Astfel,  m-am pus pe treabă şi am făcut o grămadă de biscuţi iar de acum încolo trebuie să mă pun serios pe pregătit fursecuri şi tot felul de prăjiturele uscate care să-i facă puiului meu zilele mai dulci.

 

Ingrediente:

 

200 gr unt sau margarină

200 gr zahăr tos sau pudră
20 -22 linguri cu vârf de făină
2 ouă
2 pliculeţe zahăr vanilat
1 pliculeţ praf de copt
coaja de la o lămâie
zahăr pentru pudrat
 

Mod de preprare:
Se amestecă  untul sau margarina la temperatura camerei  împreună cu zahărul vanilat şi cel tos sau pudră, se adaugă ouăle şi coaja de lămâie apoi praful de copt şi făina treptat. Se formează o bilă din aluatul preparat care trebuie sa fie unul fraged şi să nu se lipească de mâini. Se lasă aluatul să se odihnească la frigider pentru o oră apoi se scoate se pune în maşina de tocat unde a fost montată şi forma de biscuiţi şi se formează biscuiţii. Aceştia se pun în tava unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie de copt sau făină şi se introduc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 20-25 minute. Dacă nu aveţi formă pentru biscuiţi puteţi folosi orice formă pentru fursecuri pe care le decupaţi din aluatul întins pe masa de lucru.După ce se scot din cuptor se pudrează cu zahăr şi se servesc.
Poftă bună!
Tartă cu prune

Gustul acrişor al prunelor şi cel vanilat al aluatului fac din această tartă combinaţia perfectă de arome!
Servită dimineaţa la cafea sau duminica împreună cu familia şi prietenii este alegerea perfectă!
 Ingrediente:
1 kg de prune
150 gr unt sau margarină
1 ou
1 cană +3 linguri zahăr
2 pliculeţe zahăr vanilat
1 linguriţă praf de copt
1 linguriţă rasă de scorţişoară
2 linguri iaurt
2 linguri griş
15-16 linguri cu făină
coaja de la o lămâie
zahăr pudră

Mod de preparare:
Prunele se spală, se scot sâmburii apoi se pun într-un vas pe foc cu o cană de zahăr şi  se fierb  30 de minute  până se obţine un gem mai moale.Se ia vasul de pe foc,se adaugă scorţişoara şi se lasă compoziţia să se răcească.
Margarina sau untul la temperatura camerei se amestecă împreună cu zahărul tos şi cel vanilat, se adaugă oul,iaurtul , praful de copt ,coaja de lămâie apoi făina treptat .Se obţine un aluat fraged care se înveleşte într-o folie de plastic şi se pune în frigider să se odihnească o oră .
Se unge cu ulei şi se tapetează cu făină sau hârtie de copt o tavă rotundă cu diametrul de 26 sau 28 cm.Se ia 2/3 din aluat şi se întinde cu sucitorul pe masa de lucru tapetată cu făină apoi se pune în tavă, inclusiv pe pereţii acesteia.
 Aluatul de pe fundul tăvii se înţeapă cu o furculiţă din loc în loc petru ca acesta să nu se umfle prea tare la copt.Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 10 minute apoi se scoate se presară grişul iar peste acesta se pune amestecul de prune cu zahăr. Deasupra se fac grilaje din coca rămasă.
Se mai introduce tava în cuptor pentru 25 minute sau până se rumeneşte  tarta  deasupra şi pe margini.Se scoate din cuptor, se lasă să se răcească, se pudrează cu zahăr, se taie felii şi se serveşte.
Poftă bună!


Cremă de zahăr ars































Crema de zahăr ars este un desert răcoritor,  apreciat de foarte multă lume, mai ales că se prepară aproape singură şi cu foarte puţine ingrediente!
Ingrediente:
 
10 ouă
1 litru lapte
2 căni  zahăr tos
1 esenţă de vanilie
coaja de la o lamâie
coajă de portocală

Mod de preparare:
 
Se pune pe foc vasul în care preparăm crema cu o cană de zahăr pe care îl lăsăm să se topească dar  fără să se ardă deoarece va deveni amar.Caramelul obţinut se distribuie uniform pe pereţii vasului  şi se lasă să se răcească.Atunci când s-a răcit zahărul începe să crape.


Se bat cu mixerul ouăle cu cealaltă cană de zahăr , se adaugă laptele, esenţa de vanilie, coaja de lămâie şi de portocală apoi  compoziţia rezultată  se toarnă în vasul cu caramel.

Se umple o tavă cu apă fierbinte, se pune vasul cu crema în ea şi se introduce în cuptorul preîncâlzit la 180 de grade pentru o oră apoi încă jumătate de oră la 200 de grade. Apa din tavă nu trebuie să depăşească jumătatea vasului în care este crema.Crema este gata când se rumeneşte frumos deasupra.


După ce se scoate din cuptor se lasă să se răcească apoi se pune vasul în frigider iar când se serveşte se răstoarnă crema pe un platou mai înalt ca să nu se verse siropul.


























     


Poftă bună!

Biscuiţi cu fulgi de secară, migdale şi cocos

Secara este un aliment energizant, nutritiv şi purificator, dar şi un bun fluidifiant al sângelui. Aceasta este o importantă sursă a vitaminelor A, B, E, K, P şi mineralelor Mg, Ca, Fe, I. Fulgii de secară fiind o sursă hrănitoare de fibre  pot fi consumaţi la micul dejun combinaţi cu ceai, iaurt, lapte, sucuri naturale de fructe şi legume. De asemenea aceştia mai pot fi folosiţi în salate, supe, prăjituri, chiftele şi multe alte preparate.


Ingrediente:

 
-pentru biscuiţi

 

3 ouă

100 gr unt

1 cană migdale măcinate

1  cană fulgi de secară

1 cană cocos

4 linguri zahăr brun

4 linguri făină de ovăz

2 pliculeţe zahăr vanilat
3 linguri miere
1 pliculeţ praf de copt
1 linguriţă scorţişoară
 
-pentru decor (opţional)
 
50 gr ciocolată albă
50 gr ciocolată cu lapte
decor colorat


Mod de preparare:


Într-un castron se amestecă bine ouăle cu zahărul,  zahărul vanilat şi mierea ,  se încorporează untul topit  apoi ingredientele uscate: praful de copt, făina, scorţişoara, fulgii de secară, fulgii de cocos şi migdalele măcinate. Se pune amestecul să se odihnească la frigider pentru o oră.

În tava unsă  cu ulei şi tapetată  cu făină sau hârtie de copt se pun bastonaşe de aluat cu posul fără  capăt.

 
Se dau biscuiţii la cuptorul preîncălzit la 180 de grade ( foc potrivit) pentru 20-22 minute sau până marginea de jos devine aurie.

Din această compoziţie mi-au ieşit 35 de biscuiţi.
După ce s-au răcit,  eu am topit ciocolată albă şi  ciocolată cu lapte şi folosind o pensulă i-am uns pe fiecare iar deasupra  am presărat decor colorat.

Copiii vor fi foarte încântaţi iar diminineaţa la cafea sunt minunaţi!


Vă doresc spor la bucătărit!




 Minitarte cu brânză dulce şi caise

Un desert dulce acrisor care poate fi servit la cafea dimineaţa , cu ocazia oricărei sărbători sau pur şi simpluJ.

 Ingrediente:


-pentru aluat tarte

1 ou

100 gr margarină

10-11 linguri făină

3 linguri zahăr

1 pliculeţ zahăr vanilat

½ păhărel iaurt (70 gr)

1 linguriţă praf de copt


-pentru umplutura de brânză dulce
 
300 gr brânză dulce
1 ou
½ păhărel iaurt (70 gr)
8-10 caise
3 linguri zahăr
2 pliculeţe zahăr vanilat
coaja de la o lămâie
2 linguri griş
 
-pentru ornat
8-10 caise
Mod de preparare:

 Aluat:
Se amestecă oul cu zahărul şi zahărul vanilat,se adaugă iaurtul apoi treptat făina cu praful de copt şi se frământă bine până se obţine un aluat nu foarte tare.Din aluatul obţinut se fac biluţe cât o nucă, se pun în formele de tarte apăsând cu degetul până întindem aluatul pe pereţii formelor.Se pot folosi şi forme de brioşe.Formele nu trebuie unse doarece aluatul conţine margarină şi este destul de gras.

 
Compoziţie:
Se amestecă brânza dulce cu oul,iaurtul,zahărul,  zahărul vanilat şi coaja de lămâie rasă apoi se adaugă grişul şi  caisele tăiate cubuleţe.

 
Se pun câte 2 linguriţe de amestec în fiecare formă de tartă iar deasupra se acoperă cu fâşii de caise.Formele  aşezate într-o  tavă  se dau la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 25-30 minute sau până se rumenesc pe margini.


Când sunt gata,se scot din forme calde,se pudrează cu zahăr şi după ce s-au răcit sunt gata de servit!
Din această compoziţie mi-au ieşit 25 de minitarte delicioase!
Spor la bucătărit!

Melci cu cremă de nucă însiropaţi

 
 Pentru că astăzi este sărbătoare mare „ Înălţarea” , m-am gândit să fac ceva dulce şi  special. Aceşti  melci sunt mult mai apreciaţi de familia mea decât cozonacul  deşi  ingredientele sunt  aceleaşi, la fel şi timpul de preparare,  dar par mai mult o prăjitură dat fiind şi faptul că sunt însiropaţi.

 Ingrediente:

600 gr făină pentru cozonac
250 ml lapte
50 gr margarină
5 ouă
1 cobuleţ drojdie ( 25 gr)
1 1/2 căni zahăr
2 căni nucă măcinată
2 linguri cacao
2 pliculeţe zahăr vanilat
1 esenţă de rom
coaja de la o lămâie


Mod de preparare:

Se pune într-o cană un pic de lapte călduţ cu o linguriţă de zahăr, un praf de sare şi drojdia.Restul de lapte se încălzeşte pe foc cu o cană de zahăr până ce acesta se topeşte.Într-un castron se amestecă bine făina cu laptele răcit şi cu drojdia dizolvată apoi se adaugă pe rând  2 gălbenuşuri,  un ou întreg, zahărul vanilat şi coaja de lămâie. Margarina se topeşte pe foc sau la cuptorul cu microunde apoi se pune  câte puţin în compoziţie frământând aluatul bine de fiecare dată.Se lasă aluatul să dospească  în castronul acoperit cu o cârpă până îşi dublează volumul ( o oră).
Aluatul este bun atunci când se dezlipeşte foarte uşor de pe fundul castronului.Dacă vi se pare că este lipicios şi trebuie să-l dezlipiţi cu mâna mai adaugăţi făină, nu se întâmplă nimic.
Aluatul crescut:

Cele 4 albuşuri se bat spumă, se adaugă jumătate de cană de zahăr şi se mixează până acesta se topeşte apoi  se adaugă nuca  măcinată şi esenţa de rom  amestecând uşor, de jos în sus,  cu o paletă de lemn.

Eu am ţinut crema la frigider  cam o oră să se mai  întărească un pic.




Siropul se prepară foarte repede din 200 ml apă si 3 linguri zahăr pe care le punem pe foc să fiarbă 10 minute apoi oprim focul şi lăsăm să se răcească.

După ce aluatul a crescut se ia jumătate din el şi se întinde cu sucitorul pe masa unsă cu ulei, se acoperă cu jumătate din cantitatea de cremă, se rulează uşor şi se taie felii care se pun pe tava unsă cu ulei.



Melcii se mai ţin în tavă încă 30 minute să dospească. Înainte de a pune tava  în cuptor, melcii  se ung cu gălbenuş de ou bătut iar peste acesta se presară zahăr. Se coc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade penru 30 de minute sau până se rumenesc.
După ce se scot din cuptor se iau imediat din tavă, se pun pe un platou şi se însiropează din belşug.
Să încercaţi această reţetă neapărat! Merită tot efortul!
Poftă bună!
 
Pancakes
 
 
 Iată un mic dejun excelent pentru persoana iubită alături de o cafea bună!

Ingrediente:
3 ouă mari
1 cană făină
150 ml lapte
un vârf cuțit sare
4 linguri zahăr
2 plicuri zahăr vanilat
coaja de la o lamâie rasă

Mod de peparare:

Se separă albușele de gălbenușuri și amestecăm gălbenușurile cu zahărul si zahărul vanilat până devine compoziția albă.Se adaugă cate puțin laptele,făina și praful de copt apoi se bat albușele spumă și se încorporează ușor cu paleta.Se pune câte jumătate de polonic din compoziție in mijlocul tigăii încinse și se întoarce atunci când incep să facă bașicuțe .Eu am făcut inimioare in forma in care se fac ouă ochiuri .
Se pot pudra cu zahăr dacă doriți să le serviți simple sau se pot servi cu sirop de artar,dulceată de vișine și orice fel de gem.

 
 
Tiramisu cu portocale
 
 
 Zilele trecute băieţelul meu a văzut la o emisiune culinară tiramisu la pahar şi mi-a spus să-i fac şi lui dar nu în pahar cu picior ci într-un pahar mic şi gros.
 Amuzată fiind de cerinţele lui, astăzi am decis să-i fac tiramisu. M-am tot gândit cu ce să-l însiropez şi astfel mi-a venit ideea să fac tiramisu cu portocale.
 A fost gata foarte repede şi tot atât de repede a şi dispărut din frigider!
 
 Iată cât de simplu e de făcut:
 
Ingrediente:
 
200 ml smântâna dulce
200 g mascarpone
100 g ciocolată neagră
1 pachet pişcoturi (10 bucăţi)
2 portocale
3 linguri zahăr pudră
cacao şi coajă de portocală pentru décor
 
Mod de preparare:
 
Am bătut smântâna dulce cu zahărul,  am adăugat mascarpone, zeama de la o portocală şi coaja de la jumătate de portocală ( ca să nu iasă prea parfumată), apoi ciocolata taiată mărunt. 
 
 
 
 
 
 După ce am lăsat crema jumătate de oră in frigider m-am apucat de montat tiramisu (în pahare groase şi fără picior şi în 2 castronele). Primul strat a fost de pişcoturi pe care le-am însiropat cu zeamă de portocală , apoi un strat generos de cremă , incă un rand de pişcoturi şi ultimul strat de cremă (multă cremă).
 
 
 
 
 După incă o jumătate de oră la frigider le-am pudrat cu cacao şi coajă de portocală şi  în 10 minute cu indulgenţă au fost istorie!!!
Neapărat să încercaţi aceasta reţetă!
Nu o să vă pară rău nici măcar un pic!
 
       Plăcintă cu dovleac şi nucă
 
 Pentru că a venit primăvara şi în curând o să umplu din nou congelatorul cu legume şi fructe pentru iarna urmatoare, am decis să „scap” de tot ce mai aveam pe acolo.  De data aceasta a venit rândul dovleacului ras. Astfel, varianta câştigătoare a fost: plăcinta cu dovleac.
Sâmbătă  seara am scos punga cu dovleac ras şi am pus-o într-o sită la dezgheţat, iar duminică dimineaţa m-am apucat de prepararea plăcintei. Nu este o reţetă complicată mai ales că am folosit foile de plăcintă pe care deasemenea le aveam în congelator.

  
Ingrediente:
 
800 g dovleac ras
1 pachet foi de plăcintă
1 cană zahăr ( eu am pus zahăr brun )
3 linguriţe scorţişoară
5 linguri pesmet
6 linguri nucă măcinată ( am presărat nuca pe fiecare foaie înainte să o rulez)
zahăr pudră vanilat (am pus pe deasupra)
margarină pentru uns tava
 
Sirop:
jumătate de cană apă şi 2 linguri zahăr
Mod de preparare:
 
Se pun peste dovleacul ras o cană si jumătate de zahăr şi cele 3 linguriţe de scorţişoară.Se lasă cam jumătate de oră să se topeasca zahărul apoi adăugăm  5 linguri de pesmet pentru ca dovleacul să nu fie prea apos ( pesmetul trage toată apa din el) şi ne apucăm de plăcintă.
Eu am tăiat foile de plăcintă în jumătate pe lăţime ca să pot face rulouri mici şi să încapă pe lăţimea tăvii.

 
 
 Se întinde pe blatul de lucru  o foaie pe care o ungem cu ulei, apoi  adăugăm  încă o foaie pe care deasemenea o ungem cu ulei, iar peste cea de- a treia foaie  punem compozitie din belşug  şi deasupra  adăugăm  nucă măcinată. Se rulează foaia frumos şi se aşează  în tava pe care am uns-o  cu margarină. Procedăm astfel până terminăm toata compziţia. Mie mi-au ieşit 6 rulouri de plăcintă.

 
 Se pune  tava în cuptorul preîncălzit la 180 grade şi lăsăm  plăcinta până devine  rumenă (aproximativ 40 min).
În timp ce plăcinta se coace  frumos facem  un sirop din jumătate de cană de apă şi 2 linguri de zahăr.
 
După ce scoatem  tava din cuptor punem siropul cu lingura peste plăcintă şi acoperim cu un şervet ca să se înmoaie foile. După jumătate de oră pudrăm cu zahăr şi e numai bună de servit.
 
 Duminică urmează altă prajitură cu ce mai am prin congelator!

 
 
 
   Fursecuri cu gem de zmeură
 
 Pentru că luna Februarie este luna iubirii si întâlnim la tot pasul inimioare, trandafiri, ciocolată, mult roșu si alb am hotarât ca toate prăjiturile pe care le voi face în aceasta lună sa fie în ton cu tema:))
Astfel, duminică am făcut aceste delicioase fursecuri care au avut un succces teribil!
Ingrediente:
1 pachet de unt
250 gr zahăr pudră
3 gălbenușuri
400 gr făină
2 plicuri zahăr vanilat
1 linguriță de praf de copt
gem de caise,căpșuni,zmeură
100 gr nucă

  
Mod de preparare:
Se amestecă untul cu zahărul pudră și zahărul vanilat,apoi se pun  gălbenușurile, praful de copt și făina.
Se frământa totul bine apoi se întinde o  parte din aluat  foarte subțire și se taie în forma dorită.
Eu am avut inimi mici și mari și am decupat în mijlocul inimii mari cu inima mica.Partea de deasupra se dă prin albuș de ou și nucă măcinată înainte sa fie băgată la cuptor.
Se coc la 170 grade 8-10 minute.Când le scoatem din cuptor ungem părtile pline cu gem și le lipim de cele decupate ( eu am făcut și întregi).
Le-am pudrat cu zahăr și le-am pus pe un platou pe care l-am băgat într-o pungă de plastic.Ele se vor înmuia un pic și vor fi delicioase în maxim 2 ore.

 
 
Merită încercate! Cu siguranță, persoana iubită va fi incantată!

 
Fursecuri cu fulgi de ovăz
 
 Prepar aceste fursecuri  ori de câte ori am poftă de ceva dulce şi nu vreau să stau mult timp în bucătărie.
Reţeta este una simplă şi nu aveţi cum să daţi greş cu ea.
Fursecurile sunt delicioase şi pot fi savurate de întreaga familie.


Ingrediente:
150 gr unt sau margarină
100 gr zahăr brun
2 pliculeţe zahăr vanilat
un ou
50 gr nucă măcinată
150 gr fulgi ovăz
5 linguri cu vârf de făină
100 gr fructe confiate
un praf de sare
jumătate linguriţă de praf de copt
jumătate linguriţă de scorţişoară
 
Mod de preparare:
 
Se amestecă untul cu zahărul brun şi zahărul vanilat până devine o pastă cremoasă apoi se adaugă oul şi se mai amestecă puţin.
Într-un castron se amestecă  făina cu praful de copt ,sarea şi scorţişoara. Acestea se  adaugă  treptat  în amestecul de unt, zahăr şi ou.
 
 
 În compoziţia rezultată se pun fructele confiate,nucile iar la sfârşit fulgii de ovăz.
Când  ati terminat acoperiţi castronul cu o folie şi daţi  la frigider pentru o oră.
 
Între timp , se tapetează  tava cu hârtie de copt şi se preîncălzeşte  cuptorul la 180 de grade.Scoateţi castronul din frigider,umeziţi  mâinile cu puţină apă şi începeti  să modelaţi fursecurile.Le puteţi pune şi cu linguriţa în tavă deoarece ele se lasă la cuptor.

 
Introduceţi tava în cuptor şi lăsaţi pentru 15 minute....până marginile devin aurii.
 
După ce le scoateţi din cuptor mai lăsaţi fursecurile în tavă pentru încă 5 minute deoarece ele sunt moi şi se pot sfărîma. În 5 minute ele se vor întări şi vor putea fi puse pe un platou.
 
Încercaţi-le cu încredere!
Nu veţi regreta!
 
 
 
Ruladă cu gem de gutui şi nucă
 

Anul acesta de Sf.Gheorghe am pregătit muuulte feluri de prăjituri pentru a sărbători onomastica fiului şi a soţului meu. Colegii soţului meu au savurat  deliciile de pe platouri, la fel şi invitaţii pe care i-am avut acasă.
Eu am fost foarte încântată ca am reuşit din prima să fac ruladă (nu mai făcusem niciodată).De câte ori intenţionam să fac renunţam deoarece imi era frică de faptul că nu o să pot să o rulez dar este foarte uşor şi rezultatul este unul  spectaculos.

 
Ingrediente:
Pentru blat:
5 ouă
4 linguri zahăr tos
5 linguri făină
2 pliculeţe zahăr vanilat
un praf de sare
2 linguri apă fierbinte
 Pentru umplutură:
un borcan gem de gutui (făcut de mine)
3 linguri cu vârf de nucă măcinată
 
 Pentru ornat:
100 gr ciocolată
50 gr unt

 
Mod de preparare:
 
Se separă albuşurile de gălbenuşuri  iar acestea din urmă se amestecă bine cu praful de sare,  zahărul tos şi cel vanilat până se obţine o cremă spumoasă apoi se adaugă pe rând şi cele 2 linguri de apă fierbinte .
Albuşurile se bat spumă şi  se încorporează  în ele, treptat,  crema  de gălbenuşuri  apoi  făina cernută amestecând cu o paletă de jos în sus.
Se unge o tavă cu ulei,  se tapetează cu hârtie de copt , se toarnă compoziţia rezultată şi se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 22-25 minute (până foaia devine aurie).
 
 
Când este gata,  se scoate blatul pe o altă hârtie de copt şi se rulează cât este fierbinte.

 
După ce se răceşte blatul rulat se unge cu  amestecul de  gem şi nucă  apoi se rulează la loc.

 
 
Eu am topit o ciocolată cu lapte şi  50 de grame de unt apoi cu o pensulă am glazurat rulada iar peste ciocolată am pus decor de ciocolată.
 
Ca de obicei eu am făcut cantitate dublă...2 rulade.

 
Ruladele mele au fost un succes!
Am primit cuvinte de laudă de la toţi cei care au gustat din ele!

 
 
 
Budincă de orez cu mere şi zahăr ars
 
 
Zilele acestea i-am făcut o bucurie băieţelului meu căruia îi place la nebunie orezul cu lapte. A fost foarte încântat de budinca mea!

 
Ingrediente:
1 l lapte
1 cană orez
1 ½  căni zahăr tos
3 ouă
2 pliculeţe zahăr vanilat
100 gr stafide
coaja rasă de la o lămâie
5-6 mere
scorţişoară
nucă măcinată

 
Mod de preparare:
Se spală orezul şi se pune la fiert  într-un litru de lapte.Se amestecă din când în când ca să nu se lipească orezul.Pentru ca laptele să nu dea în foc se pune deasupra vasului în care fierbe o lingură de lemn.După ce începe să fiarbă se adaugă o jumătate de cană de zahăr şi 2 pliculeţe de zahăr vanilat.Când începe să se umfle orezul şi mai rămâne puţin lapte în vas opriţi focul şi lăsaţi orezul să se răcească.
Aşa arată orezul după ce s-a răcit.

 
Se amestecă într-un castron orezul cu cele 3 ouă, coaja rasă de la o lămâie şi stafidele apoi ne ocupăm de zahărul ars.
 
Se pune pe foc un vas de yena cu o cană de zahăr şi se amestecă până se topeşte şi devine auriu .Cât zhărul topit este încă lichid se distribuie pe pereţii vasului şi se lasă să se răcească.
Eu am pus zahăr ars şi în 2 vase mai mici pentru fiul meu....să aibă şi el budincuţele lui.
 
Se taie merele cubuleţe şi se amestecă cu o linguriţă de scorţişoară şi 2-3 linguri de nucă măcinată.
Când zahărul caramelizat începe să troznească înseamnă că s-a răcit. Se pun  merele pe fundul vasului şi se dau la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 20 minute.

 
După ce merele s-au înmuiat la cuptor se scoate vasul  şi se toarnă peste mere compoziţia de orez cu lapte.Se introduce vasul în cuptor pentru încă 40 minute sau până orezul devine auriu deasupra.
 
 
Când este gata se răstoarnă pe un platou şi se serveşte rece!
Poftă bună!
 
 
Crumble cu mere, căpşuni şi caise confiate
 

Crumble este un desert englezesc , foarte uşor de preparat şi delicios. Combinaţia dintre  aluatul crocant şi fructele moi este minunată.Se pot folosi fructe în diverse combinaţii  iar vasele în care acestea se distribuie  deasemenea  rămân  la alegerea fiecăruia.
 

Ingrediente pentru 3 vase ceramice mici:

2 mere
6-8 capşuni
6-8 caise confiate
4 linguri zahăr brun
2 linguri alune de pădure măcinate
1 pliculeţ zahăr vanilat

50 gr unt

3 linguri cu vârf  de făină

 

Mod de preparare:

 

Se frământă cu degetele  untul rece , făina şi 2 linguri de zahăr brun până se obţine un aluat sfărâmicios  pe care îl punem la congelator până ne ocupăm de fructe.

Merele, căpşunile şi caisele confiate se taie cubuleţe, se pun într-un castron, se adaugă  2 linguri de zahăr brun, zahărul vanilat şi alunele de pădure apoi se pun  în recipientele de ceramică ce vor fi introduse în cuptor. Se presară deasupra fructelor aluatul sfărâmicios fără a apăsa pe el şi se bagă  în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 30 de minute.


 
Crumble  poate fi servit  atât călduţ cât şi rece cu o porţie generoasă  de îngheţată de vanilie alături!
Poftă bună!
 

 
Fursecuri cu stafide
 
 
 
 Desertul care dispare imediat din farfurie!
 Ingrediente:
200 gr unt sau margarină
6-8 linguri zahăr pudră (merge şi zahărul tos)
2 ouă
8 linguri cu vârf de făină
2 pliculeţe zahăr vanilat
150 gr stafide
coaja rasă de la o lămâie

 
Mod de preparare:

 Se amestecă untul  cu zahărul şi zahărul vanilat apoi se adaugă ouăle unul câte unul. După ce compoziţia devine cremoasă  se încorporează  făina şi stafidele.

 
Se unge tava cu ulei, se tapetează cu hârtie de copt şi se formează mici bănuţi cu linguriţa pe jumătate plină  apoi se introduce tava  în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 18- 20 minute sau până fursecurile se rumenesc pe margine.

 
 
Se scot de pe tavă cât sunt calde. Din această compoziţie mi-au ieşit 70 de fursecuri.
Poftă bună!
 
 
Ruladă de biscuiţi cu cremă de cocos
 
 
 
Week-endul care tocmai  a trecut ne-am îndulcit cu această ruladă minunată care se prepară repede şi  nu necesită folosirea aragazului J
Ingrediente:
-pentru foaia de biscuiţi
 
500 gr biscuiţi
200 ml lapte
2 linguri cacao
3 linguri zahăr
coaja de la o lămâie
5o gr unt sau margarină
1 esenţă de rom
 
-pentru cremă
 
4 linguri zahăr pudră
16 linguri cu vărf de cocos-100 gr
250 gr unt

 
Mod de preparare:
 
Untul la temperatura camerei se bate  spumă  cu zahărul apoi se încorporează  nuca de cocos şi gata crema.Eu am folosit nucă de cocos albă şi roşie şi am făcut 2 creme fiecare din 125 gr unt,8 linguri nucă de cocos şi 2 linguri zahăr pudră.
Se macină biscuiţii fin şi se pun într-un castron unde se mai adaugă esenţa de rom, cele 2 linguri de cacao şi coaja de lămâie.
 
Laptele se încălzeşte pe foc apoi se adaugă zahărul şi margarina  amestecând până ce acestea se topesc.Se toarnă laptele peste biscuiţi şi se frământă  bine ingredientele  până ce compoziţia devine ca un aluat.

 
Se împarte aluatul în 2 părţi egale,fiecare se întinde cu sucitorul pe o folie de plastic,se unge cu cremă,se rulează şi se pune  la frigider pentru  1-2 ore.

 
Delicios!

 
 
 
Poftă bună!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu