Feluri principale

Varză nouă cu pulpe de raţă la cuptor
Varza nouă este uşor de pregătit deoarece aceasta fiebe foarte repede iar pe deasupra este şi foarte gustoasă. Combinaţia de varză călită cu friptură de raţă chiar este una foarte reuşită!  Nu vă gândiţi că raţa este foarte scumpă! După parerea mea carnea de raţă este mult mai sănătoasă decât cea de pui.

Ingrediente:
-pentru varză
2 verze – 2 kg varză nouă
1 cutie roşii în bulion
1 ardei capia
1 legătură ceapă verde
2 legături mărar
sare
piper alb
 
-pentru friptura de raţă
4 pulpe raţă
sare
piper alb
boia dulce

Mod de preparare:
Se toacă verzele căt de mărunt se poate, se pune o varză tocată în vasul în care se prepară, se adaugă ceapa şi ardeiul tocate şi ele mărunt apoi deasupra se mai adaugă încă o jumătate de varză tocată ( se poate pune toată varza dar mie atâta mi-a încăput), se pune capacul şi se pune pe foc fără a adăuga nici un pic de apă deoarece varza nouă îşi lasă foarte multă apă.

După ce scade un pic se adaugă şi varza tocată rămasă, se mai lasă pe foc cu capacul maxim 5 minute apoi se adaugă sare, piper, roşiile cu tot cu suc, se amestecă bine şi se pune vasul în cuptorul preîncălzit la 180 de grade până ce varza scade un pic.
Când este gata se scoate din cuptor, se adaugă mărarul spălat şi tocat mărunt şi este gata de servire.
Pulpele de raţă se spală, se pun într-un vas termorrezistent sau orice altă tavă folosiţi, se preasară sare, piper şi boia dulce  pe o parte şi pe cealaltă, se adaugă o cană cu apă şi se pun în cuptorul preîncălzit la 180 de grade (foc potrivt) până ce se rumenesc pe ambele părţi.
Nu este necesar să adăugăţi ulei pentru că raţa este destul de grasă iar dacă vă place ca şi varza să fie grasă puteţi pune peste ea din sosul de la friptură.
Varza călita cu pulpe de raţă se serveşte cu mămăliguţă şi ardei iute sau după preferinţa fiecăruia!
Mai exista varianta să pun pulpele peste varză la cuptor dar timpul de coacere al acestora este mai mare decât cel al verzei şi riscam ca varza să se facă prea mult şi să iasă un fel de pilaf aşa că am preferat să le prepar separat.
Spor la bucătărit!
Porc cu legume 
Îmi place la nebunie bucătăria chinezească  şi, de aceea prepar  tot felul de reţete,  care de care mai sofisticate sau mai uşoare. Încerc ( şi de cele mai multe ori îmi şi iese ) să combin diverse arome, sosuri sau legume  pe care nici nu îmi închipuiam vreodată că le voi gusta sau, şi mai mult, că îmi vor plăcea.
După părerea mea, bucătăria chinezească foloseşte cele mai sănătoase alimente, fructe, legume, iar cel mai mare avantaj este că, prepararea lor nu necesită mult timp.
 
Ingrediente:
 
500 gr pulpă porc
1 ardei capia sau  ardei gras roşu
2 morcovi
1 ţelină medie
1 rădăcină de păstârnac
150 gr mazăre
1  cană suc de roşii
1 legătură de pătrunjel
2-3 linguri sos de soia
sare
piper
cimbru
Mod de preparare:
 
Se taie pulpa de porc cubuleţe şi se pune la marinat într-un castron cu  jumătate de cană  suc de roşii, sos de soia  şi cimbru,  pentru o oră. În timp ce carnea stă la marinat se taie legumele cubuleţe apoi se încinge o tigaie sau un wok cu 2 lingur de ulei, se pune carnea cu tot cu sosul în care a stat la marinat şi se rumeneşte bine amestecând continuu preţ de 7-8 minute. După ce carnea este rumenită se adaugă în tigaie şi  legumele pentru 5 minute apoi se pune şi cealaltă jumătate de  cană cu  suc de roşii. Se potriveşte gustul cu sare şi piper, se opreşte focul , se adaugă pătrunjelul tocat mărunt şi se pune capacul lăsând carnea şi legumele să-şi îmbine aromele.
Se serveşte cu orez de orice fel!
Poftă bună!
 
Iahnie de fasole boabe cu ciolan afumat
 Deşi ne ferim să consumăm fasole boabe din pricina balonării, este bine de ştiut că aceasta poate oferi multe beneficii organismului. Fasolea  este o sursă importantă de fibre şi proteine având un indice glicemic scăzut. Ca şi alte tipuri de fasole, fasolea albă este bogată în minerale, cum ar fi acidul folic, magneziu şi fier.
Una peste alta, este bine ca din când în când să consumăm fasole boabe sub diferite forme: mâncare, salate sau pastă.
 Ingrediente:
300 gr fasole boabe
700 gr ciolan afumat
2 cepe medii
2 morcovi
1 cană suc de roşii
1 legătură de pătrunjel sau mărar verde
sare
piper
2 foi de dafin
tarhon

Mod de preparare:
 
Se alege fasolea, se spală apoi se lasă într-un vas cu apă rece câteva ore pentru ca să fiarbă mai repede.Ciolanul se taie bucăţele şi se pune la fiert separat pentru a putea să-i luăm spuma.Se pune  fasolea la fiert în apă rece iar după ce dă în clocot se schimbă apa, de această dată se pune la fiert în apă caldă.Se repetă acest procedeu a treia oară dar în loc de apă caldă de la robinet se pune apa de la ciolan ( strecurată ) completând cu apă caldă dacă este nevoie şi adăugând şi foile de dafin.După 20 de minute de când a început să fiarbă se adaugă ceapa tăiată mărunt, morcovii raşi pe răzătoarea mare, bucăţelele de ciolan şi sucul de roşii.Se adaugă sare,piper şi tarhon după gust şi se mai lasă pe foc 10 minute sau până este fiartă.
După ce stingem focul adaugăm pătrunjelul tocat mărunt.
 
Se serveşte cu gogonele, castraveţi muraţi, salată de varză ( albă sau roşie) sau salată de sfeclă.
 
Poftă bună!


















Tochitură ardelenească


Tochitura este un fel de mâncare tradiţional care se găseşte sub diferite denumiri: ardelenească, moldovenească, muntenească sau dobrogeană. De fapt, ea este o  „pomana porcului” adaptată după fiecare zonă a ţării.
În wekend-ul ce tocmai a trecut ne-am răsfăţat papilele gustative cu această gustoasă  tochitură zis şi „ardelenească”  . Deşi are foarte multe calorii am savurat-o cu multă plăcere fără să ne gândim la consecinţe!:)


Ingrediente:
500 gr pulpă de porc
500 gr ficat de pui
4 cârnaţi semiafumaţi
4 cepe potrivite
2 morcovi
1 cană vin alb sec
1 cutie roşii în bulion
1 cană suc de roşii
1 bucată de 2 cm de ghimbir
1 căpăţână de usturoi
busuioc verde
1 legătură de pătrunjel
sare
piper



Mod de preparare:
Se pune pe foc vasul în care se prepară tochitura cu 2-3 linguri ulei şi se călesc cârnaţii tăiaţi rondele  2 minute pe o parte , la fel şi pe cealaltă parte,  apoi se scot pe o farfurie. Se  procedează la fel cu ficatul ( în acelaşi ulei) şi carnea de porc tăiată cubuleţe. După ce am terminat cu carnea se căleşte ceapa julien împreună  cu morcovii  rondele subţiri şi ghimbirul ras pe răzătoarea mică. Când ceapa devine aurie  se pune toată carnea  în vas, se adaugă vinul,sucul de roşii şi roşiile în bulion apoi se pune capacul şi se lasă la foc potrivit pentru 30-40 minute. După ce carnea de porc este făcută se adaugă usturoiul  mărunţit, sare şi piper după gust . Se mai lasă pe foc 5-10 minute apoi se opreşte focul şi se pun pătrunjelul şi busuiocul tocate.
Se serveşte cu mămăliguţă, ou ochi şi brănză rasă!
Poftă bună!


Dovlecei umpluţi cu carne la cuptor
 
 








 Un fel de mâncare apreciat de întreaga familie!

 Ingrediente:
2 dovlecei măricei
2 roşii
300 gr carne tocată (porc şi vită)
1 lingură orez
1 morcov
2-3 fire ceapă verde
1 legătură mărar
½ cutie roşii în bulion
sare
piper
cimbru

Mod de preparare:
Se taie capacul roşiilor  apoi se scoate  miezul cu o linguriţă.La fel se procedează şi cu dovleceii care înainte de a fi scobiţi se taie  în 2 sau în 3 (depinde cât de mari sunt ). Carnea se toacă , se potriveşte de gust cu sare, piper,  cimbru, se adaugă orezul apoi se  umplu dovleceii  şi roşiile. Eu le-am aşezat într-un vas de yena.

 
Se rade morcovul,se toacă ceapa şi miezul scos de la dovlecei şi roşii apoi se pun în vas, se adaugă jumătate de cană de apă ,roşiile în bulion(sau 2-3 roşii proapete),se pune capacul la vasul de yena şi se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 1 ½  ore apoi  se scoate, se adaugă sare şi piper după gust şi se mai lasă jumătate de oră  fără capac la 200 grade.
 
 
 
Se pune mărar tocat deasupra şi sunt  delicioşi!
Se servesc cu iaurt sau smântână!
 
Poftă bună!

 
Vinete umplute cu carne de vită şi  spanac
 
 
 Ador gustul dar mai ales mirosul vinetelor!
Îmi place să le gătesc sub orice fomă:salată,zacuscă,la gratar,cu sos sau umplute.
Reţeta aceasta este preferata mea!

Ingrediente:
 
2 vinete potrivite
200 gr carne de vită sau mânzat
200 gr spanac (un castron )
3 linguri unt
o cană lapte
o lingură şi jumătate de făină
parmezan
3 felii pâine
1 legătură pătrunjel
sare
piper
nucşoară
salvie

Mod de preparare:


Se spală vinetele şi se taie în jumătate pe lungime. Se scobesc şi se presară cu sare atât cele scobite cât şi miezul pe care l-am scos.Se taie carnea cubuleţe mici şi se căleşte într-o lingură de unt  apoi se adaugă spanacul tocat, sare, piper , salvie şi la sfârşit miezul din scobitura vinetelor pe care deasemenea îl tocăm mărunt.


 Se face un sos bechamel astfel: se pun pe foc într-o craticioară 2 linguri de unt,se adaugă o lingură şi  jumătate de făină  apoi cana cu lapte .Se pune  sare, piper, un pic de nucşoară şi se lasă  dea în clocot.
Dacă este prea gros sosul  se mai adaugă puţin lapte.
Se amestecă sosul bechamel cu carnea şi spanacul călite şi se umplu vinetele.



Se taie coaja de la 3 felii de pâine iar miezul se macină  ca pentru pesmet.Se amestecă miezul de paine măcinat cu jumătate de legătură de pătrunjel tocat mărunt(eu am tocat patrunjelul odată cu miezul de pâine)şi se adaugă şi o mână de parmezan dat pe răzătoarea mică.Se presară compoziţia  deasupra vinetelor umplute. Se pun vinetele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt şi  se bagă  la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 45 minute( sau până se rumeneşte pesmetul de deasupra).


 Mirosul este minunat!
Aşa arată scoase din cuptor:


După ce se scot din cuptor se pun pe farfurie ,se adaugă pătrunjel verde deasupra şi se servesc cu roşii proaspete.
Super,super gustoase! Se pot servi atât la masa de prânz cât şi la cină!
Poftă  bună!
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu