Pizza si paste


Paste cu carne de vită şi legume la cuptor
 
 
Pentru cină sau masa de prânz, pastele la cuptor mi se par foarte practice. Se prepară rapid şi putem adauga în compoziţie ingredientele preferate.
 
Ingrediente:
 
1 pachet paste ( 400 gr )
500 gr pulpă vită
2 morcovi
1 ţelină
150 gr mazăre
150 gr cascaval
2 ouă
2 căni suc de roşii
busuioc  uscat
sare
piper
 
Mod de preparare:
 
Pentru a fierbe pastele ( eu am folosit melci spiralţi ) se  pune pe foc un vas cu apă şi un praf de sare.Când apa începe să fiarbă se pun pastele, se amestecă şi se opreşte focul acoperind vasul cu un capac.Pastele pot fi al dente ( mai puţin făcute ) pentru că le vom pune şi la cuptor.
Se lasă pastele să stea în apa fiartă aproximativ 15 minute, apoi se scurg într-o sită, se trec pe sub jetul de apă rece şi se lasă în sită până preparăm carnea.
Carnea se taie cubuleţe şi se căleşte în 2 linguri de ulei pentru 5 minute după care se adaugă morcovii şi ţelina tăiate fâşii subţiri, mazărea, o linguriţă de busuioc uscat  şi se mai lasă pe foc pentru încă 5 minute pentru a se înmuia legumele. Se potriveşte gustul de sare şi piper.
Se amestecă pastele cu carnea şi legumele ( după ce se răcesc un pic), se adaugă 100 gr caşcaval ras şi cele 2 căni de suc de roşii. Se pune totul într-o tavă de yena iar deasupra se pun cele 2 ouă bătute şi amestecate cu restul de caşcaval ras.
Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade până partea de deasupra devine aurie.
Se servesc calde!

Poftă bună!

Pizza picantă cu blat din iaurt

Pizza este un preparat  îndrăgit de toată lumea şi dispare imediat din farfurie. Se prepară foarte uşor şi întodeauna ne scoate din încurcătură atunci când nu ştim ce să mai pregătim pentru cină, prânz sau o masă cu prietenii.

Ingrediente pentru o tavă cu diametru de 24/26 cm:
 
-blat
3 ouă
300 ml iaurt (am măsurat cu o cană gradată)
12 linguri făină (cu vârf)
sare
-umplutură
 150 gr salam picant
150 gr cascaval sau mozzarella
½ ceapă
½ ardei capia
1 ardei iute
5-6  linguri suc de roşii
½ linguriţă oregano
câteva frunze de busuioc
piper
sare

Mod de preparare:
Se amestecă ouăle cu iaurtul şi un praf de sare apoi se adaugă treptat făina.Aluatul obţinut se toarnă în tava unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie de copt sau făină. În sucul de roşii se pune un praf de sare, piper, oregano şi busuiocul tocat mărunt şi se acoperă aluatul. Peste sos se pune jumătate din cantitatea de mozzarella dată pe răzătoarea mare apoi ceapa şi ardeiul tocate mărunt sau rondele, se adaugă mozzarella rămasă iar deasupra  ardeiul iute rondele şi salamul. Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 30 de minute sau până se rumeneşte blatul.

Poftă bună!

 Pizza pe felii de pâine
Pentru că am lucrat ani buni în domeniu, aveam pretenția că le știu pe toate când vine vorba de pizza dar iată că nu este așa și întotdeauna  avem câte ceva nou de învățat. De zile bune soțul și fiul meu mă roagă să le fac pizza dar am fost foarte ocupată în ultima vreme și nu găseam timp să le fac plăcerea,  până ieri după amiază când mi-am adus aminte de o discuție pe care am avut-o vara trecută cu o vecină din bloc.Eram cu copii prin parc și în timp ce ei se jucau noi vorbeam de rețete culinare bineînteles.La un moment dat vecina mea dragă mă roagă să-i dau și ei rețeta mea de blat de pizza , iar după ce i-am explicat cât de simplu  este de făcut  mă întreabă dacă am facut vreodată pizza pe felii de pâine spunându-mi că ea a încercat și rezultatul este  unul spectaculos.
 Astfel, ieri am reușit să-mi bucur soțul și fiul având  totodată timp să-mi rezolv și treburile!

Mulțumesc vecină scumpă!

Acum iată și rețeta:

Ingrediente:
1 pâine rotundă și nu foarte mare
1 ardei capia roșu
1 legătură de ceapă verde
2 cârnați cabanos
200 g kaiser
200 g mozzarella
100 g măsline
1 cutie roșii întregi în suc de tomate
sare, piper  și oregano după gust
 
Se toacă mărunt ceapa şi ardeiul, iar roșiile din conservă, tocate şi ele, se  amestecă cu sosul de tomate, sare, piper și oregano.

 
 
Apoi se mărunţesc kaiser-ul și cârnații :

 
Mozzarella se dă  pe răzătoarea mică iar măslinele se taie felii. Eu le-am cumpărat gata feliate.


După ce pregătiţi  toate ingredientele se taie  pâinea, se unge  cu sos de roșii apoi se pune  un strat subțire de mozzarella, carnati, kaiser, ceapă și ardei,  incă un strat subțire de mozzarella și măsline sau roșii deasupra.



Cam așa arăta pizza mea gata de pus în cuptorul încins la 180 de  grade cu 10 minute înainte:

 
Se ţine  8 minute în cuptor (până coaja pâinii devine crocantă):

 
Sper să o încercați și voi!

     Pizza ca la mama acasă
Mama mea este o gospodină desăvârşită. Oricine gustă din mâncărurile şi prăjiturile făcute  de ea, când se ridică de la masă,  înafara faptului că se linge pe degete, are numai cuvinte de laudă la adresa preparatelor ei.
 Pizza făcută de mama mea  e cea mai bună pizza din lume. Reţeta ei a fost preluată  de întreaga familie, rude, prieteni, vecini, prieteni ai prietenilor etc. etc.
 Când eram acasă, sâmbăta sau duminica mama se trezea de dimineaţă şi ne pregătea faimoasa pizza, iar în timp ce ea se cocea frumos în cuptor,  mirosul  intra în camerele noastre dându-ne deşteptarea.
  Bineinţeles că  reţeta a fost adaptată  vremurilor de  acum....în urmă cu 10-15 ani folosea cu totul alte ingrediente.

Tava pe care mama o foloseşte are dimensiunile  de 20/30 cm. Eu am făcut pizza într-o tavă  de 40/40 cm şi am folosit ingrediente în cantitate dublă.

Ingrediente:

un cubuleţ drojdie(25 gr)
un piept de pui
200 gr.caşcaval sau mozzarella

un pachet de 500 gr  legume congelate(porumb, morcov, ardei, mazăre, fasole verde)

500-600 gr făină
suc de roşii (roşii întregi în suc , pastă de tomate)
sare
piper
oregano
busuioc
boia dulce sau iute


Mod de preparare:
 Se pune drojdia într-o cană cu apă călduţă să se dizolve. După ce s-a dizolvat turnăm cana cu apă şi drojdie într-un castron, adăugăm un praf de sare, puţin zahăr şi apoi făina care, nu trebuie adăugată   toată odată. Coca trebuie să iasă nici foarte tare dar nici prea moale. După ce coca este gata, se întinde frumos cu mânuţele în tava unsă cu ulei şi tapetată cu făină. Se pune în mijlocul tăvii guguloiul de cocă şi se întinde frumos spre margini. Dacă se mai rupe pe ici,  pe colo nici o problemă, o lipiţi frumos că nu se întâmplă nimic. După ce terminaţi această operaţiune, lăsaţi tava deoparte să crească un pic coca şi treceţi  la pasul următor.


Se taie pieptul de pui fâşiuţe sau cubuleţe,  se condimentează  cu sare,piper, boia dulce şi se pune în tigaia încinsă  în care am adăugat o lingură de ulei. Se căleşte  puţin puiul şi pe o parte şi pe cealaltă, apoi se adaugă  legumele congelate direct din congelator.Se lasă pe foc până scade toată apa legumelor.


În  timp ce  legumele stau pe foc,  pregătim sosul. Puteţi folosi suc de rosii (o cană) sau o cutie de roşii în bulion sau chiar pastă de tomate.În sucul de roşii adăugaţi  sare, oregano şi busuioc apoi îl turnaţi peste aluatul din tavă. Dacă aveti pastă de tomate întindeţi 2-3 linguriţe peste aluat.Eu am avut o cutie de roşii întregi  în suc pe care le-am tocat, le-am amestecat cu sare şi oregano iar după  ce am întins sosul în tavă am pus câteva frunzuliţe de busuioc proaspăt deasupra.


Între timp,  puiul şi legumele sunt  gata. Se pun  în tavă peste sos, repartizându-le uniform.Puteti adăuga şi măsline .


Când totul este gata,  se pune tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru fix 20 minute.
După ce au trecut cele 20 minute se scoate tava, se presară  caşcavalul sau mozzarela rasă pe răzătoarea mare şi se  mai introduce tava  în cuptor pentru încă 10 minute.

Scoateţi din cuptor şi savuraţi delicioasa pizza cât este caldă!

Secţiune pizza:


Sfaturi:

1.Dacă doriţi să faceţi pizza într-o tavă mai mare, nu folosiţi mai multă drojdie ci adăugaţi mai multă apă. Eu,  pentru tava mea cea mare am folosit 2 căni de apă ,un cubuleţ de drojdie şi 800 gr făină.
2. În loc de  legume congelate puteţi căli legume proaspete sau le puteţi adăuga chiar şi fără a fi călite.
 3. Nu trebuie să folosiţi neapărat pui, puteti folosi orice aveţi prin frigider: şuncă,peşte, cârnaţi, carne de vită, orice. Dacă folosiţi şuncă,  peşte sau cârnaţi, nu trebuie călite înainte...adăugaţi peste sos carnea şi apoi legumele călite. Întodeauna se adaugă întâi carnea şi apoi legumele deoarece acestea din urmă nu mai necesită coacere iar dacă  sunt proaspete se coc imediat.


Vă doresc poftă bună!

                                        Mini pizza
Sunt ideale pentru orice moment al zilei  fie că este mic dejun, prânz sau chiar cină. Prietenii veniţi în vizită vor fi plăcut surprinşi când le veţi servi alături de un pahar cu bere iar copii vor fi încântaţi să le devoreze şi să le împartă cu prietenii invitaţi la petrecerea zilei de naştere.

 Ingrediente:
Pentru blat:
un cubuleţ  drojdie ( 25 gr )
500 gr făină
un praf de sare
o cană apă
 Pentru umplutură:
 
300 gr kaiser
suc de roşii
frunzele de la o legătură ceapă verde
un ardei capia
câteva măsline
oregano
busuioc
 
Mod de preparare:
Se pune drojdia într-o cană cu apă să se dizolve.După ce s-a dizolvat se varsă cana într-un castron, se adaugă făina,  un praf de sare şi se formează  o cocă. Se întinde  coca cu sucitorul  pe masa de lucru, se pune sosul de roşii peste foaie,oregano şi busuioc apoi se pun  kaiserul, ceapa, ardeiul şi măslinele.


Se răsuceşte foaia ca pe ruladă şi se taie feliuţe subţiri.


Se aşează feliile de pizza pe hartia de copt sau tava unsă cu ulei şi tapetată cu făină şi se introduc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 20 de minute.După cele 20 minute se scoate tava din cuptor ,se presară mozzarella sau caşcaval peste felii le de pizza şi se mai dă la cuptor pentru încă 10 minute. Din această compoziţie mi-au ieşit 15 bucăţi.



Vă doresc poftă bună!

Mini pizza sunt super bune!



                     Tortellini cu bacon şi sos de roşii



O reţetă numai bună pentru o zi ploioasă de duminică!
 
Ingrediente:
250 gr tortellini ( cu orice fel de umplutură)
300 gr bacon
1 legătură ceapă verde
1 cutie roşii  întregi în suc propriu
150 gr mozzarella sau caşcaval
2 ouă
2 linguri smântână
sare
piper
busuioc


Mod de preparare:
Se fierb tortellini comform instrucţiunilor de pe pungă .  Baconul tăiat fâşii subţiri şi ceapa bucăţele se pun la călit într-o tigaie cu o lingură de ulei.După 5-7 minute se adaugă roşiile tocate mărunt şi sucul ,sare,piper şi busuioc după gust.Se mai lasă pe foc 5 minute şi se stinge focul.


Se scurg tortellini într-o sită sub jetul  de apă rece, se răstoarnă  înapoi în oala în care au fiert , se adaugă ceapa baconul ,roşiile călite şi 100 gr mozzarella, se  amestecă totul şi se pun într-o tavă de yena.


Din mozzarella rămasă, 2 ouă şi cele  2 linguri de smântână se face un sos mai gros care se toarnă deasupra  pastelor . Se pune tava în   cuptorul preîncălzit la 180 de grade până se rumeneţte mozzarella.Se servesc calde!



Poftă bună!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu