Retete diverse

Smoothie cu spanac, banană şi kiwi

Încerc să-i ofer băiatului meu o alimentaţie cât de cât sănătoasă iar aceasta  se referă  în principal la consumul  fructelor  şi legumelor  proaspete, mai ales al legumelor  verzi.
După cum probabil ştim cu toţii spanacul este o sursă de fier, calciu, acizi graşi omega 3, de asemenea conţine  vitaminele (A, C, K, E, B-uri), fibre şi alte minerale cum ar fi : zinc, fosfor, potasiu.
Smoothie-ul cu spanac, banană şi kiwi  se serveşte  la micul dejun, un pahar din acest suc fiind suficient pentru a ne oferi  energia şi vitaminele necesare  pentru întreaga zi.

Ingrediente pentru 2 pahare de 250 ml:
 
100-150 gr spanac ( eu am folosit baby spanac)
1 banană potrivită ca mărime
1 kiwi
10-15 migdale
200 ml apă
 
Mod de preparare:
 
Se lasă migdalele să se înmoaie într-un castron cu apă pentru cel puţin o oră. Spanacul se curăţă de frunze şi se spală ( baby spanac se găseşte la punguţe gata spălat şi curăţat). Se pun migdalele în blender, se adaugă spanacul, apa, banana tăiată rondele şi kiwi-ul curăţat şi tăiat bucăţele. Se blendează toate ingredientele pînă se obţine consistenţa sucului  dorit. Se mai poate adăuga apă dacă sucul iese prea gros.
În locul migdalelor se pot adăuga nuci caju, nuci sau alte seminţe iar fructele le puteţi înlocui cu cele preferate.
Se serveşte la micul dejun!
Omletă cu spanac la cuptor
Dacă în ultimul timp am încercat să gătesc mai mult la cuptor,  m-am gândit că nu ar fi o idee rea să încerc  pentru micul dejun o omletă cu spanac. Am fost cu toţii foarte încântaţi de rezultat şi, cu siguranţă o să mai repetăm experienţa.
Ingrediente:
4 ouă
1 bucată telemea (vacă, oaie) – 100 gr
2 fire ceapă verde
1 mână plină cu spanac proaspăt sau 200 gr congelat
sare
piper
roşii (opţional)
unt pentru uns tava sau tigaia

Mod de preparare:
Într-un castron se bat ouăle bine, se adaugă brânza sfărâmată, ceapa tocată mărunt şi frunzele de spanac spălate şi rupte fâşii mici. Se amestecă toate ingredientele, se pun într-un vas ceramic sau o tigaie unse cu unt apoi se introduc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade până ce omleta se rumeneşte pe margini şi se întăreşte deasupra.

 Eu am adăugat şi roşii cherry în omletă.
Se serveşte la micul dejun imediat cum este scoasă din cuptor!

Poftă bună!
Cartofi dulci la cuptor, cu ghimbir şi lime
Cartofii dulci sunt foarte puţin cunoscuţi în Romania, unul dintre motivele principale fiind acela că preţul lor este unul destul de piperat în raport cu preţul cartofilor româneşti.
Totuşi, este bine de ştiut că aceşti cartofi sunt foarte sănătoşi pentru organism, sunt bogaţi în carbohidraţi complecşi, fibră dietetică, betacaroten (un nutrient echivalent vitaminei A),vitamina C şi vitamina B6. De asemene aceştia previn numeroase boli cum ar fi: Alzheimer, Parkinson sau cancer.
Deşi cartoful este denumit „dulce”, previne diabetul ajutând la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge şi  diminuarea rezistenţei la insulină.
Concluzia este aceea că, din când în când merită să facem câte un mic efort financiar deoarece o facem pentru sănătatea noastră.
Eu gândesc în felul următor: decât sa dau banii pe pastile sau la doctori prefer să cumpăr alimente cât de cât sănătoase, mai ales pentru copilul meu şi, credeţi-mă că rezultatele se văd.

Ingrediente:
 
2 cartofi dulci (650gr)
1 bucăţică de ghimbir (1cm)
1 lămâie verde (lime)
1 lingură ulei
un praf de sare
Mod de preparare:
Se curăţă cartofii de coajă şi se taie cubuleţe. Se prepară un sos din ghimbir şi coaja de lămâie rase pe răzătoarea mică, se adaugă zeama de lămâie, o lingură de ulei şi un praf de sare.
Se pun cartofii (într-un singur strat) în tava  tapetată cu hârtie de copt, se toarnă sosul peste ei  şi se amestecă bine. Se introduce tava în cuptorul preâncălzit la 180 de grade (foc potrivit) şi se lasă până se rumenesc cartofii pe ambele părţi ( 30-40 min).

Se servesc calzi!
Gustul lor se aseamănă puţin cu cel al dovleacului copt dar, în combinaţia pe care eu am făcut-o au ieşit perfecţi. Îmi pare rău că nu pot să descriu ce miros frumos au răspândit în toată casa.
Îmi propusesem să-i servim alături de o salată dar nu am mai apucat să o  prepar  pentru că au dispărut din farfurie imediat!
Merită să încercaţi măcar o dată!
 
Spor la bucătărit!
Plăcintă cu spanac şi brânză
Vă propun o reţetă de  plăcintă, care,  este cum nu se poate mai potrivită pentru acest sezon! Aceasta  se poate servi atât ca aperitiv cât şi ca fel principal deoarece este foarte săţioasă. Chiar dacă nu vă place foarte mult spanacul, trebuie să o încercaţi şi cu siguranţă nu o să regretaţi!

Ingrediente:
 
-pentru blat
1 ou
100 gr smântână acră (2 linguri cu vârf)
100 gr unt
12 linguri făină
1 praf de sare
 
-pentru umplutură
500 -600 gr spanac proaspăt (atât au rămas după ce am curăţat un kg de spanac) sau 1 kg spanac congelat
1 legăură ceapă verde
2-3 căţei de usturoi
100 gr smântână (2 linguri cu vârf)
500 gr brânză telemea (vacă,oaie)
200 gr brânză de vaci
4 ouă
2 linguri gris (opţional)
un praf de nucşoară
sare
piper
 
-pentru finisat
2 ouă
Mod de preparare:
 
Se prepară aluatul amestecând oul cu smântâna, făina, untul topit şi un praf de sare. Se face o bilă, se acoperă cu folie de plastic şi se lasă în frigider timp de o oră.

Se toacă ceapa verde şi usturoiul şi se călesc într-o  lingură de ulei pentru 2-3 minute apoi se adaugă frunzele de spanac spălate şi tocate mărunt ( eu le rup). Se acoperă vasul cu un capac şi se lasă frunzele de spanac să se înmoaie (5 minute). Nu se adaugă nici un pic de apă deoarece spanacul îşi lasă destulă zeamă. Se pune spanacul într-o sită pentru a se scurge surplusul de apă şi se lasă să se răcească.Cele 4 ouă bătute se amestecă împreună cu smântâna, telemeaua  sfărâmată şi  brânza de vaci, se adaugă spanacul răcit şi se condimentează după gust cu sare, piper şi nucşoară.
Se împarte aluatul în 2 părţi egale şi se întind 2 foi mari. Cu una dintre foi se îmbracă forma unsă cu ulei şi tapetată cu făină sau hârtie de copt. Pe cât se poate foaia trebuie să îmbrace şi pereţii formei. Se pune peste foaie amestecul de brânză cu spanac iar deasupra se acoperă cu cea de-a doua foaie.
Se bat cele 2 ouă rămase şi se toarnă peste plăcintă.

Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade (foc potrivit) pentru 40 de minute sau până se rumeneşte frumos deasupra.
Pentru ca să fiţi siguri că foaie de jos nu se înmoaie puteţi adăuga în compoziţia de brânză cu spanac şi 2 linguri de griş. Acesta absoarbe umezeala din amestec (apa de la brânză sau spanac).

Plăcinta se poate servi atât caldă cât şi rece!















Spor la bucătărit!
Supă de pui cu tăiţei de casă









Cei ce au prieteni sau rude la tară sunt foarte norocoşi în aceste vremuri în care nu mai ştim ce să mâncăm sau ce este sănătos şi ce nu.Eu mă număr printre cei norocoşi,  având  posibilitatea să-i  pregătesc  fiului meu preparate gustoase şi hrănitoare fără a avea prea multe dubii în ceea ce priveşte provenienţa cărnii.
Când nu am pui sau găină de  ţară şi vreau neapărăt să pregătesc o supă bună, cumpăr de la hypermarket pui oşenesc (crescuţi tradiţional).
Ingrediente:
500 gr carne pui (pulpe, piept)
3-4 morcovi
1 ceapă medie
1 ţelină medie
1 legătură de pătrunjel
tăiţei de casă
sare
piper

Mod de preparare:
 
Se spală carnea şi se pune la fiert, se spumează iar când a fiert se scoate din oală. Apa în care a fiert carnea de pui se strecoară în altă oală unde se adaugă legumele: morcovii curăţaţi de coajă şi taiaţi în jumătate şi apoi pe lung, ceapa şi ţelina curăţate de coajă dar întregi.După ce au fiert legumele, ceapa şi ţelina se scot ( eu nu le păstrez în supă) şi se adaugă bucăţile de carne curăţate de pe oase. Se potriveşte gustul supei cu sare şi piper iar cu 3 minute înainte de a stinge focul se adaugă şi tăiţeii de casă.Supa fiind gata se presară pătrunjelul verde tocat şi se serveşte cu multă poftă!
Pentru o oală de 3 l se fac tăiţei dintr-un ou şi 5-6 linguri făină.Reţeta de tăiţei de casă o găsiţi în postarea anterioară!
Spor la bucătărit!

Tăiţei de casă

Zilele trecute o prietenă m-a întrebat dacă ştiu să prepar tăiţei de casă.Răspunsul a fost afirmativ şi, după ce i-am dat reţeta am decis că ar fi bine să o şi postez.
Partea cea mai bună la tăiţeii făcuţi în casă este că aceştia nu se fierb decât maxim 3 minute.Când supa sau ciorba este gata se pun tăiţeii, se lasă să fiarbă 3 minute apoi se opreşte focul .
Soacra mea pune numai  tăiţei de casă atât  la ciorbele  cu borş cât şi la supe. Niciodată nu cumpără fidea sau tăiţei din comerţ.
 Ingrediente:
2 ouă
10- 12 linguri cu vârf de  făină ( 200 gr )
un praf de sare

Mod de preparare:
 
Regula de bază la prepararea tăiţeilor este că niciodată nu se pune apă în aluat, numai ouă şi făină.
Se bat ouăle cu praful de sare apoi se adaugă treptat făina până se obţine un aluat care să poată fi întins pe masa de lucru.Se întinde o foaie foarte subţire care apoi se lasă o jumătate de oră să se usuce puţin.


Foaia uscată  se scutură bine de surplusul de făină apoi se rulează şi se taie fideluţă.Se desfac  tăiţeii  şi  se lasă pe un tocător de lemn să se usuce o oră sau o oră şi jumătate.

După ce s-au uscat, se pot adăuga în supă sau ciorbă( cu 3 minute înainte de a stinge focul).
Pentru o oală de 3 l  este suficient  să faceţi tăiţei dintr-un ou şi 5-6 linguri făină.
Spor la bucătărit!
 Covrigi bavarezi cu seminţe (de post)
Din când în când prepar aceşti covrigi pentru a avea ce ronţăi seara la un film sau la o bere cu prietenii.
Nu necesită multe ingrediente şi nici reţeta nu este foarte greu de urmat. Ideea de a pune seminţe de floarea soarelui şi dovleac peste ei a fost minunată. O combinaţie perfectă!
 Ingrediente pentru 8-10 covrigi:
500 gr făină
1 cubuleţ drojdie ( 25 gr )
8 linguri ulei
250 ml apă
1 linguriţă zahăr
sare
seminţe de dovleac, floarea soarelui, mac, susan
sare grunjoasă

Mod de preparare:
 
Se pune drojdia să se dizolve  în apa călduţă împreună cu zahărul şi un praf de sare. Făina se pune toată  într-un castron, se adaugă apa cu drojdia şi se frământă aluatul încorporând treptat uleiul. Aluatul obţinut trebuie să fie elastic. Se lasă aluatul la dospit 30 de minute apoi se împarte în biluţe egale iar pe masa de lucru unsă cu ulei se formează şnururi  lungi şi subţiri care se răsucesc în formă de covrigi.


Se pune pe foc un vas cu apă şi un praf de sare. Când apa începe să fiarbă se pun covrigii ( cu mare atenţie ) iar când aceştia se ridică la suprafaţă  se scot cu o paletă pe o farfurie.Se presară pe covrigi seminţele  şi  sare grunjoasă apoi se aşează în tava tapetată cu hârtie de copt.
Se pune tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 40- 50 minute sau până ce covrigii se rumenesc.
Se servesc atât calzi cât şi reci!
Poftă bună!
Budincă de morcovi

Am găsit de mult această reţetă printr-o revistă ( nici nu mai ştiu care ) şi zilele trecute mi-am amintt de ea.Nu mai ştiu dacă acolo erau aceleaşi cantităţi sau dacă am omis din ingrediente, ceea ce pot să vă spun este că budinca a ieţit delicioasă.Are un gust dulceag combinat cu cel de nucşoară şi cu cel al piperului.Minunată budinca mea !

Ingrediente pentru 3 budinci în vase de ceramică mici şi rotunde:
400 gr morcovi ( 4 morcovi medii )
1 ţelină medie
2 ouă
1 ceapă  albă
4 linguri smântână  pentru gătit
1-2 linguri  unt
1 legatură pătrunjel
nucşoară
sare
piper
pesmet pentru tapetat castronaşele

Mod de preparare:
 
Se spală morcovii şi ţelina, se curăţă de coajă şi se dau pe răzătoarea mare.Ceapa se curătă şi ea  de coajă, se toacă mărunt şi se căleşte cu o lingură de unt pentru 2 minute apoi se adaugă morcovii şi ţelina care se mai lasă încă 2 minute.Se toarnă în amestecul din cratiţă jumătate de pahar de apă , sare şi piper apoi se pune capacul  şi se lasă pe foc până se evaporă apa iar rădăcinoasele devin moi.Se lasă morcovii să se racească. Ouăle se bat într- un castron cu smântâna  şi pătrunjelul tocat,un pref de nucşoară, sare şi piper apoi se adaugă morcovii răciţi.
Se ung formele cu unt şi se tapetează cu pesmet, se toarnă compoziţia în ele apoi se pun pe o tavă care se  introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 35- 40 minute sau până  se rumeneste deasupra.
Se scoate budinca din cuptor şi se serveşte călduţă!




Poftă  bună!
Supă cremă de sfeclă roşie










După cum am mai scris şi în postările anterioare ( smoothie de sfeclă şi salată de sfeclă ) sfecla roşie conţine vitaminele A, C, E, vitamie din complexul B şi minerale precum fier, cupru, zinc, iod, calciu şi potasiu. Ea conţine şi cea mai mare cantitate de vitamina K conţinută de o legumă. Bineînţeles că sfecla este mai sănătoasă dacă o consumăm crudă. Dacă este  fiartă sau coaptă ea îşi mai păstrează din vitamine dar nu atât de multe ca atunci când este consumată crudă.

 

Ingrediente:
 
400 gr sfeclă roşie ( 3-4 bucăţi mai mici)
2 morcovi
1 ţelină medie
1 păstârnac
1 rădăcină de pătrunjel
1 legătură de pătrunjel
1 bucăţică de ghimbir de 1-2 cm ( opţional )
200 ml smântână dulce pentru gătit ( opţional)
sare
piper
 
Mod de preparare:
 
Într-un vas  cu apă şi un praf de sare se pun  la fiert bucăţile de sfeclă ( spălate) şi fără a fi curăţate de coajă.Sfecla nu trebuie să fiarbă foarte mult.Aceasta trebuie doar să se înmoaie cât să putem înfige furculiţa în ea.
În alt recipient se pun celelalte rădăcinoase spălate, curăţate de coajă şi tăiate bucăţele sau rondele.
Din momentul în care apa a început să fiarbă se lasă legumele 15 minute.
Se pun în blender sfecla fiartă, curăţată de coajă şi tăiată bucăţele, frunzele de pătrunjel, se adaugă legumele şi o cană din supa în care acestea au fiert.Dacă doriţi ca supa să fie mai lichidă mai puteţi adăuga zeamă.Se adaugă smântâna dulce apoi se potriveşte gustul de sare şi piper.
 
Se serveşte cu crutoane!
 
Poftă bună!
 
Smoothie cu sfeclă roşie, morcov şi măr

Un  smoothie este o băutură formată dintr-un amestec de fructe sau legume crude.Pe lângă fructe se mai poate adăuga şi gheaţă, fructe îngheţate,  miere sau diverse siropuri preecum şi îngheţată.Pentru ca băutura să fie destul de fluidă se adaugă diferite lichide cum ar fi :lapte de diferite feluri ( soia, migdale,vacă), ceai verde sau apă. Deasemenea în smoothie-uri  se pot adăuga şi diferite suplimente nutriţionale pudră.

Smoothie-ul cu  sfeclă roşie are efecte extraordinare asupra organismului la nivel energetic şi nutritiv. Un pahar din acest suc, băut  dimineaţa pe stomacul gol  îmbunătăţeşte metabolismul,  combate şi previne anemia şi  ne ajută să avem un ficat sănătos.


 Ingrediente:

1 sfeclă roşie (100- 140 gr)
1 morcov mediu
1 măr mare
miere şi zeamă de lămâie ( opţional )
 Mod de preparare:
Se spală şi se curăţă de coajă sfecla, mărul şi morcovul apoi se dau pe răzătoarea mare şi se pun în blender adaugând apă în funcţie de cât de gros doriţi să fie sucul. Smoothie-ul poate fi îndulcit cu miere şi deasemenea se poate adăuga şi puţină zeamă de lămâie.
Să-l savuraţi cu plăcere!
Supă cremă de ciuperci

Aceasta este supa preferată a băiatului meu.De câte ori îl întreb ce ar mai dori să-i fac de mâncare îmi spune că supă cremă de ciuperci.

După ce am mâncat şi eu, i-am dat dreptate copilului: este foarte gustoasă.

Ingrediente:

500 gr ciuperci champignon

2 morcovi medii

1 ceapă sau o legătură ceapă verde
1 păstârnac
1 rădăcină pătrunjel
1 legătură pătrunjel
1 ţelină medie
200 ml smântână dulce de gătit
sare
piper

Mod de preparare:
 
Se spală legumele(fără pătrunjelul verde),se curăţă de coajă (ciupercile nu se curăţă, doar se spală) apoi se taie rondele sau bucăţele şi se pun la fiert într-un vas cu apă rece şi un praf de sare.După  10 minute de când apa a început să fiarbă se adaugă şi pătrunjelul cu tot cu cozi şi se mai lasă totul la foc pentru încă 5 minute ( maxim 10 ). Se scot legumele cu o spumieră, se pun în blender unde se mai adaugă o cană din zeama în care au fiert. Dacă supa  vi se pare prea groasă mai puteţi adauga zeamă.Se adaugă smântâna dulce şi se potriveşte gustul cu sare şi piper.
Se serveşte cu crutoane!
Poftă bună!

Pui Shanghai (cu susan )
Puiul shanghai este des întâlnit în meniurile restaurantelor cu specific chinezesc.Acesta seamănă cu puiul pane doar că la amestecul de  făină  şi ou se foloseşte amidon alimentar.
De obicei evit să gătesc prăjeli  dar,  din când în când ne mai răsfăţăm papilele gustative cu câte un preparat  „ interzis”.


Ingrediente:

1 piept de pui

2 ouă

2 linguriţe muştar

2 linguri sos de soia

4 linguri de amidon alimentar
sare
piper
boia dulce sau iute
susan ( opţional )
ulei pentru prăjit

Mod de preparare:
 
Se taie pieptul de pui şuviţe nu foarte subţiri şi se pune într-un castron cu sare,boia dulce sau iute,piper şi lapte cât să acopere puiul.Se lasă castronul în frigider pentru 2-3 ore.
După ce puiul  s-a frăgezit,  se scurge laptele din castron, se tăvălesc şuviţele prin amestecul  făcut din  ouă,muştar,amidon, sare şi piper( trebuie să aibă consistenţa smântânii)  apoi se prăjesc în ulei până devin aurii.Dacă vă place susanul,  înainte de a pune puiul la prăjit îl puteţi tăvăli şi prin susan. Bucăţile de pui se scot pe un şerveţel pentru a  absoarbe surplusul de ulei.
Se serveşte cu orez basmati şi sosul preferat!
Eu am preparat un sos din 200 ml smăntână, 1 căpăţână de usturoi , 1 lingură de muştar, 2 linguri de apă şi oregano.

Poftă bună!


Budincă de conopidă
Pegătesc foarte des budinca de conopidă în această perioadă a anului!Este foarte bună caldă, când o scot  din cuptor, iar dacă mai rămâne şi pentru ziua următoare, se poate  servi şi rece, este la fel de gustoasă.

Ingrediente:


1 conopidă

3 ouă

1 morcov

1 legătură mărar

300 gr brănză (capră,oaie,vacă)

sare
piper
ulei sau unt şi griş sau pesmet  pentru uns tava

Mod de preparare:
Se desfac bucheţelele de conopidă, se spală apoi se pun la fiert pentru 15 minute, într-un vas cu apă şi un praf de sare.  După ce a fiert, conopida se pune la scurs într-o sită. Brânza şi morcovul  se dau  pe răzătoare, mărarul se toacă mărunt şi se amestecă toate încorporând şi ouăle apoi se potriveşte gustul de sare(dacă mai e cazul) şi piper.
Se pune conopida  într-un vas de yena  uns cu ulei sau unt şi tapetat cu griş sau pesmet iar deasupra  se toarnă compoziţia de brânză şi se introduce vasul în cuptorul preîncălzit la 180 de grade până se rumeneşte.
Se serveşte caldă sau rece!

Poftă bună!


Chifle cu seminţe de susan, dovleac şi floarea soarelui
Doream de mult timp să încerc să fac chifle cu seminţe şi iată că a venit şi rândul lor. Calde sunt nemaipomenite.Se mănâncă singure.Ne-au plăcut mult de tot!
Reţeta este foarte uşor de urmat iar ingredientele sunt la îndemâna oricui.
 
Ingrediente pentru 6-7 chifle :
 
250 gr făină(12 linguri cu vârf)
1/3 cub drojdie ( cub de 25 gr)
1 lingură seminţe de susan
1 lingură seminţe de dovleac crude
1 lingură seminţe de floarea soarelui crude
120-130 ml apă(jumătate de cană)
sare

Mod de preparare:
Se dizolvă drojdia în puţină apă călduţă cu un praf de sare apoi se toarnă peste făină împreună cu restul de apă.Se adaugă în compoziţie seminţele de susan iar cele de dovleac şi floarea soarelui se pun tocate mărunt.Se frământă aluatul până devine elastic apoi se lasă să dospească la loc cald  timp de o oră.În tavă unsă cu ulei şi tapetată cu făină sau hârtie de copt se pun chiflele formate  cu mâinile umezite.Peste chifle puteţi presăra seminţe de orice fel doriţi.
Se introduc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade ( foc potrivit) pentru 30 de minute.

Spor la bucătărit!

Gem de prune

Gemul de prune este nelipsit din gama variată de bunătăţi la borcan  pe care le prepar pentru iarnă.Fie că îl folosesc  la prăjituri, gogoşi, clătite sau îl servesc  la micul dejun sau cină pe felii de pâine cu unt, el îşi ocupă  locul binemeritat in cămara mea.Reţeta după care îl pregătesc  este foarte uşor de urmat  iar gemul se păstrează foarte bine pe timpul iernii fără a adăuga conservanţi.
 
Ingrediente:
 
5 kg prune
1 kg zahăr


Mod de preparare:
 
Se spală prunele şi se scot sâmburii  apoi se cântăresc  pentru că există posibilitatea să mai fie prune stricate sau strivite şi înafară de asta şi sâmburii cântăresc destul. Sfatul meu este  să cumpăraţi mai mult de 5 kg de prune.De obicei eu  cumpăr câte 6,5 kg de prune iar dacă mai rămân fac o prăjitură sau le mâncăm.
Se pun prunele în vasul pe care îl punem pe foc  iar peste ele adăugăm  zahărul . Se fierb la foc potrivit pentru o oră şi jumătate amestecând din când în când cu o lingură de lemn pentru ca acestea să nu se prindă de fundul vasului ( oalei).
Dacă nu aveţi o oală mare în care să încapă 5 kg de prune puteţi face gem din cantităţile pe jumătate.
După ce oprim focul se pune gemul in borcanele spălate şi sterilizate, se strâng bine capacele, se lasă să se răcească  apoi se pun in cămară.
Din 5 kg de prune am umplut  în jur de 10-11 borcane  de 400 gr cu gem.
Spor la bucătărit!


Gogoşari dulci în oţet

Iarna este o plăcere să gătesc deoarece am toate ingredientele la îndemână: legumele sunt în congelator, sucul de roşii este în sticle, cartofii şi ceapa în lădiţe, verdeaţa este şi ea uscată sau în congelator. Atunci când vine vorba de salate este la fel de simplu: desfac un borcan de gogoşari, castraveţi sau gogonele, le aşez frumos pe o farfurie iar prânzul sau cina sunt gata într-o clipăJ
 
 Ingrediente:
4 kg gogoşari
500 gr zahăr
500 ml oţet de 9 grade
2 linguri sare grunjoasă
2 linguri miere de albine


Mod de preparare:
 
Se spală borcanele şi se sterilizează în cuptor. Sterilizarea se face astfel: se pun borcanele  într-un vas termorezistent la distanţă de 2-3 cm între ele şi se introduc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 15-20 minute apoi se scot din cuptor cu ajutorul unei cărpe şi se lasă să se răcească.
Se spală gogoşarii, se taie în jumătate, se curăţă de seminţe şi nervuri apoi fiecare bucată se taie în fâşiuţe mai subţiri sau mai groase ( după placul fiecăruia). Se pun bucăţelele de gogoşari într-un vas încăpător, se adaugă zahărul peste ei şi se lasă să stea de pe o o zi pe alta. A doua zi se scurg gogoşarii şi se aşează ( îndeasă) în borcane.Lichidul obţinut prin topirea zahărului se pune într-un vas pe foc împreună cu sarea şi oţetul, se dă în clocot apoi se lasă să se răcească.Atunci când lichidul devine călduţ se pune mierea ,se amestecă bine iar când este răcit de tot se pune peste gogoşarii din borcane. Se strâng bine capacele borcanelor şi se păstrează într-un loc răcoros peste iarnă.
Din aceste ingrediente  mi-au ieşit 7 borcane de 800 gr de gogoşari dulci în oţet.
Spor la treabă!

Supă cremă de morcovi cu ghimbir

Această supă este mai mult din  rădăcinoase decât din morcovi dar, având în vedere că morcovii sunt în cantitate mai mare,  o putem numi supă cremă de morcovi. De ce am adăugat şi ghimbir? Pentru că acesta  dă un gust aparte oricărui fel de măncare, este foarte sănătos,  iar în perioadele reci ale anului are  un rol important în creşterea imunităţii.
 Ingrediente:
3 morcovi mari
1 ţelină medie
1 pastârnac
1 rădăcină pătrunjel
1 ceapă medie
1 bucăţică ghimbir ( 2 cm)
câteva frunze ţelină
câteva frunze pătrunjel
200 ml smântână dulce pentru gătit ( opţional)
sare
piper
ardei iute


Mod de preparare:
Se spală legumele şi se curăţă de coajă. Morcovii, păstârnacul şi rădăcina de pătrunjel se taie rondele, ceapa se taie în patru iar ghimbirul se toacă bucăţele mici şi se pun la fiert pentru 15-20 minute.Cu 5 minute înainte de a opri focul se adaugă frunzele de pătrunjel şi ţelină. Se blendează legumele fierte împreună cu zeama tmp de 2-3 minute, se potriveşte gustul de sare şi piper dacă mai este cazul, se adaugă smântâna dulce apoi se serveşte cu crutoane şi ardei iute. Supa este destul de groasă şi cremoasă fără a mai adăuga smântâna sau cartofi.   


Să o savuraţi cu placer!
Ardei iuţi în oţet

Ardeii iuţi sunt delicioşi în anotimpul rece atunci când servim un borş fierbite sau orice alt fel de mancare. Pun ardeii iuţi după această reţetă de ani de zile şi se păstrează foarte bine pe timpul iernii.
Vă recomand să încercaţi şi voi!
 
Ingrediente:
 
600 gr ardei iute
1 litru oţet
1 lingură sare grunjoasă
1 lingură zahăr
1 linguriţă boabe de muştar
1 linguriţă boabe de piper
2-3 frunze de dafin

Mod de preparare:
Se spală ardeii şi se aşează în borcanele spălate şi uscate.Oţetul  se pune într-un vas pe foc împreună cu celelalte ingrediente şi se lasă până dă în clocot apoi se opreşte focul şi se pune deoparte  să se răcească. Lichidul răcit împreună cu mirodeniile se toarnă peste ardeii din borcane. Trebuie avut grijă ca borcanele să fie închise ermetic  ca să nu răsufle. Ardeii se păstrează foarte bine toată iarna şi chiar mai mult timp.
Succes!
Evantai din vinete cu mozzarella şi roşii

Ador mirosul de vinete coapte şi tocmai de aceea am încercat această reţetă gustoasă şi uşor de preparat. Rezultatul este unul uimitor, o îmbinare de gusturi şi texturi  ce îi vor încânta chiar şi pe cei ce nu sunt foarte buni prieteni cu vinetele.
 Ingrediente:
2 vinete
2 roşii măricele
 200 g mozzarella
6-8 căţei de usturoi
6-8 frunze de busuioc
3 linguri ulei de măsline
pătrunjel


Mod de preparare:
 
Se spală vinetele apoi se taie felii pe lungime fără a rupe codiţa . Mozzarella şi roşiile se taie rondele apoi se pun între feliile de vinete.În mojar se pisează frunzele de busuioc şi usturoiul, se adaugă uleiul, sare şi piper după gust. Sosul obţinut se toarnă  peste vinetele care au fost puse într-o tavă unsă cu ulei şi se introduc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade ( foc potrivit) pentru 40-45 de minute.

Se pot servi atât calde cât şi reci!
Poftă bună!
Tortilla cu legume la cuptor


























Tortilla cu legume pregătită într-o dimineaţă de weekend poate reprezenta  micul dejun perfect pentru întreaga  familie.
 
Ingrediente:
8 ouă
3-4 cartofi
200 gr smântână
100 gr brânză ( capră,oaie,vacă)
200 gr amestec legume congelate
2 legături mărar
sare
piper


Mod de preparare:
Se fierb cartofii în coajă timp de 10 minute, se curăţă de coajă, se taie rondele şi se aşează pe fundul unei tăvi unsă cu puţin unt.

Într-un castron  se pisează  brânza  cu furculiţa sau se dă pe răzătoare,se adaugă smântâna,mărarul tocat, legumele care au fost decongelate la microunde, sare şi piper după gust  apoi ouăle bătute bine.Se pune compoziţia peste cartofi şi se pune tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 40 minute sau până se rumeneşte frumos.





Se serveşte atât rece cât şi caldă!

 
Supă cremă de mazăre
 


Nu vă place mazărea? Vă asigur ca această supă este demenţială!  Trebuie neapărat să o încercaţi , garantez că nu vă veţi limita la a o prepara doar o singură dată!


Ingrediente:
400 gr mazăre
200 ml smântână pentru gătit
2 morcovi
2 fire ceapă verde
2-3 căţei de usturoi
1 cm ghimbir
1 legătură mărar
câteva seminţe de dovleac crude
sare
piper
3-4 felii bacon

Mod de preparare:
Se pune mazărea la fiert împreună cu morcovii tăiaţi rondele, ceapa tocată şi ghimbirul mărunţit. După ce s-au fiert se pun toate legumele în blender unde se mai  adaugă mărarul,usturoiul şi seminţele de dovleac.Se potriveşte gustul cu sare şi piper apoi se pune şi smântâna.
Supa se poate servi atât caldă cât şi rece!
Crutoanele se pot înlocui cu bucăţele de bacon prăjit (fără ulei bineînţeles). Super, super!
Din aceste cantităţi ies 4 porţii de supă!
Poftă bună!

               Garlic bread cu mozzarella


Pâinea cu usturoi şi mozzarella este preferata tuturor.Nu am auzit până acum pe cineva să nu fie încântat de această  gustare.
Iată şi cât de uşor se prepară:
Ingrediente:
1 pachet unt
1 cătel de usturoi
1 baghetă (pâine)
300 gr mozzarella
sare
oregano

Optional: salată, roşii, măsline

Mod de preparare:
Se amestecă bine intr-un castronel untul cu usturoiul pisat, un praf de sare şi o linguriţă de oregano.

Mozzarella se dă pe răzătoarea mare, iar bagheta se taie felii pe

diagonală.




Se ung  feliile de pâine cu amestecul de unt, apoi se presară mozzarella din belşug şi se introduc pentru 5-7 minute( până se topeşte mozzarella şi feliile de pâine devin crocante)  în cuptorul preîncălzit la 180 de grade.

Se servesc calde asezonate cu orice salată doriţi. Eu am făcut o salată de rucola cu măsline şi roşii cherry.

Simplu şi gustos!

Vă doresc poftă bună!
 
 
 
Dovlecei umpluţi cu brânză la cuptor
 
 Îmi plac dovleceii foarte mult ! Am învăţat să-i prepar în nenumărate feluri. Sunt foarte uşori şi mult mai sănătoşi decât cartofii!
Vă invit să  încercaţi şi voi  această reţetă! Cu siguranţă o veţi repeta!
 
Ingrediente:
4 dovlecei
1 cutie brânză cu smântână ( făgăraş)
100 gr brânză de oaie  (capră,vacă)
1 legătură de mărar
sare (dacă mai este cazul)
piper
2-3 roşii

Mod de preparare:
Se taie dovleceii pe lung şi se scobesc apoi se presară în scobitură un praf de sare.Se amestecă  brânza de oaie şi brânza cu smântână  cu mărarul tocat mărunt,sare şi piper după gust. Se umplu jumătăţile de dovlecei iar deasupra se pun feliuţe de roşii.

 
 Se pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se dau la cuptorul preîncălzit la 180 de grade până devin aurii deasupra.
Se servesc cu roşii ! Sunt super delicioşi!
Vă doresc poftă bună!
 
Cartofi noi cu rozmarin şi usturoi la cuptor
 
 
Cum  de zile bune  pieţele sunt pline de cartofi noi îi putem considera „ vedetele” bucătăriilor noastre. Iată una din reţetele pe care o pregătesc destul de des familiei mele în această perioadă a anului şi care are mare succes.

 Ingrediente:
1 kg cartofi noi mai mici
4-5 căţei de usturoi
2-3 linguri ulei de măsline sau orice alt ulei
2 crenguţe rozmarin proaspăt
2 crenguţe cimbru proaspăt
1 linguriţă boia dulce
sare
piper
 
Mod de preparare:
 
Se spală cartofii şi se pun la fiert cu puţină sare fără a fi curăţaţi de coajă. În acest timp se face un sos din 2-3 linguri de ulei,o linguriţă de boia dulce, sare, piper, rozmarin şi cimbru . După ce  cartofii au fiert se strecoară se pun într-o tavă şi se ung pe toate parţile cu sosul preparat.Se adaugă şi căţeii de usturoi striviţi şi se dau la cuptorul preîncălzit la 180 de grade până se rumenesc .
Se servesc cu o salată de sezon sau dacă doriţi şi cu o friptură bună.

Poftă bună!
 
 
Cartofi noi cu legume şi mozzarella la cuptor
O altă idee de a prepara cartofii noi !
 
 Ingrediente:
6-8 cartofi noi mai măricei
10 ciuperci champignon
1 ardei capia
1 legătură ceapă verde
2 morcovi
1 legătură mărar
150 gr mozzarella
1 ou
sare
piper

 
Mod de preparare:
Se spală cartofii şi se fierb 10-15 minute în apă cu sare. Ciupercile se spală şi ele,  se taie cubuleţe şi se pun pe foc într-o tigaie cu o lingură de ulei unde se lasă până se inmoaie. După ce ciupercile s-au înmuiat  se adaugă morcovul ras pe răzătoarea mare,ceapa cu  ardeiul tocate mărunt ,sare şi piper după gust.
 
Legumele se ţin  pe foc până se absoarbe toată zeama .
 
Cartofii fierţi se curăţă de coajă, se taie cubuleţe apoi  se amestecă cu legumele răcite , mărarul tocat, oul bătut şi jumătate din cantitatea de mozzarella rasă.
Se unge un vas de yena cu ulei, se tapetează cu pesmet apoi se pune amestecul în el  şi se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 25 minute.
 
Rezultatul final arată  ca o musaca de cartofi cu legume.Se poate servi atât caldă cât şi rece.
 
Poftă bună!
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu